Від початку року рис подорожчав у чотири рази. І те, що нині в чернівецьких крамницях він коштує вже 10 гривень за кілограм – ще не кінцева цифра. Головні країни-експортери рису ще в березні закрили всі кордони. Дешевшати до нового врожаю він не буде, навіть не зважаючи на те, що обсяги продажу значно скоротилися. Буковинці тепер надають перевагу дешевшій гречці, гороху, перловій та ячній крупам.
„Основні виробники рису заборонили вивозити його на зовнішні ринки”
- Рис став елітним продуктом, – погоджується чернівецький підприємець Юрій Писаренко, – Якщо кілограм гречки коштує чотири гривні за кілограм, а рис із 2,60 підвищився до 9,0 гривень за кілограм, то відповідно споживачі почали більше купувати дешевші крупи, а попит на рис зменшився. На початку року рис в загальному обсягу продажу круп займав 40-50%. Нині це – 10-20%.
- На Буковині рис не вирощують. Це завізний продукт, тому ціна формується залежно від того, що пропонує експортер і яка ціна на світовому ринку. Нині ціна на рис стабілізувалася. Хоча вона є високою і не звичною для українців, – пояснює директор приватного підприємства "Писаренко" Володимир Соповський. – З початку року середня вартість рису на світовому ринку зросла в чотири рази, з 400 доларів за тонну, до 1100-1200 доларів. Встановлено рекордну ціну за всю історію вирощування цієї культури в світі. Відповідна середня закупівельна ціна у фірм-експортерів в порту нині становить 8,5-9,0 гривень за кілограм. Причому жодної нестачі рису на українському ринку немає, але ціна настільки висока, що попит зменшився дуже суттєво.
Для України причина такого стрімкого подорожчання рису полягає в тому, що основні світові виробники рису заборонили вивозити рис на зовнішні ринки, оскільки є брак культури на внутрішніх ринках. Щоби зберегти доступну ціну в себе і дати можливість людям нормально харчуватися, було зроблено такі кроки.
Найбільший постачальник рису в Україну – Єгипет. Країна закрила кордони ще на початку весни, припинивши всі експортні операції. Інші потужні експортери також припинили експортувати рис, наприклад, Китай, В’єтнам, Таїланд, Індія.
В Україні рис вирощують у Криму, Одеській області. Але його кількість не може задовольнити всіх потреб ринку. Крім того, навіть ті площі, що є, скорочують. Таким чином від імпортних поставок рису Україна стає дедалі залежнішою.
"Різниця в ціні між рисом експортним і українським завжди становила приблизно 30-50 копійок на кілограмі, але якість вітчизняного рису, на жаль, дещо гірша, ніж того самого єгипетського", – зауважує Володимир Соповський.
„Ціна рису до вересня суттєво не зміниться”
– Рис дорожчатиме надалі, принаймні до нового врожаю, – прогнозує заступник начальника інспекції - начальник відділу держінспекції з контролю за цінами в області Наталя Асаулко. – Минулого року в основних країнах-експортерах рису був неврожай, і експорт скоротився на 22%. Якою буде ситуація цього року, можна буде сказати, коли розпочнуть збір нового врожаю.
- Ціна рису до вересня суттєво не зміниться. Тоді почнуть збирати врожай круглого рису (найпопулярнішого у нас) і після оцінки обсягів буде сформовано нову ціну, – каже Володимир Соповський. – Хоча вже є попередня заява Єгипту, що країна залишиться закритою для експорту ще до березня 2009 року, хоча наразі офіційна дата – до вересня. Можливо, Індія взагалі вже не буде експортувати рис, щоби задовольнити внутрішні потреби.
Нині в Україні реалізовують переважно рис російського, казахстанського виробництва та залишки українського (через високий попит вартість його також дорога). Браку рису немає і не прогнозується, але через те, що продукт дорого пропонують фірми-експортери, за незвично високою ціною він потрапляє і до споживачів.
Марина Карасьова
8-07-2008, 10:24
0
3 327