RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Що робити з кількома сотнями чи тисячами вільних коштів? Можна тримати їх вдома і спостерігати, як місяць за місяцем заощадження тануть на очах. Інший варіант – віднести до банку і за півроку заробити додатково 80-100 гривень за кожну вкладену тисячу гривень. Саме так і роблять зараз більшість власників заощаджень. Але більшість цих українців не підозрюють про можливість ще вигіднішого вкладення грошей – в інвестиційні фонди. Зробити внесок до фонду може будь-який громадянин, навіть власник невеликої суми вільних грошей. Далі з цими заощадженнями працюють економісти – купують за ці гроші акції різних підприємств, змушуючи гроші приносити якомога вищі прибутки. Із зароблених прибутків певний відсоток отримують самі керівники фондів, тож вони зацікавлені у якомога вищих заробітках своїх вкладників.
Припустимо, минулого літа громадянин купив дві акції інвестиційного фонду по тисячі гривень кожна. Через півроку його вкладені дві тисячі зросли на 20%. І чоловік має право продати свої акції фонду уже по 1200 гривень за кожну. А може й докупити ще кілька акцій, знову ж таки, за 1200 гривень. При цьому він має право постійно стежити, як змінюється ціна акцій, і вирішувати, коли йому продавати чи купувати цінні папери.
У США, наприклад, сума вкладів в інвестиційні фонди у півтора рази вища, ніж сума на банківських депозитах населення. А в Україні вкладення в інвестиційні фонди становлять менше сотої частини від суми, яку люди тримають на банківських депозитах.
У західному регіоні України популярність вкладів в інвестиційні фонди – одна з найнижчих в Україні. Про це розповіла Ольга ТРИПОЛЬСЬКА, в.о. генерального директора Української асоціації інвестиційного бізнесу. У Чернівецькій області інвестиційних фондів взагалі не зареєстровано. Але це не перешкода для вкладників. Жителі області можуть обрати будь-який із кількасот інвестиційних фондів, які діють в Україні. Акції можна купити безпосередньо в тих містах, де знаходяться офіси цих фондів. Скажімо, нещодавно у Чернівцях відкрилося представництво фондового магазину – закладу, де можна купити акції понад десяти різних українських інвестиційних фондів.
Чернівчанин Євген ЖИТАРЮК розповів, що минулого року він став першим мешканцем області, який вклав гроші до інвестиційного фонду. Акції двох фондів він їздив купувати до Києва, акції ще одного придбав у чернівецькому відділенні одного з банків. За рік чоловік заробив на цих вкладах трохи більше 60% прибутку. Окрилений успіхом, він загітував кількох друзів і навіть знайому заробітчанку вкласти заощадження в інвестиційні фонди. Нещодавно роботу з інвестиційними фондами Євген Житарюк зробив своєю професією. Він працює представником кількох інвестфондів у нашому регіоні.
– Нести гроші до інвестиційного фонду чи ні –залежить від психології людини, – розміркує Євген Житарюк. – У когось заощадження стоять на депозиті під 18 відсотків річних і його це задовольняє. А є люди, яким хочеться, щоб їх гроші приносили вищий прибуток. Вони шукають вигідніших способів для інвестування. Вклади в інвестиційні фонди досить надійні. Історія роботи подібних інституцій у всьому світі не знає банкрутств. Робота інвестиційних фондів ліцензується і контролюється державою.

Поради
Як обрати фонд для інвестування :
1. Перевірте, чи має обраний вами інвестиційний фонд ліцензію. Перелік всіх ліцензованих фондів можна знайти на сайті Української асоціації інвестиційного бізнесу uaib.com.ua).
2. Не плутайте інвестиційні фонди, які інвестують гроші вкладників у вітчизняну економіку, з іншими установами – закладами, які пропонують заробляти на ринку "Форекс", на світових фондових ринках тощо.
3. Зверніть увагу на розмір вхідної і вихідної комісії обраного фонду.
4. Краще інвестувати вільні кошти, які вам не знадобляться щонайменше рік.
5. Зверніть увагу на рекламу обраного інвестиційного фонду. Фонд не має права гарантувати конкретний відсоток доходу вкладникам. Він має право лише зазначати, скільки відсотків складала прибутковість за попередні роки, з приміткою, що фонд не гарантує такої ж прибутковості в майбутньому.
6. Як би там не було, а інвестиції завжди пов’язані з ризиком і стовідсоткової гарантії вкладникам ніхто не дасть.

Довідка
Залежно від терміну дії інвестиційні фонди бувають трьох типів:
- Відкриті – цінні папери такого фонду продаються та купуються інвесторами у будь-який час.
- Інтервальні – цінні папери такого фонду можуть бути продані інвестору в будь-який час, а викупити свої акції інвестор може лише в певний термін.
- Закриті – цінні папери такого фонду розміщуються на визначений термін, скажімо, на рік чи кілька років. Лише після закінчення цього терміну вкладник має право викупити свої акції.
Надія Макушинська
31-07-2008, 11:16
Коментарів 0 Переглядів 4 268

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.