Дешевшим, ніж зараз, хліб не буде

у номері / економіка, бізнес
2 599
0
Впродовж двох тижнів найпопулярніший в області хліб "Орільський" двічі дорожчав та один раз дешевшав – на п’ять копійок – після того, як попросила влада. Подорожчання хліба – завжди подія. Навіть якщо це 10-15 копійок за буханець. Обласна влада при цьому закликає виробників стримувати ціни, адже підвищення ляже тягарем на малозабезпечених. Та якби ж то витрати на хліб були головними в сімейному бюджеті і як би ж то значно відчутніше не дорожчали всі інші, не менш важливі, продукти…

Ціна хліба в Україні – вже роками питання, далеке від економіки. За даними Укрхлібпрому, вартість 80 відсотків хліба, який випікають у країні, регулює держава. Пекарям встановили межові рівні рентабельності, торговим точкам – межові рівні торгових надбавок. Наприклад, рентабельність "Орільського" обмежили 10 відсотками. З 19 липня відпускна ціна цього хліба зросла з 3,16 до 3,30 гривні за буханець. Рентабельність – 8,2 відсотка. На соціальні сорти "Хотинський" і "Щоденний" ціни хлібокомбінат не підвищив. Їх підприємство випікає взагалі собі у збиток.

Наталія АСАУЛКО, заступник начальника Держінспекції з контролю за цінами в області, погоджується, що ціни на соціальні сорти хліба можна стримувати лише за допомоги держави. Тобто забезпечувати виробника борошном, дешевшим, ніж на ринку. Інакше ціни можна зарегулювати аж до банкрутства підприємств.

Останнє подорожчання популярного в області хліба, власне, і спричинила нестача борошна з Аграрного фонду. За потреби хлібокомбінату в липні 684 тонни отримає він лише 346 тонн. "У структурі собівартості хліба питома вага борошна становить приблизно 60 відсотків. Тому найбільше на вартість хліба впливає саме подорожчання борошна, – пояснює Наталія Асаулко. – А комерційні ціни на борошно вищі, ніж ціни в Аграрному фонді, на 17-20 відсотків".

Як прогнозують в інспекції, наразі хліб в області не дорожчатиме. А надалі все залежатиме від того, скільки коштуватиме борошно із зерна нового врожаю.

Проте вартість соціальних буханців навряд чи пов’язана з урожаєм – ймовірніше, з бажанням влади нагодувати електорат дешевим хлібом. А тим часом в усій країні невеликі виробники йдуть у тінь. За даними Держкомстату, торік хліба в Україні спекли на 30 відсотків менше, ніж п’ять років тому. І не тому, що українці менше його їдять. На думку аналітиків, нині 60-65 відсотків хлібного ринку України перебуває в тіні.


Думка експерта

"У нас велика кількість бідних, а це електорат"

Марія КОЛЕСНИК, керівник аналітичного департаменту Консалтингового агентства "ААА":

– На жаль, у нас велика кількість незаможного населення, а це електорат. Тому всі зацікавлені в тому, щоби хліб був політичним продуктом. Відбувається будь-яке подорожчання хліба, і це завжди використовують. Незалежно від того, як це впливає на хлібопекарську галузь, влада робитиме що завгодно, щоб ціна соціальних сортів хліба була більш-менш стабільною. Гадаю, якщо інформація про подорожчання хліба дійде з регіону до Києва, одразу голові адміністрації зателефонують: нестимеш особисту відповідальність, твоя голова полетить… Проблему можна було б вирішити, якби в Україні запровадили соціальні картки, на кшталт тих, що є в США. Тобто коли малозабезпеченій людині перераховують кошти, і вона використовує їх на власний розсуд, а саме на продукти харчування. Тоді виробник не страждатиме і не нестиме відповідальність, а зможе обгрунтовано підвищувати ціну з огляду на ринкові тенденції.

Вартість соціальних сортів хліба насамперед залежатиме від того, як діятиме в подальшому Аграрний фонд. Наскільки мені відомо, він трохи підвищив ціни на борошно. І, звичайно, новий врожай – якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року – дорожчий. Крім того, навряд чи хлібопекарські підприємства перейматимуться запасами зерна, щоб випікати соціальні сорти хлібу. Адже рентабельність цих сортів – від нуля до 1-2 відсотків.

Дешевшим, ніж зараз, борошно вже не буде. Річ у тім, що, незалежно від обсягів врожаю, на вартість впливатимуть світові ціни. А вони не низькі. Зерно ми експортуватимемо, оскільки такої кількості зерна в Україні не потрібно, а отже, це безпосередньо впливатиме на внутрішні закупівельні ціни.


Офіційно

Буковинські аграрії планують завершити збирання ранніх зернових до кінця наступного тижня, повідомив на прес-конференції начальник Головного управління агропромислового розвитку ОДА Микола Олексюк. Цьогоріч валовий збір озимих та ярих зернових буде вищий, ніж минулого року на 10-15 тисяч тонн.

"Якщо говорити про стратегічний продукт, який фактично формує продовольчу безпеку – озиму пшеницю, то в області під неї зайнято 41 тисяч гектарів, – повідомив Микола Олексюк.

Середня врожайність озимої пшениці – приблизно 33 центнери з гектара. Використання пшениці переважно буде зосереджено на закупівлі до Аграрного фонду нашої області. Кількість законтрактованої пшениці становить 3,47 тисячі тонн.
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують