RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"МБ" продовжує серію публікацій про збитки виробників області від повені. У деяких з них збитки настільки великі, що самотужки стати на ноги після стихійного лиха буде не під силу. Тому сподіваються на допомогу влади, яка поки що реальні гроші обіцяє лише потерпілим підприємцям, які працюють на ринках.
На Путильщині, за даними управління економіки РДА, потерпілі підприємства і підприємці є майже в кожному населеному пункті. Найбільших збитків зазнали Путильський і Карпатський лісгоспи та деревообробні підприємства: Путильський лісокомбінат, товариство "Імпекс-сервіс" у Розтоках. Повністю зруйновані підприємства "Октан" у селі Мариничі та "Явір" у Яблуниці – там вийшли з ладу не лише деревообробні верстати і виробнича база, а й зруйновано самі приміщення. За водою пішло також чимало магазинів, барів. Після повені від них залишилися лише фундаменти.
Василь Михайлюк, керівник Путильського лісгоспу розповів, що, за попередніми підрахунками, стихія завдала збитків підприємству на 18 мільйонів гривень. Це понад 40 цілком зруйнованих мостів, лісові дороги та трелювальні волоки, 50 соток знищених розсадників тощо. Досі три лісництва –Яблуницьке, Перкалабське, Черемошське – залишаються відрізаними. Дістатися туди, за словами Василя Михайлюка, можна тільки на підводі або через гори пішки. З резервного фонду лісгоспу обіцяють 600 тисяч гривень, але наразі гроші підприємство не отримало і лісники відновлюють знищене стихією самотужки. Працює вся техніка, люди, щоби насамперед відновити сполучення з центральними дорогами для мешканців району.
Вода забрала тонни форелі
Збитки форелевого господарства в селі Банилів Вижницького району сягають чотирьох мільйонів гривень. Воно потрапило в зону підтоплення і чимало цінної риби врятувати не вдалося, повідомили у відділі з питань надзвичайних ситуацій Вижницької РДА. Сільськогосподарське фермерське господарство "Джерело" в цьому ж селі після повені втратило значний урожай зернових та овочевих культур. Лісопереробне підприємство "Ковалі" знаходиться поряд з дамбою у місті Вижниця. Під час повені вода зруйнувала дамбу разом з частиною господарських будівель цього підприємства.
У Глибоцькому районі, за даними Михайла КІНАЩУКА, начальника відділу управління економіки РДА, значних збитків зазнав цегельний завод у селі Кам’янка. Під час повені вода затопила сховища та дійшла до печей, де випалюють цеглу. Потерпіло також ще одне підприємство, яке виробляє цеглу, – "Малахіт-експо" в селі Сучевени.
На Кіцманщині втрат від повені зазнали три підприємства: "Міраж ЛТД", екпериментальний завод у Лужанах і Чернівецький гравійно-піщаний кар’єр, що в Неполоківцях. Лужанський експериментальний завод встиг вивезти продукцію, для них ця повінь не перша і вони вчасно зреагували. Там зараз потрібно перемотати лише два електродвигуни, – розповіли в управлінні економіки РДА. – У гравійно-піщаному кар’єрі вода забрала готову продукцію – гравій, щебінь, пісок. Вийшла з ладу нова електронна вага, яку нещодавно лише встановили на підприємстві. Повінь тут знесла також гілку залізниці, частину дороги, мости. Але найбільша сума збитків у підприємства "Міраж ЛТД".
– У нас все постраждало – і продукція, і обладнання, – повідомили в бухгалтерії фірми "Міраж ЛТД". – Наше підприємство розташоване неподалік Пруту і вода затопила наші цехи миттєво. Ми не встигли нічого підняти. Рівень води в приміщеннях був більше метра. Ми втратили 80% готової продукції, дерево, фурнітуру й інші матеріали, приміщення замокло. Вийшли з ладу дорогі імпортні верстати. Вони всі на електроніці, навіть пилюки бояться, а після намулу хіба їх полагодиш? Зараз сподіваємося лише на допомогу держави, бо власними силами навряд чи зможемо піднятися.
Збитки підприємства оцінюються в шість мільйонів гривень – це приблизно половина від оціночної вартості ТОВ "Міраж ЛТД". Сьогодні ця колись потужна фірма-виробник євровікон та меблів готується до ремонту – зірвали підлогу, приміщення очищують від бруду. До збитків від стихії додалася ще одна проблема – саме в день початку повені підприємство оформило кредит. І банк наразі не погодився надати відстрочку виробникам на сплату відсотків за цією позикою.
У Новоселицькому районі найбільше потерпіла Тарасівецька птахофабрика – її збитки становлять понад три мільйони гривень. Втрати інших підприємств менші. "У підприємства "Роднічок" на березі Пруту є дробилка, де видобувають камінь. Вона й була затоплена під час повені, – розповів Флорін Дирда, прес-секретар підприємства "Роднічок", що в селі Бояни. – Тож великих збитків ми не зазнали. Зараз підприємство, навпаки, надає допомогу тим, хто втратив більше під час повені".
Надія МАКУШИНСЬКА, Марина КАРАСЬОВА
21-08-2008, 11:29
Коментарів 0 Переглядів 3 418

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!