RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Школи без автобусів, Iнтернету та підручників

Коли всі школи матимуть доступ до Інтернету та внутрішні туалети – про це йшлося на обласній конференції працівників освіти.

Внутрішні туалети –
лише у 63 відсотків шкіл


Внутрішні туалетні кімнати нині обладнано у понад 63 відсотків навчальних закладів. У Вижницькому районі – лише 47 відсотків, Сокирянському і Хотинському – по 50, Кіцманському та Заставнівському – менше 50 відсотків. Загалом не забезпечені внутрішніми туалетними кімнатами приблизно 30 відсотків шкіл.

"Так бути не може, – зазначив голова облдержадміністрації Михайло Папієв. – Тому ми ставимо завдання щорічно здавати в експлуатацію не менше п’яти закладів освіти, які би відповідали найсучаснішим вимогам. Цього разу в нас буде достатньо бюджетних коштів, а також субвенцій із державного бюджету, щоби ми зробили побутові умови школярів якомога кращими".

Видавництво підручників "профунькали"

Також Михайло Папієв пообіцяв, що до кінця навчального року всі навчальні заклади матимуть Інтернет. В області комп’ютеризовано всі 380 шкіл, але далеко не всюди техніка сучасна. Керівників місцевих органів виконавчої влади до кінця року зобов’язали забезпечити доступ до мережі Інтернет у всіх школах.

На запитання про те, як учні навчатимуться за електронними варіантами підручників, якщо у більшості сільських шкіл немає Інтернету, начальник головного управління освіти і науки ОДА Михайло Бауер відповів:

– Буду відвертим – чи не вперше Міністерство освіти і науки "профунькало" видавництво підручників до першого вересня. Це дуже серйозний недолік. І всі ці заяви про електронні підручники мають формальний характер. Бо я, як ніхто інший, знаю, яким чином забезпечено школи області Інтернетом. Якщо у Герцаївському районі тільки дві школи забезпечено Інтернетом, скажіть, яким чином навчатися дітям цього району?

Тож ми маємо домогтися, щоб електронний варіант підручника насамперед був у вчителя. А вчитель повинен створити схеми, опорні конспекти, лекції, за якими навчатиме дітей. Також ми плануємо друкувати конспекти підручників у газеті "Освіта Буковини".
І, звісно, будемо робити все можливе, щоб якомога швидше направити підручники до шкіл.

Дві тисячі учнів потребують шкільних автобусів

Катастрофічно не вистачає і шкільних автобусів. Через це дві тисячі, або 27 відсотків тих школярів, які потребують підвозу до навчального закладу, змушені добиратися на заняття рейсовими автобусами за кошти батьків або пішки.

Зокрема в області зараз є 52 шкільні автобуси, але це – лише половина того, що потрібно. Найбільш гострою ця проблема є у Сторожинецькому, Путильському, Глибоцькому, Вижницькому районах.

Програму "Шкільний автобус" було прийнято ще 2003 року. Проте відтоді до нашої області надійшло тільки 24 транспортні засоби, 16 придбано за рахунок місцевих бюджетів. Минулого року не придбано жодного автобуса у Вижницькому, Герцаївському, Заставнівському, Кіцманському, Кельменецькому, Новоселицькому та Путильському районах.

Обласна державна адміністрація разом із головами районних державних адміністрацій взяла на себе зобов’язання протягом року придбати по одному шкільному автобусу в кожен район. Область розраховує також на п’ять додаткових шкільних автобусів згідно з урядовою постановою.

"Відсталі" гімназії реорганізують

– В області 12 ліцеїв та 24 гімназії, що складає вісім відсотків від загальної кількості навчальних закладів, – зазначив Михайло Бауер. – У них навчається 9,5 тисячі учнів (9,2 відсотка). Не секрет, що в організації діяльності цих закладів існують проблеми різного типу. Наприклад, у 13 закладах немає поглибленого вивчення предметів, у восьми не було призерів обласних олімпіад. Рівень знань учнів тут подекуди нижчий, ніж у звичайних школах. Наприклад, середній бал з інформатики в учнів гімназій та ліцеїв нижчий, ніж у звичайних школах (6,3 – у гімназіях, 6,4 – у школах). Та найбільше турбують низькі знання з української мови і літератури учнів Герцаївського, Новоселицького, Сторожинецького районів. У новому навчальному році ми будемо реорганізовувати ті гімназії і ліцеї, які за змістом, результативністю, матеріально-технічною базою та зовнішнім виглядом не відповідатимуть сучасним вимогам.

Дитсадкам
повернуть забрані приміщення


– У першому півріччі ми здали в експлуатацію дошкільні навчальні заклади у селах Бояни Новоселицького, Слобода-Комарівці Сторожинецького районів. Проте це не вирішує проблему охоплення дітей дошкільною освітою, – сказав голова ОДА Михайло ПАПІЄВ. – Тож ми поставили перед собою завдання, що цього року маємо збільшити рівень охоплення дітей дошкільною освітою до 58 відсотків. Найближчим часом ми це зробимо у селах Чорногузи Вижницького, Лівинці та Комарів Кельменецького районів.

– У 135 населених пунктах немає дошкільних навчальних закладів, – зазначив головний освітянин області Михайло Бауер. – Тут проживає понад дев’ять тисяч дошкільнят, у тому числі півтора тисячі – п’ятирічного віку. Найбільше таких пунктів у Путильському, Кіцманському, Вижницькому, Сторожинецькому районах.

Будемо переводити сезонні дошкільні навчальні заклади і ті, які працюють неповний рік, на цілорічне функціонування, а також повернення приміщень, які законним і незаконним шляхом було забрано в освіти.
Галина МАРКІВ
27-08-2010, 11:43
Коментарів 0 Переглядів 4 482

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Україна не Ізраїль. Блог Ярослава Волощука
Наївності нашої влади немає меж.
Маленьких Парижів не існує. Блог Юлії Пацаранюк
Минулого місяця довелося провести кілька незабутніх днів у прекрасному Парижі.
ВІДЕО Переглянути все відео


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Власний автомобіль не просто функціональна та дорога техніка, а необхідність – те, що приносить комфорт, відчуття стабільності, свободи, самодостатності та мобільності. Однак ставши власником авто кожен бере на себе відповідальність перед іншими учасниками руху.