RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Найбільш привабливими об’єктами для вкладення коштів зараз є гривневі депозити й акції. Куди сьогодні краще вкладати гроші, дослідила компанія “Простобанк Консалтинг”.
Землю, на думку економістів компанії, зараз якщо й варто купувати, то на тривалий час (3-5 років). Сьогодні спостерігається перевищення попиту над пропозицією, тому землю можна купувати лише з розрахунку довгострокової інвестиції.
Вкладати гроші в житлову нерухомість фахівці не радять. Ціни на нерухомість пішли вниз, і цей процес у майбутньому буде лише набирати обертів. За невеликим винятком елітної нерухомості, решта нерухомості перебуває у стадії падіння.
Золото як об’єкт інвестування складне, бо ціни на нього досить мінливі. Цього року цінний метал утратив високі темпи росту, тоді як за підсумками 2007 року золото подорожчало на 31 відсоток.
Іноземні валюти також не можна назвати надійним об’єктом інвестування. Після того як європейська валюта значно обігнала долар у першому кварталі цього року, євро почав відчутно втрачати у вазі. А після зміни Нацбанком офіційного курсу долара, в обмінниках подешевшали відносно гривні обидві ці валюти.
Серед депозитів найвигіднішими сьогодні є гривневі на термін до 6 місяців. Висока ставка за гривневими вкладами та надійність робить їх лідером серед інших об’єктів інвестування. Ставки за терміновими вкладами у гривні становлять орієнтовно 18% річних. Прогнозованого рівня інфляції на кінець року (приблизно 20%) така прибутковість депозитів не перекриває, але принаймні захищає частину заощаджень від знецінення.
Акції та інвестиційні сертифікати фондів після істотного падіння їх у ціні є найбільш привабливим інструментом для середньострокового інвестування. Фахівці прогнозують стабілізацію на міжнародному фондовому ринку і значний дохід для власників акцій.
Пряма мова
Дмитро ЗЕЛІСКО, економіст, учасник форуму “Буковина інвестиційна”:
– В Україні зараз найприбутоквішими вважаються три галузі: будівництво, фармація й туризм. Будівництво входить до найперспективніших галузей, тому людям, які мають вільні кошти, варто вкладати гроші у чернівецьку нерухомість. Практично всі іноземці, які приїхали на форум, цікавляться землею й нерухомістю. Специфіка Чернівецької області в тому, що багато приїжджих тут закінчують вузи і залишаються працювати – усім їм потрібне житло. Укласти гроші у придбання квартири – варіант безпрограшний. Навіть якщо не продасте її потім, то зможете залишити для когось із родичів. Зараз у Чернівцях ще спостерігається певний ріст цін на ринку нерухомості, хоча, порівняно з попереднім роком, темпи приросту зменшилися. Це свідчить про стабілізацію ринку.
Ольга ТРИПОЛЬСЬКА, в. о. генерального директора Української асоціації інвестиційного бізнесу:
– Раніше у нас був лише один вид накопичень – гроші несли до банку і клали “на книжку”. Ще можна було купувати нерухомість.Однак останнім часом інфляція почала “з’їдати” банківські відсотки. 2007-го інфляція виявилася вищою за середній рівень депозитних відсоткових ставок. Сьогодні уже зрозуміло, що рівень інфляції за підсумками цього року перевищить рівень дохідності депозитів. Ціни на нерухомість також почали стабілізуватися. Альтернативою вкладень у нерухомість і в депозити може стати участь в інститутах спільного інвестування. Це спеціальні установи, які дають змогу звичайним людям об’єднати свої невеликі внески і вкладати їх в акції підприємств. Для західних областей цей вид інвестування ще досить новий. Але вкладати кошти в такі інститути спільного інвестування можуть люди, незалежно від регіону проживання.
Наталя БАТРАКОВА, консультант Чернівецького міського центру захисту приватних підприємців:
– Якщо у людини є власна справа, то, звичайно, найкраще вкласти гроші у розвиток свого бізнесу. Якщо ж власної справи немає, то вільні кошти є сенс вкладати у золото, відкривати так званий золотий депозит у банку. Золото – це вічна цінність, і, гадаю, така інвестиція дозволить захистити заощадження. Намагатися виграти від вкладення коштів у долари чи євро не раджу. Курс цих валют щодо гривні настільки нестабільний, що прогнозувати щось важко. Якщо ж тримати гроші на депозиті, то краще обирати депозит у гривні. (Н. Макушинська)
22-07-2008, 10:59
Коментарів 0 Переглядів 3 350

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.