RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

За кубічний метр водопостачання та водовідведення мешканці Хотина сплачують 8 гривень. При цьому вода в крані є тільки 10 годин на добу – із 6.00 до 11.00 та з 18.00 до 23.00. Винятком є вихідні, коли воду відключають із 23.00 до 6.00.
Підприємства закрилися – витрати лягли на населення
Найбільше вражає той факт, що на території Хотина протікає друга за повноводністю річка України – Дністер, із якої і здійснюється водопостачання.
- Ціна не залежить від того, що поряд із містом протікає річка, – запевняє головний інженер виробничого управління міста Хотина Ірина Байдюк – Раніше вода постачалася із підземної свердловини і не потребувала фільтрації. А у 80-х роках, після побудови Дністровської ГЕС, було прийнято рішення про постачання води із Дністра. Тоді ж і встановили потужне обладнання, яке розраховане на забезпечення 12,5 тисяч кубометрів води на добу. На той час у місті працювали потужні підприємства – хлібозавод, пивзавод, маслозавод, завод промтоварів тощо, які потребували відповідного водозабезпечення. Сьогодні ж працює тільки завод “Калібр”, а 80% споживачів – населення. Обладнання залишилося те ж саме - енергозатратне, але із 12,5 тисяч кубометрів води на добу фактично споживається тільки тисяча кубометрів. Щоби зекономити, з 2002 року постачаємо воду лише в години її максимального споживання.
Незважаючи на високий тариф, комунальники стверджують, що він все одно збитковий.
- Плата громадян за воду не перекриває витрат на електроенергію, хімічні реагенти, які використовуються для фільтрації води, - переконує Ірина Байдюк – Я згідна, що такі ціни на воду - це велика проблема для Хотина. Але вже зараз міська рада заборгувала нам 500 тисяч гривень за водопостачання. Оскільки заборговані гроші не закладені в бюджеті, то на їх виплату нам годі й сподіватися.
Заборгованість влади комунальники, найімовірніше, покриватимуть за допомогою мешканців, тож чергове подорожчання знову можливе.
Лічильники накручують зайві кубометри
Тим часом начальник водоканалу міста Хотина Борис Горбатюк розповів про технічне переобладнання підприємства, але й зазначив: дорожчає електроенергія, хімічні реагенти, тож подорожчає і водопостачання.
- У 2005-2006 роках держава виділила 1 мільйон 200 тисяч гривень, за які було зроблено технічне переобладнання, – каже Борис Горбатюк. – На ці кошти було встановлено енергозберігальне обладнання, яке дозволяє зекономити 15 тисяч кіловатгодин електроенергії на годину, зроблено капітальний ремонт покрівлі, придбано блочно-газову котельню, утеплено приміщення станції. На деякий час це здешевило воду, але ціни на електроенергію не стоять на місці, подорожчали і хімічні реагенти. Наприклад, 2002 року вони коштували 1,9 гривні, а зараз їхня ціна - 9 гривень.
Є два шляхи вирішення проблеми: або збільшити кількість споживачів, при цьому собівартість води зменшиться (нині собівартість становить 7.66 гривні – ред.), або знизити ціну за рахунок коштів міської ради, яка взяла би частину витрат на себе, – вважає Борис Горбатюк - Проте і той, і інший варіанти реалізувати досить проблемно.
Доки комунальники скаржаться на відсутність грошей, люди змушені платити за водопостачання одну з найвищих цін в Україні. Мешканці Хотина мають ще одну проблему, пов’язану з водою: після відключення води у труби під тиском потрапляє повітря, через це водолічильники щомісяця накручують кілька зайвих і дороговартісних кубів. Працівники водоканалу таке явище пояснюють просто: Хотин розташований на горбистій місцевості, і тому, коли припиняється подача води, вона стікає у нижні труби. Щоправда, від цього потерпають лише ті, хто живе на підвищенні, а ось мешканцям “низовин” пощастило більше – у них дорога вода є майже цілодобово.
Людмила ОСАДЧУК, Аліна ПІДОПРИГОРА

Коментар фахівця
Георгій Леонтій, начальник обласного управління житлово-комунального господарства
– Тариф на воду в Хотині високий тому, що там мало споживачів, а витрати для подачі води, особливо на високі ділянки міста, через потужне обладнання є дуже затратними. Ось і доводиться розділяти ці затрати на споживачів.
Щоправда, у Хотині не найдорожча ціна на водопостачання та водовідведення. Найбільше за це доводиться платити мешканцям Заставни – 5,21 грн/м3 за водопостачання та 5,33 грн/м3 за водовідведення, загальна ціна – 10,54 грн/м3.
Налагодити ситуацію з цінами на воду в регіонах на даний момент немає можливості. Адже споживачів водопостачання стає не більше, а навпаки менше, бо дехто викопує свої свердловини, криниці. Тоді доводиться тариф розподіляти на тих споживачів, які залишилися і, відповідно, він для них зростає.


Ціна на воду для населення у Чернівецькій області (можна інфографіку)

Назва населеного пункту Загальний тариф, грн Водопостачання, грн Водовідведення, грн
м. Заставна 10,54 5,21 5,33
смт Путила 10.33 (2 грн дотація селищної ради) 5,29 5,04
смт Глибока 10,2 5,5 4,7
м. Новодністровськ 8,54 4,5 4.04
смт Берегомет 8,44 6,14 2,3
м. Кіцмань 8,35 4,6 3,75
м. Хотин 8 5,9 2,1
м. Вашківці 7,5 7,5 -
смт Кельменці 7,3 3,05 4,25
смт Сторожинець 6,1 4,84 1,26
м. Новоселиця 4,46 3,18 1,28
м. Вижниця 3,95 2,15 1,8
м. Сокиряни 3,8 2,69 1,11
м. Чернівці 3,48 2,43 1,05
м. Герца 1,99 1,99
28-08-2008, 11:57
Коментарів 0 Переглядів 4 974

Теги -

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.