RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Гарантів фінансової стабільності у вигляді валют не існує. І страхувати свої заощадження нині потрібно від інфляційних ризиків, а не курсових. Тобто, фінансова поведінка, коли людина захищала заощадження тим, що переводила в іноземну валюту, вже давно себе не виправдовує.
Купівельна спроможність долара так само знижується, як і гривні.
– Нині заощадження потрібно зберігати в гривнях, але страхувати їх від інфляції, не закопувати в саду під грушкою, а вкладати у фінансові установи, – вважає Ярослав КИРПУШКО, голова Буковинського центру реконструкції та розвитку. – Нині доводиться долати черговий стереотип, оскільки більшість українських громадян живе з переконанням, що долар - у будь-якій ситуації долар. Про це потрібно забувати, так само, як і про євро, оскільки гарантів фінансової стабільності у вигляді валют не існує. З цим упередженням, як і з будь-яким іншим, дуже важко прощатися, але орієнтація на долар зробила людей заручниками ситуації. Зберігати заощадження в іноземній валюті було виправданим 1994 року, коли інфляція сягала 10 тисяч відсотків. Ця лінія фінансової поведінки повинна була померти приблизно сім років тому, проте живе й донині. Доки ми будемо вирішувати, в доларах чи євро зберігати заощадження, так і будемо жити зі стереотипом. Нині найголовніший ризик – інфляційний, а не курсовий. Десять років долар відносно гривні зростав, але вже вісім років не зростає. Тепер, купуючи долари, людина не страхується ні від курсового, ні від інфляційного ризиків, бо купівельна спроможність американської валюти так само знижується, як і гривні. Пізніше можуть змінитися і ці ризики, тоді доведеться знову змінювати свою фінансову поведінку. Тобто, головна формула – треба позбутися старої форми і почати діяти гнучкіше.
– Чому, коли зміцнили гривню, йшлося про те, що долар обвалився і не було прив’язки, наприклад, до євро – теж популярної у нас валюти?
– Долар обвалився, бо в Україні тривалий час тримався завищений курс. Гривня була прив’язана до долара, і доки певний період євро відносно американської валюти зростало, наша гривня, прив’язана до американської валюти, обвалювалася так само. Через зв’язані курси інфляція долара та гривні в Україні відбувалася однаковими темпами кілька років. Рано чи пізно треба було сказати стоп, але вже традиційно в нашій країні це відбувається в не зовсім м’якій формі. І за одну ніч долар впав на чотири відсотки. І цей курс 5,05 протримався три роки, доки нинішнього року його не обвалили знову. А насправді курс долара відносно гривні падав ще з 2000 року, вже мало хто згадує, що курс обміну був 5,5.
Гроші неодмінно повинні працювати, щоби їх не з’їла інфляція
– Чимало краян працюють за кордоном і отримують зарплатню в євро або доларах.
– Є дві лінії поведінки. Якщо в людини, скажімо, впродовж року можуть виникнути зобов’язання в євро чи в доларах, звичайно заощадження краще зберігати в тій валюті, в якій треба платити. Але якщо людина за навчання, харчування, комунальні послуги розраховується в гривнях, то іноземну валюту краще здати, а гривні покласти під відсотки. Гроші неодмінно повинні працювати, щоби їх не з’їла інфляція. Причому, не обов’язково заощадження нести до банківської установи, це не єдина форма розміщення коштів.
– Тобто, нині потрібно замислюватися не про те, в якій валюті зберігати заощадження, а де їх розмістити?
– Не тільки де, а ще на які ризики готова піти людина. Насамперед треба визначитися: хочеться добре їсти чи добре спати. У першому разі з грошима треба грати, а другому – покласти під хоч і нижчі відсотки, але більш надійно. Але в жодному разі не бігати від долара до євро і навпаки. Якщо вже хочеться грати, потрібно це робити на ринку "Форекс", вкласти в інвестиційні фонди, в бізнес (наприклад, обіграти ситуацію, коли щось коштує дешево, а за прогнозами може подорожчати) тощо. Це нормальна поведінка, якщо є бажання грати з вільними заощадженнями.
– Деякі експерти прогнозують, що до кінця року курс долара до гривні може повернутися до тої позначки, яким він був до обвалу?
– Є експерти, які стверджують, що курс буде 5,05. Але сказати однозначно не може ніхто, оскільки ніхто нічого не знає напевно. Єдине, що можу зауважити, – є сезонні явища, які впливають на коливання курсів валют. Щороку, починаючи від травня до кінця літа, курси всіх валют щодо гривні або тримаються стабільно, або ледь знижуються. А восени, коли починається пожвавлення (селяни продають врожай, триває підготовка до зими тощо) зростає торгівельний обіг, зокрема і той, що забезпечується доларом чи євро. І як наслідок – спостерігається пожвавлення на валютному ринку на 1-2%. Якщо зараз курс долара, наприклад, 4,8, то за рахунок сезонного чинника він може зрости до 4,9.
Марина Карасьова
5-08-2008, 11:04
Коментарів 0 Переглядів 3 353

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.