RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Анатолій Степанович займається йогою понад 30 років. Каже, що заняття не лише підтримують тіло у бездоганній фізичній формі (за зросту 180 сантиметрів чоловік важить 70 кілограмів), але й допомагають при багатьох хворобах. А головне – можна схуднути й ніколи не набирати вагу.

"Виконую вправи, які учителі фізкультури повторити не змогли"

Анатолій Степанович жартує, що життя нинішніх людей – диван, мишка, телевізор. Зайва вага, цукровий діабет, подагра – плата за нерухливий спосіб життя.

– А йога допоможе схуднути! Особливо ефективні асани "йога-мудра", "плуг", "берізка", "лук", "стійка на голові". Звичайно, якщо за зросту 170 вага – 100-110 кілограмів, складних вправ не виконати. Але гладка людина може робити "кобру", "берізку" (за нормального тиску).

За 10 сеансів масажу можна втратити до чотирьох кілограмів, додати дієту, заняття йогою й антицелюлітний масаж – результат фантастичний. Але від мене залежить один відсоток, 99 – від людини. Я усім показую, розповідаю.

Щопонеділка нічого не їм і не п’ю доки не стемніє. Потім їм салат, яблуко, жменю родзинок. Мій тиск – 120/80. Ніколи не був гладким. Виконую вправи, які не лише ровесники – учителі фізкультури – на семінарі повторити не змогли. Нічого нового не вигадав: вправи йогів є у шкільній програмі з фізкультури!

Йогою Анатолій Степанович (колишній чемпіон області з футболу і багатоборства) почав займатися 30 років тому, коли виникли проблеми із серцем, адже припинив активні заняття спортом. Почав займатися йогою – як рукою зняло. Згодом закінчив курси тібетського і мануального масажів – нині допомагає людям.

– У 1980-х йогів було мало, КДБ дивилося боком на них, – пригадує чоловік. – Ми знайомилися один з одним по переписці, обмінювалися інформацією. Хатха-йога – найдосконаліша система фізичних вправ для підтримання здоров’я. Потрібні лише килимок, власне тіло та бажання. То вже зараз займаюся на гарному килимку, а у ті роки килим можна було придбати лише, коли одружився чи став переможцем соціалістичного змагання (сміється, – авт.).

Є більш прості асани (пози), а є й складні, які початківець не зробить. Наприклад, мені знадобилося 10 років, щоби виконувати асану "Лотос" (із врахуванням перенесених раніше травм). Щоранку протягом 15-20 хвилин виконую стійку на голові, "берізку", "павич", "кобру", "верблюд". Перед тим – обов’язково обливаюся холодною водою.

Стрес усуває медитація

Для усунення стресу допомагає медитація. Приймаєш позу лотоса і заспокоюєшся. Тим, хто сидить за комп’ютером і потерпає від остеохондрозу, раджу робити асану "берізка" після роботи (попередньо розім’явшись).

Графіка занять не маю: займаюся протягом дня за бажанням, можу й у тролейбусі виконувати деякі вправи, які не помітять оточуючі.

Займатися йогою можна у будь-якому віці. Є протипоказання для виконання певних асан: підвищений тиск, серцеві захворювання тощо, тому слід попередньо порадитися з лікарем.

Мені свого часу заняття йогою допомогли пережити важкий період у житті: померла дружина 1989 року і я залишився з трьома дітьми (5, 6 та 10 років). Вистояв.

Анатолій Кардинал вже декілька десятиліть не їсть м’яса і риби, не вживає алкоголь.

– Йоги вважають, що 60 відсотків раціону повинні складати сирі овочі і фрукти. Дискомфорту жодного не відчуваю, але щоби звикнути – потрібні роки. Не можна з понеділка стати йогом! Звичайно, реагую на запахи: коли йдеш Калинівським ринком, а там продають копченості, але з’їм булку з маком – проходить. Часом друзі ображаються, що не п’ю, але пожартують – і забувають. А 35 моїх ровесників вже немає – померли. Хлопці були спортсменами, чемпіонами…

Я не категоричний противник м’яса і горілки, хоча сам і відмовився. Але – помірно. Якщо з’їсти шматок м’яса чи випити 50 грамів – то як ліки. А півлітра на двох – це отрута.

Йог відрізняється від інших самодисципліною, він не агресивний. Я завжди кажу, що гладким йог не може бути, як і священик, – бо ж якщо він постить – зайвої ваги не буде.

Якщо хочете бути здоровими і не мати зайвої ваги, рецепт один – менше їсти та більше рухатися. Більшість гадає, що приїде йог і дасть рецепт, а нового ніхто ще не вигадав. (Юлія БОДНАРЮК)


Цитата:

"Йоги вважають, що 60 відсотків раціону повинні складати сирі овочі і фрукти. Дискомфорту жодного не відчуваю, але щоби звикнути – потрібні роки. Не можна з понеділка стати йогом! Звичайно, реагую на запахи: коли йдеш Калинівським ринком, а там продають копченості, але з’їм булку з маком – проходить".
Редактор: Igor
22-07-2011, 15:32
Коментарів 0 Переглядів 3 171

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!