RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Я ваш, буковинський, а ви – мої»


Лише старожилам під силу згадати, коли подібне свято було у нас востаннє. І збіглося воно з іншою не менш очікуваною подією – відкриттям оновленої обласної філармонії після тривалого і чи не єдиного за останні декілька десятиліть ремонту.

Зустріч із талановитим краянином Василем Гереллом, його друзями і колегами по сцені викликала справжній ажіотаж ще задовго до цього вечора.

І хоч багатьом шанувальникам класики вдалося потрапити в оновлену залу обласної філармонії, святковий настрій передався всім чернівчанам – адже концерт наживо транслював місцевий телеканал.

«Я ваш, буковинський, а ви – мої»


"Заради Герелла готова дати ще декілька безкоштовних концертів"

Учасники концерту – наш земляк, соліст Маріїнського оперного театру Василь Герелло, солістка театру "Ла Скала" Даніела Скілаччі та лауреат міжнародного конкурсу диригентів Mario Guselia Фабіо Мостранджело прилетіли спеціально замовленим літаком із Санкт-Петербурга. Василь Герелло зізнався, що напередодні у них був великий концерт, тому спали лише півтори години. Та, незважаючи на безсонну ніч, гості одразу ж вирушили на екскурсію Чернівцями. На прес-конференції італійці зізналися, що їм надзвичайно сподобалося наше місто. "Василь розповідав нам багато цікавого про Чернівці.

Та побачене перевершило всі наші сподівання, – запевнив Фабіо МОСТРАНДЖЕЛО, який дуже добре розмовляє російською мовою. – Даніела просто закохалася у ваш університет. Ми вже спробували український борщ і вареники – дуже смачно".

На здивування журналістів, що він так добре володіє російською, Фабіо сказав, що його дружина – українсько-російського походження, тож навчився в неї. Він також добре володіє українську, лише не вміє нею розмовляти.
Василь Герелло зізнався, що ще ніколи так не хвилювався, як напередодні концерту в Чернівецькій філармонії. "Навіть виступаючи на відомих світових сценах, почувався спокійніше, – сказав співак. – Цього року я декілька разів потай прилітав до Чернівців, щоби подивитися, як тривають роботи. Дату концерту – 13 листопада – обрав не випадково. Адже я народився 13 березня, тому це число щасливе для мене. Привіз своїх друзів – оперних зірок. Вони з радістю погодилися дати тут безкоштовний концерт".

На запитання, скільки вона втратила грошей, Даніела Скілаччі відповіла, що за такий концерт вона зазвичай отримує сім-вісім тисяч євро. Але зауважила, що заради Василя Герелла готова дати ще декілька безкоштовних концертів, бо спільна робота з ним на сцені коштує набагато дорожче. Герелло дуже добрий партнер, з ним їй легко співати. Єдине, що засмутило Даніелу: вона не змогла привезти із собою дев’ятирічну доньку.

Кореспонденти "МБ" побували на генеральній репетиції. Співаки були дуже задоволені акустикою залу, яка, за їхніми словами, нічим не поступається найкращим європейським залам. А Фабіо Мостранджело був вражений високою майстерністю музикантів симфонічного оркестру філармонії, яким диригував.

Губернатор пообіцяв відреставрувати театр

На відкриття філармонії приїхав міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов, який назвав цю подію світовою. Він разом із губернатором Михайлом Папієвим і співаком Василем Гереллом перерізали стрічку.

Михайло Папієв розповів, що на реставрацію філармонії витратили 11 мільйонів гривень. Відновлювали її за архівними документами. До реставраційних робіт залучили найкращих фахівців. Губернатор пообіцяв, що наступного року також повністю відреставрують муздрамтеатр. Уже зараз на ремонтні роботи виділили два мільйони гривень.

Заклопотаного Василя Герелла ми зустріли у фойє. "Шукаю запрошення для своєї дружини, – зізнався співак. – Оце випросив декілька запрошень для гостей, які приїхали на концерт із Москви та Санкт-Петербурга".

Після перерізання стрічки до зали впустили всіх охочих. Безкоштовно грав симфонічний оркестр. Проте навіть краса відреставрованої зали не змогла утримати "любителів" класичної музики. Люди почали масово виходити, навіть не дослухавши до кінця твори. Напевно, ще довго доведеться привчати чернівчан до справжнього мистецтва.

"А як звичайним людям потрапити на концерт?"

Ще задовго до концерту, який мав розпочатися о 18.30, біля філармонії почали збиратися люди. Одними з перших прибули рідні Василя Герелла – батьки, сестра Марія. "Ми приїхали із села на таксі, – розповіла 86-річна мама співака пані Домка, яка тримала в руках два великі букети. – Василь дав нам запрошення. Але дуже багато людей із Васловівців хотіли приїхати на концерт. Приходили до мене додому, просили, гроші давали. Та в нас було лише десять запрошень. Я вже була один раз на концерті Василя. Він тоді виступав у Чернівцях на площі під сильним дощем, дуже змок. Щаслива, що Бог дав мені такого сина. Він дуже добрий – допомагає всій нашій родині. Дитину зустріне на вулиці – дає гроші на цукерки. Голос у нього – від мене. Я теж в молодості гарно співала".

– Я сьогодні "вирвала зубами" одне запрошення для себе у губернатора, бо могла не потрапити на концерт чоловіка, – зізналася дружина співака Олена. – Нам дали на нашу велику рідню – Василеву і мою – лише 20 запрошень. Тому піти змогли не всі.

Поступово біля філармонії зібрався великий натовп. Серед запрошених на концерт – заступники губернатора Георгій Галиць і Франц Федорович, міського голови – Микола Попадюк, головний міліціонер області Микола Харабара, директор машзаводу Віктор Сідляр, депутат міськради і бізнесмен Валерій Чинуш, чиновники різних рангів. На чорному "Лексусі" під’їхали губернатор Михайло Папієв та міністр Анатолій Толстоухов. Біля входу до них підійшла немолода жінка із запитанням: "А як нам, звичайним людям, потрапити на такий концерт?" Високі гості мовчки зайшли у широко відчинені двері. А ось перед усіма, хто не мав запрошень, їх зачинили. Не потрапили на концерт десятки любителів класичної музики – викладачі музичних шкіл, місцеві музиканти і співаки. Лише пізніше, коли концерт вже тривав і Василь Герелло дізнався, що до зали не потрапило чимало людей, які хотіли бути на концерті, він розпорядився пустити тих, хто ще стояв під дверима.

Під час концерту звучали арії з опер "Травіата" і "Трубадур" Верді, "Дон Кіхот" і "Весілля Фігаро" Моцарта, "Сільська честь" Масканьї. Для своєї мами Домки Василь Герелло виконав пісню "Рідна мати моя", ставши при цьому на коліна. Пізніше співак спустився в зал, поцілував неньку та вручив їй великий букет троянд. А партію Фігаро маестро з гітарою виконував прямо в залі. Уся сцена була засипана квітами, які Герелло кидав глядачам у зал. Наприкінці концерту винесли корзини з квітами від президента Януковича, прем’єра Азарова, голови ОДА Михайла Папієва та міського голови Миколи Федорука. "Я дуже щасливий, – не міг стримати емоцій Василь Герелло. – Я ваш, буковинський, а ви – мої".
Надія БУДНА

з досьє "МБ"

Василь Герелло –
народний артист Росії, заслужений артист України, лауреат міжнародних конкурсів, соліст Маріїнського театру, відомий у світі баритон. Народився у селі Васловівці Заставнівського району. 1991 року закінчив Санкт-Петербурзьку державну консерваторію ім. Римського-Корсакова. Ще на четвертому курсі був запрошений до трупи Маріїнського театру. 1993 року став переможцем Міжнародного конкурсу оперних співаків. Лауреат вищої театральної премії Санк-Петербурга "Золотий софіт", музикальної премії Fortissimo. Василь Герелло виступає з такими відомими диригентами, як Ріккардо Муті, Тунг-Вонг-Чунг, Клаудіо Аббадо, Бернард Хайтінк, Фабіо Луізі. Його запрошували виступати на своїх сценах такі відомі театри, як: Опера де Бастіль (Париж), Земперопер (Дрезден), Дойче Опер і Штаатсопер (Берлін), Метрополітен-опера (Нью-Йорк), Штаатсопер (Відень), Королівський оперний театр Ковент-Гарден (Лондон), Театр Ла Феніче (Венеція), Канадська національна опера (Торонто), Театр Колон (Буенос-Айрес), Театр Сан-Пауло (Бразилія), Опера Сантьяго де Чилі, Ла Скала (Мілан, Італія).
16-11-2010, 09:55
Коментарів 0 Переглядів 3 216

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.