RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Світова криза не оминула українські банки. Чимало з них запровадили обмеження на видачу готівкових грошей з банкомата з 14 жовтня. Одні банки дозволяють своїм клієнтам зняти 1,5 тисячі гривень за раз, інші – п’ять тисяч. А Нацбанк взагалі заборонив вкладникам достроково знімати гроші з депозитів. Таке рішення викликане панікою серед населення, яке за тиждень вивело з банків декілька мільярдів доларів.
Водночас буковинці кинулися в інші крайнощі: зневірившись у депозитах і надійності долара, взялися купувати золото.
Більшість фахівців вважають, що універсального рецепту повождення з грішми сьогодні не існує і людям доведеться звикати жити в ринковій економіці з усіма її ризиками.
Нацбанк рятує фінансові установи
Щойно розпочалися коливання долара і з’явилася інформація про рейдерську атаку на "Промінвестбанк", чимало буковинців вирішили забрати свої депозити. Скажімо, лише з "Промінвестбанку" буковинці за тиждень зняли 40 мільйонів доларів. Відчули недовіру населення до банківської сфери й інші банки. "Рішення Нацбанку дозволило зменшити потік клієнтів, які хотіли достроково зняти депозити", – повідомили в обласній філії банку "Надра". У філії "Ексімбанку" зазначили, що паніці піддалися лише окремі їх клієнти з депозитами не більше кількох тисяч гривень.
Нацбанк вживає заходів для порятунку банків – з 11 жовтня своєю постановою обмежив можливості банків видавати кредити, заборонив достроково повертати депозитні вклади, встановив граничне відхилення між курсом купівлі та продажу готівкової іноземної валюти у розмірі не більше п’яти відсотків.
– Усюди у світі держави викуповують банки, дають інвестиції, – каже Богдан КОВЧ, начальник управління Нацбанку в області. – І в НБУ думають, як підтримати ліквідність банківської системи. Раніше банки вводили із-за кордону дешеві кошти. Тепер такої можливості немає через світову фінансову кризу. Тому є проблеми з отриманням кредитів.
У "Промінвестбанку" повідомили, що всі відділення в області працюють у тому ж режимі, що й відділення інших банків. Більше того, за словами Ольги КОВЧ, керуючої обласною філією, буковинці цими днями навіть відкривають депозитні рахунки. Водночас коментувати проблеми з перерахуванням коштів, за словами керуючої, може лише тимчасова адміністрація банку в Києві. Про проблеми свідчить хоча б те, що, як повідомили у ТзОВ "Буковинський видавничий дім", перераховані через "Промінвестбанк" ще шостого жовтня кошти товариство учора ще не змогло отримати.
– До банківської системи зменшилася довіра, як і скрізь у світі. Але наш банк працює без жодних обмежень, – повідомив Владислав БОНДАРЕНКО, заступник директора філії банку "Надра".
Заощадження намагаються врятувати
у золотих злитках
З коливанням долара почалася золота лихоманка. Обсяги продажу жовтого металу буквально злетіли у декілька разів. Підвищений інтерес до золота, пояснюють банкіри, спровокований зниженням довіри до депозитів, а також небажанням громадян інвестувати в акції. Інформація з Держкомстату підтверджує: імпорт золота в нашу країну помітно збільшився. З початку цього року митниця пропустила 18 тонн дорогоцінного металу загальною вартістю більше півмільярда доларів. Минулого року обсяги офіційного імпорту були в чотири рази меншими.
Головна причина збільшення обсягу продажів – паніка через нестабільність на валютно-фінансовому ринку.
– Люди значно частіше цікавляться золотом, запитують, як можна придбати злитки, за яким курсом. Такий високий попит зявився приблизно два місяці тому, – розповіла Світлана, головний економіст базового відділення обласної дирекції "Райффайзен Банку Аваль".
– Вкладів у золоті відкривають більше, – повідомив Владислав Бондаренко. – Але найприбутковішими зараз залишаються депозити в гривні. За вкладами у золоті, навіть якщо вдасться додатково заробити на різниці курсів, вкладник несе додаткові втрати на купівлю і продаж дорогоцінного металу.
Не вдаватися до крайнощів радить Тимофій БОДАК, керуючий філією ВАТ "Державний експортно-імпортний банк України" в Чернівцях:
– Коли долар почав зростати, зріс і попит на золото. Це той самий ажіотаж, що й з курсом валюти. Мабуть, люди побачили, що золото дешевшає, і вирішили вкласти в нього гроші. Бо ж нерухомість дешевшає, долар зростає, хоч він і зупинився зараз і далі буде падати. Але в золото зараз також не варто вкладти всі кошти, ніхто не знає, як завтра зміниться його ціна. Одне, що можу порадити, – не тримати гроші вдома. Краще покласти їх на депозит.
Заборони знімати достроково кошти з депозиту банкір порадив не боятися. За його словами, банк завжди іде назустріч людині, якщо та має серйозну потребу в коштах. Скажімо, до закінчення терміну депозиту гроші дозволять зняти на лікування чи придбання нерухомості.
Натомість продаж ювелірних виробів із золота за останні місяці зменшився. "Продажі впали, відколи курс долара почав стрибати, – розповіли співробітники чернівецького ювелірного магазину Марина та Андрій. – Люди стурбовані тим, що немає за що купити їжу, зараз їм не до прикрас. Беруть у разі потреби – скажімо, хрестик дитині на хрестини чи заробітчанам надсилають наше червоне золото, бо за кордоном переважно біле і жовте продається. А брати золоті прикраси як інвестицію – не вигідно. Здати їх потім можна лише за ціною лому, а це приблизно у 2,5 рази дешевше, ніж коштує новий виріб".
Завдяки недоступним кредитам житло стане доступнішим
Не менш складна ситуація може виявитися і з іпотечними кредитами, які надавали для придбання квартир, будинків і земельних ділянок. Більшою мірою ці кредити брали співробітники поки що успішних комерційних структур. І досі вони вправно виконують свої зобов’язання. Але, як правило, зарплата є для них фактично єдиними джерелом доходів. У разі втрати місця роботи багато хто з них не зможе виконувати зобов’язання перед банками.
Скажімо, в обласній філії банку "Надра" повідомили, що кредитів видають обмежену кількість, при цьому посилили вимоги до позичальників. Тимофій Бодак вважає обмеження видачі кредитів тимчасовим явищем: "Холодильник, телевізор в кредит поки що не купиш. Але нічого страшного в тому, що банки перестануть кредитувати придбання імпортних товарів, немає. Житло, авто в кредит будуть давати. Можливо, ставки зростуть. Житло в такій ситуації може подешевшати і стане більш доступним. Крім того, зараз розглядається питання видачі НБУ цільових кредитів під іпотеку.
Надія МАКУШИНСЬКА
16-10-2008, 11:12
Коментарів 0 Переглядів 2 975

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.