RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

За владою – у чергу!


Перший день реєстрації кандидатів у депутати за партійними списками, 29 вересня, в Чернівцях почався зі скандалу. Партії до міської та обласної рад так хотіли бути під першими номерами у бюлетенях для голосування, що окупували виборчі комісії ще напередодні. Звечора 28 вересня створювали живі черги. Усю ніч їх контролювали. Але навіть після цього вранці в обласній виборчій комісії зчинився скандал.

Виявилося, що не всі політичні сили були готові до ще одного з нововведень закону про місцеві вибори – назви партій будуть у виборчому бюлетені в порядку черговості подання документів для реєстрації до відповідної виборчої комісії.

До обласної комісії журналістів пустили не відразу

Коли журналісти "МБ" після 09.00 29 вересня зайшли до приміщення ОДА, де розташована обласна виборча комісія, черговий охоронець повідомив, що має попередити про прихід преси. Кого попередити, нам так і не пояснили. Але приблизно через 10 хвилин повідомили – дали вказівку не пускати. На запитання "Хто дав вказівку не пускати ЗМІ на виборчу комісію?" чіткої відповіді не отримали. Посилалися то на заступника голови, то на міліцію… Зрештою, коли я ввімкнула диктофон, один з охоронців сказав: "Я не можу знати, хто дав таку вказівку. Чесно. Ми тільки зранку заступили".

Якщо приміщення ОДА "режимний об’єкт" і доступ туди обмежений, то навіщо було там розміщувати виборчу комісію? До речі, такий випадок трапився чи не вперше за весь час проведення в області різноманітних виборчих кампаній…

Доки ми сперечалися з охоронцями, до посту чергових із виборчої комісії підійшли кілька чоловіків. Один із них вимагав журнал контролю, в якому зафіксовано, хто заходив і виходив із приміщення ОДА 28 вересня після 18.00.
"Ось моє прізвище й час, коли я прийшов. Де ваше?" – запитував один. Інший переконував: "Я тут був, я не бачив, де він писав".

Пізніше з’ясувалося, що це представник "Батьківщини" відстоював право подати документи під другим номером. "Я вночі приїхав сюди, щоби зареєструватися в живій черзі. До ранку чергували представники "Батьківщини" і Партії регіонів, всі інші почали підходити о 05.00-06.00", – розповів депутат обласної ради від БЮТу Ігор Кірєєв. А зранку виник список, згідно з яким "Батьківщина" вже не була другою. Суперечку зрештою вирішили жеребкуванням, за яким "Батьківщина" отримала все-таки право зареєструватися другою.

Лише конфлікт уладнали, охоронці отримали вказівку – журналістів пропустити…

Під міською комісією чергували хто де міг

Перед 09.00 у середу в приміщенні міської виборчої комісії зібралися приблизно 15 людей. Якийсь чоловік кинув фразу: "Якби знав, що таке буде, то з цими виборами не зв’язувався би. Це для молодих…"

Рівно о 09.00 подавати документи пішли "регіонали". Жива черга, сформована представниками партій напередодні, заперечень ні в кого не викликала.

Як розповів представник однієї з партій, він зайшов до комісії після 21.00 у вівторок і випадково довідався про існування черги. Чоловік також зареєструвався в списку і залишився чергувати з усіма. "Весело тут було вночі: чай, кава, капучино… Всі чекали, хто в машинах, хто де, – каже. – Тільки у Партії регіонів все було чітко: чергові змінювалися щодві години. Вони до цього були готові, а інші – ні".

Олександр МАДЕЙ, член ради міської організації Партії регіонів, не заперечує, що вони організували чергування. А зареєструватися першими у виборчих комісіях – це була не чиясь вказівка, а спільне рішення партійних організацій. "Це невеличкий технологічний момент, ми цього і не приховуємо, – пояснює О. Мадей. – Якщо зареєструватися першими, то у бюлетені назва партії буде також під номером один. Тому виникла ідея, щоби всі партійні організації спробували подати документи першими. У подальшому це можна використати в рекламі, наприклад, Партія регіонів – партія номер один.

Як повідомила Генріета Баранова, голова міської виборчої комісії, 29 вересня подали документи 10 партій для участі у виборах депутатів міської ради за багатомандатними округами.

"Місце розташування в бюлетені насправді має значення"

Ігор ГАВРАДА, політолог, спостерігач за місцевими виборами від обласної організації "Комітет виборців", спостерігав за реєстрацією партій у Хотинській районній виборчій комісії. Станом на 13.00 подали документи Партія регіонів і Єдиний центр. Також мали подати документи "Наша Україна" і Народна партія.

"Тут все спокійно, жодного ажіотажу немає. Хоча й справді першою подавала документи Партія регіонів, – розповів Ігор Гаврада. – Я спілкувався з головою районної організації Партії регіонів. За його словами, біля виборчої комісії вони не ночували, а черговість партії у бюлетені жодного значення не має, адже виборець, йдучи на вибори, буде шукати партію, за яку хоче проголосувати.

Натомість, на думку самого Ігоря Гавради, розташування кандидатів у бюлетені насправді має значення. "Не кожен виборець дочитує бюлетень до середини, – зауважує пан Ігор. – Жеребкування між кандидатами, як це було раніше, або розташування назв партій за алфавітним порядком – це, звичайно, було би справедливіше".

Ігор БАБЮК, директор Буковинського центру виборчих технологій, спостерігав за ситуацією в Заставнівській районній виборчий комісії. За його словами, тут утворилася черга з охочих подати документи на реєстрацію. Проте конфліктів не було.

З другого жовтня розпочнеться реєстрація кандидатів у депутати за мажоритарними округами. Їхні прізвища в бюлетенях будуть розміщені в алфавітному порядку. Тож ажіотажу, нічних чергувань і скандалів не очікується. 
Марина Карасьова
30-09-2010, 09:24
Коментарів 0 Переглядів 2 594


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!