RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"МБ" продовжує серію матеріалів, в яких фінансові експерти радять читачам, як нинішнього року найкраще інвестувати заощадження: де менший ризик, а де більші прибутки. Адже гроші (гривні, долари, євро), які лежать вдома, знецінює інфляція.
Банківські депозити вбережуть від інфляції
Нинішньої осені депозити в
банках – найкращий варіант вкладення грошей для людей консервативних, вважають фінансисти. У будь-якому разі, якщо не заробити, то вберегти кошти від інфляції депозитні вклади допоможуть. Наразі, коли динаміка валютних курсів та інвестиційні фонди приносять вкладникам збитки, банки пропонують клієнтам високі ставки – до 20% в гривні і 12-14% у валюті.
– Щодо депозитних вкладів, то клієнт зараз в прерогативному становищі, оскільки банки за ним бігають, а не навпаки, – наголошує Євген ЖИТАРЮК, незалежний фінансовий радник. – Депозитні вклади в банках у гривнях – це найкращий варіант за нестабільної ситуації для людей, які не готові ризикувати. Але потрібно зважати і на те, що нинішні ставки вже високі, і банки підвищать їх щонайбільше на відсоток.
Загалом від початку року ставки за депозитними вкладами в середньому зросли на 2-4% річних у гривні та 1-3% річних у валюті. Фінансові установи пропонують велику кількість депозитних програм із різними умовами. Тому визначити середню ставку складно, відсотки суттєво варіюються, залежно від
терміну вкладу, суми, мети.
– Якщо людина хоче не чіпати гроші впродовж певного терміну, то ідеальний депозит (тобто з найвищим відсотком), – це покласти суму на визначений термін без дострокового зняття коштів, відсотки за яким нараховуються наприкінці терміну і неодмінно з капіталізацією відсотків, – вважає Євген Житарюк.

ПРОГНОЗИ
Після нового року деякі експерти не виключають зниження ставок за новими внесками на 1-2%. Причому існуючі депозити банкіри обіцяють не чіпати. Крім того, набирають обертів депозити з прогресивними ставками, які зростають залежно від того, скільки часу вклад пролежав у банку.
Кредитні спілки пропонують більше через ризик
У кредитних спілках ставки за депозитами завжди будуть вищими, ніж у банках, – питання конкуренції. Нині це і 25, і навіть 30% річних. Проте заробити вдається тим інвесторам, які скористалися послугами надійних кредитних спілок.
– Діяльність кредитної спілки, якщо порівнювати з банківською установою, менше регульована державою і відповідно вона має вищий ризик щодо банкрутства, – пояснює Євген Житарюк. – Тому вкладник ризикує більше, хоча відсотки за депозитами в кредитних спілках, безумовно, вищі. Насамперед потрібно для себе визначити питання співвідношення дохідності та ризику.
Якщо вирішили свої заощадження довірити кредитній спілці, оберіть ту, що має досвід роботи не менше двох-трьох років та уникайте надмірно високих ставок.

ПРОГНОЗИ
Експерти вважають, що вкладники кредитних спілок нинішній рік проживуть загалом без катаклізмів. Найближчим часом ставки за депозитами не підвищуватимуть, оскільки вони вже досить високі.
Чи варто вірити рекламі
Перш ніж внести гроші на депозит, Євген Житарюк радить зібрати всю інформацію щодо можливостей своєї майбутньої інвестиції.
– Треба робити висновок не після рекламного ролика, а поспілкувавшись по гарячій лінії або безпосередньо з фахівцями банку. Нині є багато каналів для отримання інформації щодо послуг, і потрібно їх використовувати, причому ставити конкретні запитання, наприклад: "Маю тисячу гривень, хочу внести на депозит на три місяці, які умови?" Неодмінно потрібно уточнити чи можна частину грошей зняти всередині терміну внеску і як це позначиться на розмірах депозитної ставки. Договір з фінансовою установою потрібно уважно читати, у депозитних програмах багато підводних каменів.
Варто бути готовим, що не будь-яка депозитна програма забезпечить інвесторові 20% річних. Найчастіше такі відсотки нараховують на останній місяць внеску, а першого місяця це буде, припустимо, 14,5%, потім 15% тощо. Причому дострокове зняття коштів, яке не передбачено в договорі з банком, може обернутися штрафними санкціями, і замість 17% річних банк виплатить вкладнику 0,1%.
Марина КАРАСЬОВА
9-10-2008, 12:43
Коментарів 0 Переглядів 4 034

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.