RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Арка, розписана лебедями, феніксами, голубами, вишуканими геометричними візерунками… Така рідкісна ручна робота прикрашає будинок на вулиці Ольги Кобилянської, 12. І поряд із цією красою вмонтовано кондиціонер.

"МБ" розпочинає серію публікацій про стан старих житлових будівель міста, які мають історичну цінність, але перебувають у занедбаному стані.
Колись були вітражі – тепер фанера

Будинок на вулиці Ольги Кобилянської, 12, – унікальний. Стеля арки розписана вручну. Використано білий, коричневий, блакитний, сірий, жовтий, червоний кольори. Розписи з такою кількістю кольорів знайти дуже важко. У 1980-х його хотіли зафарбувати, але архітектор міста не дозволив. 2003 року в будинку встановлювали кондиціонер і частково пошкодили фрески. Мешканка будинку чернівчанка Тетяна ПРОЦЕНКО обурюється: "Як можна організовувати екскурсію до арки з унікальними розписами і водночас встановлювати тут кондиціонер?"

За декілька метрів, де збираються туристи, – вхід до підвалу. У підвалі – брудно, постійно стоїть вода. Проходимо вхід у підвал і потрапляємо у дворик. У дворику на стінах будівлі – три кондиціонери, сохне білизна, немає жодної лавиці. Найнеприємніше – запах паленого жиру та часнику, який іде з кухні (поряд знаходиться кафе).

– По стіні йде витяжка, але чому вона закінчується майже там, де закінчується стіна? Чому її не підняли на декілька метрів вгору? – дивується пані Тетяна. – Тепер ми маємо дихати цим смородом? Немає затишної атмосфери у нашому дворику. Ми навіть боїмося стояти під аварійним балконом, спробуйте на ньому постояти!

Між вікнами у під’їзді будинку – орнаментальні вставки. Колись тут були вітражі, а зараз – вікна з побитим склом або фанерою. Дуже гарна структура сходів будинку. Малюнок на плитці коридору перегукується з малюнком кованих металевих візерунків, які підтримують перила. Збереглися внутрішні дубові перила, є старовинні пілястри.

Виходимо на балкон. Пробую стати на дошки – вони одразу прогинаються. Крайньої дошки немає – впала. "Ми ходили у ЖРЕП №9. Нам надіслали декількох робітників, які сказали, що його укріпили. А яке ж це укріплення?" – каже пані Тетяна
З гнилого даху – вид на ратушу

Підіймаємося до покрівлі будинку. Її оздоблюють пишні прикраси – атіки. Заходимо на горище… Майже скрізь стоять відра, пляшки, миски, тазики, маленькі ванни. Дах прогнив, протікає. Мешканці скаржаться на вологі стелі з 1997 року, але відповідь одна: "На ремонт даху немає коштів". Дзвонимо в одну із квартир. Власниця оселі Олена Буланова показує нам у кімнатах стелі, вкриті плямами.

– В інших квартирах така сама ситуація. Ми постійно ходимо на горище, стежимо, де протікає, підкладаємо посудини, – каже Тетяна Проценко.
Повертаємося на дах. Відчиняємо у покрівлі віконечко і виглядаємо з нього. Панорама з покрівлі будинку – частково розвалений димар, а за ним на задньому тлі – верхівка ратуші. "Зі свого гнилого даху ми бачимо ратушу, але з ратуші нас не помічають. Напевно, не хочуть бачити наші проблеми", – сумно іронізує пані Тетяна.


З історії будинку

Упродовж п’яти років Тетяна Проценко досліджувала історію будинку.

- Ми знали, що наш будинок збудували 1903 року, – розповіла дослідниця. – Однак нещодавно знайшла нові дані – 1901 року. Він належав Р. Краусу. Збудували його як прибутковий дім і здавали помешкання в оренду. Мама мені розповідала, що будинок звели за кошти трьох братів. Вони виїхали з міста у 1940-х роках. А в 1950-х мешканці будинку бачили чоловіка, який уважно його оглядав. Як з’ясувалося, це був один із братів. Йому було приємно, що будинок зберігся.

- За Австрії тут був магазин із продажу скла, порцеляни, за румунських часів – спиртовий трест "Краус і К", магазин мод і радіоапаратури "Колумбія". Також знайшли дані, що на першому поверсі будинку була швейна майстерня Росса, магазин Пампули Ігрекула і ресторан господаря Лукула.


Що кажуть у ЖРЕПі

Розалія БАНАРЮК, виконувач обов’язків начальника ЖРЕПу №9:

– Наші спеціалісти оглянуть будинок. Вживемо заходи, щоб ліквідувати вказані недоліки. Здійснимо всі необхідні роботи, які стосуються поточної підтримки будинку.

* Про те, які поточні роботи виконуватимуть майстри, і про те, чи потребує будинок капітального ремонту, читайте у наступному випуску "МБ".

Також у наступному номері читайте думки спеціалістів про те, як можна захистити старі будинки.

Якщо ви живете у старому будинку і він потребує допомоги, повідомте нам за номером телефону: 58-94-84, (050) 374-79-39.
Редактор: Igor
22-07-2011, 14:37
Коментарів 0 Переглядів 1 818

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.