RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

2008 року з чернівецьких шкіл звільнилися 366 вчителів (11,5 відсотка), 2009-го – 352 (10,9 відсотка), цього року – 231 (7 відсотків). Про це повідомив міський голова Микола ФЕДОРУК на міській конференції педагогів.

– Звісно, це позначається на якості освітніх послуг, рівні навчання і досягненнях учнів, – зазначив мер. – Серед цих педагогів найбільше звільняються молоді спеціалісти, до того ж, як правило, у першому семестрі навчального року. Тому управлінню освіти потрібно терміново розробити програму роботи з молодими вчителями.

Вчителька початкових класів однієї зі шкіл зізнається, що робота – не з легких:

– Насамперед треба знаходити спільну мову з батьками, а вони бувають різні. З дітьми легше.

Вважаю, вчителями варто працювати до 35 років, а потім шукати іншу роботу, бо це нелегка праця. У молодих вчителів низька зарплатня. Якщо хочеться придбати нову сукню і десь відпочити, доводиться обирати щось одне з цього. Основна причина, чому я пішла працювати до школи, – це те, що навчалася за держзамовленням, тож тепер повинна відпрацювати у школі три роки. Чи залишуся працювати далі вчителем – поки що не знаю.

Проте окремі молоді фахівці з ентузіазмом ставляться до своєї професії.

22-річна Катерина КІНАЩУК цього року закінчила факультет іноземних мов ЧНУ і готується працювати вчителем англійської мови у гімназії №2:

– Я сама навчалася у цій гімназії, тож, сподіваюся, рідні стіни допоможуть мені стати хорошим спеціалістом. Не боюся можливих труднощів у спілкуванні з дітьми. Для мене це буде насамперед непоганим досвідом – не лише професійним, а й таким, який колись допоможе у вихованні власної дитини.
Катерина Кінащук стверджує, що гроші для неї – не головне.

– Справді, у вчителів невисока зарплатня, особливо у молодих, – погоджується вона. – Хотілося би, щоби педагоги отримували гідну зарплатню, адже вчитель – це справді нелегка і шляхетна професія. Чимало моїх одногрупників не захотіли йти працювати за фахом саме через низьку зарплатню.

– Поки що не можу сказати, що професія вчителя – це моє покликання і мені вдасться стати гарним вчителем, але принаймні у мене є щире бажання працювати, – каже Катерина. – Паралельно заочно навчаюся на четвертому курсі економічного факультету ЧНУ. Тому, можливо, колись пов’яжу своє життя з економікою. Але я щаслива, що доля дарує мені шанс відбутися як вчитель.

– Перша проблема того, що молоді вчителі звільняються з роботи, полягає в тому, що вони отримують у вузах низькі знання, – коментує начальник міського управління освіти Валентина МАЛИШЕВСЬКА. – Влаштовуючись на роботу до школи, молоді фахівці просто не знають, що робити з дітьми. Вони отримують лише класичні знання. Ми просимо керівництво вузів змінити навчальні плани, додати години педагогіки, психології та методики викладання предметів. Проте поки що наші прохання не враховують.

По-друге, не у всіх школах керівники шкіл організовують роботу наставництва так, як це мало би бути. Також, звісно, робота вчителя важка, а зарплатня – лише 900 гривень. Тому молоді фахівці влаштовуються у ті структури, де платять більше. За статтею 57 закону України "Про освіту", зарплатня вчителя має бути не нижчою за розмір зарплатні працівника промисловості. На жаль, зараз педагогам платять значно менше.
Галина МАРКІВ

Скільки заробляє молодий вчитель (станом на перше липня 2010 року):
молодий фахівець із середньою спеціальною освітою – 935 гривень;
фахівець із освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра – від 986 до 1037 гривень.
Додаткові надходження:
за класне керівництво додають від 15 до 25 відсотків від посадового окладу;
за перевірку зошитів – від 15 до 20 відсотків;
за завідування навчальними кабінетами – 10-13 відсотків.

За педагогічний стаж додають:
через три роки роботи вчителем – 10 відсотків;
понад 10 років – 20 відсотків;
понад 20 років – 30 відсотків;
за здобуття вищої категорії додають 1208 гривень.

Тобто вчитель вищої категорії з педагогічним стажем понад 20 років отримує 1570 гривень.
Якщо ж він є ще класним керівником, зарплатня зростає до 1805 гривень.
7-09-2010, 09:13
Коментарів 0 Переглядів 9 357

Теги -
Працівники Служби порятунку тричі виїжджали на розпилення повалених дерев у місті Чернівці.
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!