RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Минув рік, як у Хоровах, що на Путильщині, стався зсув, який знищив увесь хутір. За цей час ні обіцяного укріплення зсувної території, ні нової землі під забудову хоров’яни так і не отримали. Люди мовчки налагоджують свій побут – доглядають за господарством та латають будинки. Мовчать і чиновники... Кореспондент "МБ" побувала у постраждалих.

Поселення вже рік без світла

Зруйнований хутір поступово оживає. Лише за останні два місяці у свої напіврозвалені будинки повернулися жити ще кілька сімей. Зараз у Хоровах проживають сім родин. Мають худобу, обробляють городи. Заходжу на обійстя Ірини та Івана Дойчуків. Їхній будинок потріскав впоперек, а коробка сповзла з фундаменту, утворивши дірку.

– Що з того, що ви ходите? – запитує жінка. – Півроку тому були, але все одно ніхто не звернув увагу на нашу біду. Ми й не просимо нічого нереального. Все, що треба, зробимо самі.

Родина Дойчуків повернулися на рідне подвір’я взимку. Тоді ще відчували, що стіни та фундамент потріскують, а зараз, кажуть, ситуація ніби стабільна.

– Зсув зупинився. Проте коли два тижні тому лили дощі, думали, що біда повториться, – каже Ірина Дойчук. – На щастя, все добре. Ми з чоловіком підлатали дірки в стінах.

На подвір’ї господині – великий квітник та грядки з овочами. Троянди та лілії прикрашають потріскане подвір’я. Під стінами будинку жінка поклала горщики, в яких посадила помідори. За хатою господарі мають город.

– Ще з осені перекопали землю для городу, – каже Іван Дойчук. – Навесні посадили овочі. Зараз вже бачимо, що добре вродила картопля.
Холодильника у господарів немає. Все поселення вже рік живе без світла, радіо та телефонного зв’язку.

– Нічого від влади не просимо, – каже Іван Дойчук. – Вже якось виживемо. Проте не можемо самі провести світло у будинки. Хоча б у цьому нам допомогли.

Люди кажуть, що тих сто тисяч, які їм виділили, не вистачить на новий будинок. Тому гроші не чіпають. "Якщо зсув не прогресуватиме, відремонтуємо старі будинки".

"Ста тисяч вистачило на фундамент"

Повернулися на своє обійстя і три сім’ї родини Бойчуків. Два будинки напіврозвалені. В одному з них ще можна жити, а іншу двоповерхову цегляну хату вже треба знести.

– Двоповерховий цегляний будинок доведеться розібрати на будматеріали, – каже син власника будинку Ігор Бойчук. – Тут жити неможливо. Ближче до зими розберемо.

Заходжу в будинок. Дірки в стінах дуже великі. Навіть кіт, якби хотів, проліз би у щілини. Стеля покосилася. У хорошому стані залишився лише дорогий кахель.

Як розповів Ігор Бойчук, він розпочав будувати нову хату на подвір’ї у батьків дружини.

– Батьки подарували нам земельну ділянку, – каже чоловік. – Будуємо нову хату.

За словами чоловіка, ста тисяч гривень, які виділили як відшкодування збитків від зсуву, вистачило лише на фундамент. Далі хату будуватиме за власні кошти.

Земельні ділянки, як обіцяли владники, хоров’янам також не виділили.

Як розповіла сільський голова села Підзахаричі, до якого належать Хорови, Орися Андрюк, сто тисяч гривень – остання і єдина допомога людям.

– Раніше планували виділити хоров’янам земельні ділянки під забудову житла у селі Банилів, що на Вижниччині, – розповідає Орися Андрюк. – Проте цього не сталося. Наразі люди самі мають вирішувати проблему з житлом.

Щоби розпочати будівництво, треба придбати землю. Та ціни на ділянки кусаються. Якщо торік ділянка під забудову коштувала сім тисяч доларів, то зараз – дев’ять тисяч.

– Ну, придбаю я собі землю в Банилові за дев’ять тисяч доларів, – каже житель Хоровів Юрій Плиска. – Що ж тоді з тих грошей залишиться? Хіба що купити ще й лопату, щоб закопали мене там. На більше грошей не вистачить.

У Юрія Плиски зсув розвалив два нові двоповерхові будинки. Наразі вони з дружиною Марією живуть у перекошеній літній кухні. "Сподіваюся, що все налагодиться і зсуву більше не буде", – каже пан Юрій.

За словами людей, районні владники пообіцяли прокопати шанці на зсувній ділянці для протікання стічних потоків. Щоправда, це поки що обіцянки. Ще шукають екскаватор та гусеничний трактор.

Марія Плиска, як і більшість сусідів, посадила на розваленому подвір’ї розкішний квітник. Деякі квіти піднялися до півтора метра.

– Чому квіти саджаєте? – запитую.

– Це ж наше подвір’я. Зруйноване, але ми тут живемо… А як без квітів жити? – відповіла жінка. (Марина КОРПАН)


Як це було…

12 липня 2010 року зсув, який охопив близько 28 гектарів, зруйнував 29 житлових будинків, де мешкало 109 осіб. Їх відселили. Помешкання визнали непридатними для проживання. 69 осіб мешкали в пансіонаті "Черемош", а 40 розселили до сусідів та родичів. Через декілька місяців після зсуву частина людей повернулася у напівзруйновані будинки, де живе й досі.
Редактор: Igor
22-07-2011, 14:49
Коментарів 0 Переглядів 2 058

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.