RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Розпочинати наводити лад у своїх фінансах фахівців радять з осені. Після літнього сезону відпусток саме час подумати, як зберегти свої гроші і які важливі придбання запланувати. Навіть ті, хто отримують невелику зарплату, відкладаючи щомісяця певну суму, за рік можуть накопичити собі на відпочинок, за кілька років – відкласти на дачу чи автомобіль. Метою для заощаджень може бути також придбання житла, накопичення стартового внеску для отримання банківського кредиту, забезпечення безбідної старості. Але в будь-якому разі мета повинна бути. Адже потрібен стимул, щоб регулярно відкладати частину своїх доходів, а не залишати їх у магазині, спокусившись розпродажем.
Заощаджень повинно вистачити мінімум на три місяці
Саме зі створення недоторканого запасу заощаджень, або накопичення так званих грошей "на чорний день", радять розпочати впорядкування фінансів експерти. У кожної родини має бути напохваті така сума заощаджень, на яку, у разі потреби, можна прожити три-шість місяців. Це потрібно для захисту сім’ї у разі можливої втрати роботи тощо.
Щоб накопичити цю суму, достатньо щомісяця відкладати 10% своїх доходів. А урізати свої витрати на одну десяту, на думку фінансистів, може кожна людина. Накопичений "недоторканий запас" зручно тримати на депозиті в будь-якому банку, який є учасником Фонду гарантування вкладів. Сума депозиту не повинна перевищувати 50 тисяч гривень – саме стільки вкладник зможе отримати з Фонду у разі виникнення проблем у банку.
Заробити вигідні відсотки можна не менш ніж за рік
Зібравши потрібну суму "на чорний день", можна вдаватися до більш прибуткових вкладень своїх грошей. Вони, на відміну від банківських вкладів, здатні перекрити рівень інфляції, хоча і є більш ризикованими. Це, зокрема, вкладення коштів у інвестиційні фонди, акції вітчизняних підприємств, золото, нерухомість, землю.
Ці вкладення уже потрібно робити з певною метою: підрахувати, скільки і для чого вам потрібні кошти і протягом якого часу доведеться накопичувати потрібну суму. "Треба мати певну фінансову ціль, під яку ви акумулюєте ці кошти, – зазначає Любов ПАВЛЮХ, директор зі зв’язків з громадськістю УАІБ. – За рік вкладень можна через інститути спільного інвестування, нічого не витрачаючи, заробити собі на відпустку. Головне пам’ятати, що інвестувати слід вільні кошти, які не знадобляться вам щонайменше впродовж року. У жодному разі не можна інвестувати останні кошти чи позичені. Адже дохідність завжди пов’язана з ризиком, і лише час перетворює гроші на капітал".
Подбайте про пенсію
Чим раніше ви почнете відкладати гроші на старість, тим краще. У більшості розвинутих країн уже стало нормою не сподіватися лише на державну пенсію, а самотужки думати про те, щоб на схилі літ не бідувати. Тому не зайве серед інших видів заощаджень знайти можливість інвестувати щомісяця хоча б 50 гривень у майбутню пенсію.
Для пенсійного накопичення існують спеціальні фінансові інститути: компанії зі страхування життя та недержавні пенсійні фонди. Певною мірою для пенсійного накопичення підходять і банківські депозити на тривалий строк. Ще один шлях – спробувати купити нерухомість, і розраховувати на те, що в старості вам допомужуть прибутки від здачі в оренду цього житла.
Можна обрати одразу декілька видів вкладень. Скажімо, сьогодні в Україні діє кілька десятків відкритих недержавних пенсійних фондів, учасниками яких може стати кожен громадянин, незалежно від регіону проживання. Відсотки за банківськими вкладами переважно нижчі, ніж відсоток дохідності пенсійних фондів, зате банки дозволяють робити заощадження в усіх трьох валютах, а не лише у гривні. Окрім того, у валюті ще можна інвестувати в накопичувальне страхування життя.
Надія ВАСИЛИШИН
На замітку
Усі фінанси фахівці радять розподілити на три частини:
1. Поточні витрати (комунальні послуги, харчування, одяг, освіта, транспорт, платежі за існуючими кредитами та інші нагальні потреби). Кошти для оплати цих витрат не обов’язково тримати вдома чи на зарплатній картці – їх вигідніше розмістити на гнучкому банківському депозиті, з якого можна знімати чи вносити гроші в будь-який час.
2. Заощадження (так звані гроші "на чорний день"). Їх розміщують на строкових банківських депозитах, недержавних пенсійних фондах чи вкладають у страхові програми.
3. Інвестиції (вільні кошти, які повинні працювати і приносити найвищий дохід). Інвестувати можна в акції, розвиток бізнесу, інвестиційні фонди, нерухомість.

Коментар
Євген ЖИТАРЮК, незалежний фінансовий радник:
– Сьогодні багатьом людям методом проб і помилок доводиться вчитися правильно розпоряджатися грошима. Адже нас батьки не вчили культурі роботи з грішми. Це дуже важливо, щоб людина могла розібратися у способах заощадження, щоб могла убезпечитися від різних сумнівних пропозицій, які можна знайти у місцевих фірмах чи в Інтернеті. При цьому не грає ролі багатство – навіть людина, яка живе на середню зарплату, повинна грамотно розпоряджатися своїми коштами, щоб їх примножити.
У Росії вже поширена послуга, коли у фахівця можна замовити планування бюджету для сім’ї на один-п’ять років. У нас ці послуги лише починають зароджуватися. Але в Чернівцях уже діють декілька незалежних експертів у сфері фінансового консультування, страхових послуг, кредитів. Вони можуть надати грамотну консультацію з приводу інвестицій чи інших питань. Причому, такі послуги для клієнта є безкоштовними.
19-08-2008, 11:49
Коментарів 0 Переглядів 4 192

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.