RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Гарні квіти – відтепер розкіш


З першого вересня одна голландська троянда може коштувати 50 гривень, а гілка орхідеї – двісті. Імпортні квіти подорожчають у зв’язку зі стрімким підвищенням у декілька разів митних платежів. Зараз 320 тонн квіткової продукції знаходиться на українському кордоні й не можуть її доставити до місця призначення. Працівники митниці запевняють, що високими цінами хочуть покарати нечесних імпортерів квітів, які перевозять свій товар через офшорні зони. Через це держава не отримує мільйони гривень. А квітникарі скаржаться, що вони збанкрутують, бо такі дорогі квіти ніхто не купуватиме.
За інформацією Держмитслужби, в Україну імпортують 35 відсотків живих рослин та квіткової продукції від їхньої загальної кількості. У тому числі з Нідерландів – 12 відсотків.

Продавці квітів на ринку "Формаркет", що на проспекті Незалежності, неохоче розмовляють на тему подорожчання квітів, відмовляються називати свої прізвища. Власниця квіткового магазину Юля каже, що імпортних квітів у неї залишилося дуже мало, а нову партію не привезли через подорожчання розмитнення.

Місцеві квітникарі зможуть вирощувати більше

– На перше вересня асортимент квітів буде набагато меншим, ніж минулими роками, – зізналася продавець. – Торгувати імпортними квітами і зеленню стає невигідно. Адже нам теж доведеться підвищувати ціни у декілька разів. Уже зараз гілка хризантеми коштує 20 гривень, а раніше ми продавали за 10-12. Я підрахувала, що собівартість однієї голландської троянди становитиме щонайменше 50 гривень, а гілки орхідеї – 200. Відповідно зросте вартість букета. Якщо тепер, скажімо, він коштує 200 гривень, після подорожчання – майже тисячу. Лише багаті люди зможуть заплатити такі гроші. Адже дехто не отримує навіть такої пенсії. Доведеться закуповувати місцеві квіти, вирощені в теплицях. Однак не всі можна виростити у нас, наприклад, орхідеї чи зелень для букетів. Та й троянди у нас не вирощують взимку.

– Вже навесні подорожчають тюльпани, лілії і троянди, вирощені в наших теплицях, – запевнила продавець Наталка. – Адже підвищили митні тарифи на цибулини та саджанці, які місцеві виробники квітів імпортують із Нідерландів. Тож ці квіти теж подорожчають.

– Набагато легше привезти готовий товар і продати його. Ми всією родиною вирощуємо троянди у теплицях на своєму городі, тому не боїмося підвищення митних платежів, – зауважила квітникарка Ніна. – Наші квіти коштують набагато дешевше (від трьох до десяти гривень за троянду), ніж імпортні. На вигляд наші квіти не гірші за імпортні, хіба що нижчі. Але ж треба платити за саму квітку, а не за стебло. За ті самі гроші можна купити не одну велику троянду, а десять маленьких, які довше стоятимуть. Квітів на перше вересня у нас буде багато, вистачить усім. Ціни підвищувати не будемо. Гадаю, місцеві квітникарі почнуть більше вирощувати квітів у власних теплицях. Хоча це дуже важка праця – з ранку до пізньої ночі. Важко дістати саджанці, літературу, міндобрива. Зрештою, навіть квітникарів на Буковині не готують у жодному училищі. Тому поступово вмирає місцевий квітковий бізнес. Ми самі навчилися вирощувати троянди у теплицях. Вони квітнуть до перших заморозків, а навесні – наприкінці травня, на останній шкільний дзвінок. Якщо займатися цим і взимку, то будуть великі затрати. Адже треба палити і підтримувати у теплицях постійну температуру. А газ дуже дорогий, тому невигідно.

– Незважаючи на подорожчання, обов’язково куплю доньці квіти до школи на перше вересня. Це вже така традиція, – запевнила Марія Іванівна, яка цікавилася цінами. – Лише цього разу братиму не імпортні троянди, а місцеві. І не великий букет, а три квітки.

"Легальним імпортерам перешкод не чинимо"

У Державній митній службі запевняють, що високими цінами борються з нечесними імпортерами квітів, які здійснюють свої операції через офшорні зони. Заступник голови Державної митної служби України Сергій СЬОМКА каже, що застосування посередницьких операцій зменшує вартість квітів із Нідерландів у чотири рази, у зв’язку з тим, що "все проводять через офшорні зони". Внаслідок цього держава недоотримує мільйони гривень.

– Про жодне підвищення митних платежів за ввезення квітів в Україну в чотири-п’ять разів не йдеться, – каже заступник начальника Чернівецької обласної митниці Віктор АНДРІЙЧУК. – Хоча справді за окремими видами досить дорогих рослин, таких, скажімо, як орхідеї, відбулося збільшення митної вартості на 100 відсотків.

– У зв’язку із чим подорожчало розмитнення квітів?

– Державна митна служба України бореться з контрабандою. Заниження митної вартості та неправильна класифікація квіткової продукції призводять до нерівних умов торгівлі на ринках. Ми зобов’язані захищати економічні інтереси країни і місцевого виробника. Після аналізу було встановлено, що квіткову продукцію ввозять на територію України за заниженою на 30-40 відсотків митною вартістю.

– Чому в п’ять разів підвищили митні платежі за ввезення квітів із Нідерландів?

– Це не несподіванка. Ми проводимо роботу не лише з квіткової продукції, а й з ряду інших товарів. Усі суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності, які займаються імпортом товарів на територію України, про це вже давно знають. Ми хочемо зробити все можливе, щоби на українському ринку були рівні умови для всіх: як для наших товаровиробників, так і для імпортерів продукції, яку завозять з-за кордону.

– Чи не почне в такому разі занепадати квітковий бізнес, адже такі дорогі квіти ніхто не купуватиме?

– Квітковий бізнес у жодному разі не занепадатиме, а навпаки, – розцвітатиме. Імпортери квіткової продукції, яку ввозять на територію України за закордонними цінами, не матимуть жодних економічних проблем. Вони зможуть безперешкодно реалізовувати продукцію на українському ринку. Ми маємо чітку картину вартості квітів, які завозять із Нідерландів, знаємо, скільки коштує їхнє перевезення до України. Заниження митної вартості негативно впливає на прибутки держави.

– Зараз на українському кордоні знаходяться 320 тонн квіткової продукції, яка чекає розмитнення. На перше вересня школярі можуть залишитися без квітів…

– Школярі не залишаться без квітів. На наших ринках квітів зараз більше, ніж достатньо. Є квіти і вітчизняного виробництва, і закордонного. Наша служба не робить жодних перепон для процесу розмитнення цих квітів.
Надія БУДНА, Микола КОБИЛЮК
31-08-2010, 09:38
Коментарів 0 Переглядів 8 555

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.