RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

В умовах фінансової нестабільності та за таких темпів інфляції заощадження не повинні лежати мертвим вантажем вдома, вважають фінансисти. "МБ" закінчує серію публікацій про найпопулярніші способи інвестування: який із них принесе достойні прибутки, а в якому доведеться ризикувати. У попередніх публікаціях ми спробували з’ясувати: що обіцяють за депозитними програмами банки та кредитні спілки, а тепер – чи варто вкладати гроші в
інвестфонди та нерухомість.
Пайові інвестиційні фонди наразі збиткові
– На сьогодні немає жодного пайового інвестиційного фонду (ПІФ) з позитивною річною дохідністю, – розповів незалежний фінансовий радник Євген ЖИТАРЮК. – Якщо правильно і розумно зайти у фонд, можна забезпечити 30-50% дохідності інвестицій, але нині дуже
важка ситуація. Особисто я радив би зачекати з капіталовкладеннями до ПІФів, принаймні, до нового року.
Загалом інвестфонди дещо розчаровували українців, оскільки наприкінці весни представники компаній обіцяли, що вже влітку фонди розпочнуть приносити перші прибутки. А наразі за підсумками відкриті та інтервальні ПІФи, на думку фінансистів, виявилися найневдалішим місцем для інвестицій, оскільки принесли найбільші збитки.
Тим, хто хоче все одно спробувати, варто насамперед вивчити ринок, обережно вибрати інвестфонд, але не інвестувати останні гроші. Та найголовніше – варто підготуватися до того, що перші прибутки можуть з’явитися тільки наступного року.
Крім того, в сьогоднішній ситуації фінансисти радять обрати відкритий фонд, гроші з якого можна забрати будь-коли. І тільки з наступного року, коли тенденції на фондових ринках стануть зрозумілішими, вивчати пропозиції закритих фондів.

ПРОГНОЗИ
Цього року прибутків від інвестфондів не очікують навіть їхні найпалкіші захисники. "Відновлення позицій ПІФів можна очікувати до весни наступного року", – вважає аналітик "Форекс-Клубу" Микола ІВЧЕНКО.
А загалом перспективи не дуже зрозумілі: одні експерти впевнені, що зростання відновиться тільки наприкінці наступного року, а дехто вважає, що це станеться раніше.
Нерухомість дешевшає
Нерухомість вже не вважається дохідним місцем для інвестування заощаджень, а якщо зважити на кризу, що розгорнулася навколо забудовників та банків, – тим паче. Причому учасники ринку нерухомості стверджують: вторинне житло дешевшатиме, а з будівництвом первинного взагалі ситуація складна, зокрема в Чернівецькій області деякі забудовники призупинили роботи через брак коштів.
– Інвестувати в нерухомість можна, але сьогодні це не той інструмент, на якому можна заробити. Такого зростання вартості нерухомості, який ми спостерігали в 2002-2005 роках, найближчими роками годі чекати, – стверджує Євген Житарюк. – Об’єктивних причин для зростання цін житла на Буковині немає. Основний рушій вартості нерухомості – зростаюча економіка та лояльна кредитна політика банків. Таких факторів тепер немає.
Осіннього пожвавлення на буковинському ринку нерухомості не сталося, продажі на вторинному ринку не зросли. А ціна на неліквідні квартири, наприклад, великогабаритні та "хрущовки", в Чернівцях вже почала знижуватися. На ситуацію суттєво вплинуло обмеження кредитування, пояснює фінансовий радник, ще до травня цього року банки забирали клієнтів з руками і ногами, а вже влітку збільшився перший обов’язковий внесок, річні ставки за кредитами. 20-22% річних з нашими доходами виплачувати важко, кредити на житло стали для більшості непосильні.
І це ще не все: через кризу банківської системи України фінансові установи тимчасово вирішили взагалі припинити кредитування, щоби вберегти ліквідність.

ПРОГНОЗИ
– Вартість житла у Чернівцях та області знижуватиметься, – переконаний Євген Житарюк. – Це буде плавний рух. Нерухомість, насамперед у старому фонді, впаде у вартості на 3-7%.
Крім того, експерт розповідає про призупинення будівництва первинного житла і переконаний, що таких темпів будівництва, які ми бачили останні два роки, скоро не буде. Кошти для будівництва – це здебільшого позикові кошти, частина від продажу попередніх об’єктів, інвестиції майбутніх власників квартир. Окрім того, що знизяться темпи будівництва, знизяться і ціни. Хоча, на думку Євгена Житарюка, зниження в нашому регіоні не сягне більше семи відсотків, оскільки буковинський ринок не перенасичений.
Марина КАРАСЬОВА
16-10-2008, 10:48
Коментарів 0 Переглядів 2 473

Теги -

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!