RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Позичити гроші на нове будівництво чи добудову житла мешканці сільської місцевості Буковини мають змогу під три відсотки – майже вдесятеро дешевше, ніж у комерційному банку. Основна умова: позичальник повинен бути офіційно прописаним у сільській місцевості та мати легальну зарплату, достатню для сплати позики.
Довідки збирав три місяці
– Узяв кредит на будівництво хати влітку цього року, – розповів Роман ГРИЩУК. – Зараз уже практично вивів другий поверх. Якби не погана погода, міг би уже накрити. Це вигідна позика, бо інфляція значно вища за ставку кредиту. За кордоном така ставка 3% річних вважається нормальною, а не пільговою. А наші банки, я дізнавався, кредити на будівництво дають під 25-28%, а під 20% хіба що в доларах.
Усе, що передбачав зробити за отримані гроші, Роман Грищук уже практично виконав. Кошти отримував частинами – чотири транші по 25 тисяч гривень. За перший транш звів фундамент, надав фотографії та опис зроблених робіт комісії. Після цього отримав наступний транш на іншу частину майбутнього дому. Щоби зекономити на оплаті праці майстрів, чимало будівельних робіт чоловік виконував сам. До зими планує поселитися в новій двоповерхівці. А гроші за неї повертатиме впродовж десяти років.
– Найскладніше у цій позиці – зібрати довідки, – ділиться досвідом Роман Романович. – Є перелік з 21 документа. Але, щоб їх отримати, на один документ треба принести до п’яти різних довідок. Я, хоч і не щодня, але бігав за ними приблизно три місяці. То сесії селищної ради треба чекати, то документи везуть завіряти до Чернівців. Це при тому, що чиновники від архітектури в Глибоцькому районі працюють дуже швидко – в інших районах, знаю, люди витрачали значно більше часу. І райрада, і РДА наші йшли назустріч.
Окрім витраченого часу на збір документів, на оформлення кредиту Р. Грищуку знадобилися й додаткові кошти – страховка, оцінка майна тощо забрали чотири-п’ять тисяч гривень.
У черзі за кредитом стояти не потрібно – поки що
Найчастіше позики за програмою "Власний дім" буковинці беруть на зведення нового будинку чи завершення розпочатого, розповіли в обласному фонді підтримки індивідуального житлового будівництва на селі. Трохи рідше – на газифікацію сільських осель. Найбільше у списку кредитувальників мешканців Глибоцького, Вижницького, Кіцманського, Кельменецького районів.
Багатьом, на жаль, відмовляють в отриманні позики. Причини, як правило, – відсутність офіційної роботи (чимало людей у селах сьогодні працюють без офіційного оформлення) та замалі офіційні доходи. Позичальник повинен заробляти стільки, щоби вистачило на життя усім членам його родини (із розрахунку прожиткового мінімуму) і залишилися гроші на погашення позики. Тому зарплати медсестри чи сільського вчителя часто замало, щоби взяти кредит. Знадобиться також готовий проект на майбутній дім – проектна документація залишається чинною впродовж трьох років. Інші додаткові витрати на отримання кредиту досить незначні. Як стверджують фахівці фонду, тарифи на страхування заставного майна та життя страхувальника є найнижчими в області. Але без страховки не обійтися. Бо, скажімо, якщо щось трапиться з позичальником, повернення кредиту ляже не на плечі його сім’ї, а на страхову компанію.
Наразі необхідних для видачі кредитів грошей у Чернівецькому обласному фонді підтримки індивідуального житлового будівництва на селі вистачає. Тож поки що стояти в черзі за позикою не потрібно.
Надія МАКУШИНСЬКА
Довідка
Програма пільгових позик "Власний дім" запроваджена в регіоні з 2007 року і на період до 2011 року. Займається її реалізацією Чернівецький обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі. За три роки він прокредитував 83 сільських забудовників на суму майже три мільйони гривень.

Умови пільгової позики:
- ставка становить 3 % річних без жодних комісій (0% – для позичальників, які мають трьох і більше неповнолітніх дітей);
- термін позики – до 20 років;
- валюта – гривня.

Кредит надається для:
- будівництва нового житла;
- завершення розпочатого будівництва житла;
- реконструкції житлового будинку;
- газифікації житла.

Куди звертатися: Чернівецький обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі. Чернівці, вул. Гайдара, 1 Е, оф. 104, тел. 7-49-00.

Вимоги до застави: необхідно мати проектно-кошторисну документацію та нерухоме майно, яке буде надано в заставу (це може бути як власне майно, так і майно третіх осіб-заставодавців). Кредити в сумі до 20 тисяч гривень можуть надаватися без застави, для забезпечення кредиту необхідна порука трьох громадян.

Документи: перед збором документів слід звернутися до фахівців Фонду, щоби попередньо оцінити свої можливості отримати позику (чи достатній рівень офіційної зарплати, щоби повертати кредит і забезпечувати сім’ю; чи має позичальник необхідну заставу тощо).
18-09-2008, 10:21
Коментарів 0 Переглядів 13 479

Теги -
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги