RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Нехай Янукович  за ці гроші збудує хату!»

Герцаївський район для виплати компенсацій постраждалим від повені отримав 17 мільйонів гривень, повідомив перший заступник голови Герцаївської РДА Василь ІВАНЕСКУ.

У селі Горбова, куди приїхали кореспонденти "МБ", по сто тисяч гривень компенсації за повністю зруйнований будинок отримали 24 мешканців. У Банченах "ощасливили" 19 осіб. У двох селах виплати по 30 тисяч гривень на капітальний ремонт отримали 112 мешканців.

– Від повені постраждали переважно старі будинки. Якщо площа зруйнованої будівлі становила 24 кв. метри, то за сто тисяч гривень на місці старого будинку можливо звести нове помешкання, – переконана секретар Горбівської сільради Наталія ШВАБУ. – Але люди хочуть будувати будинки на нових місцях. Хочемо, щоби держава викупила паї, адже вся земля розпайована. Землі у запасі села під забудову немає.

Родині 30-річної Альони АПАТРОШОАІ, яка зараз із чоловіком та двома дітьми мешкає у сільському клубі Горбової, копають грунт під фундамент на місці, де до повені 52 роки стояла стара хата. Люди бідкаються – за останній тиждень будматеріали зросли у ціні.

– Була ціна 800 гривень за куб дошки, а тепер – тисяча. Тонна цементу обійшлася у 860-900 гривень, тонна арматури – сім тисяч гривень. Приблизно у 20 тисяч обійдеться лише зведення фундаменту, – розповідає Олена ЛУПАН, старша сестра Альони, яка мешкає у Банченах. – За цеглу заплатили по 460 гривень за куб. 45 кубів привезли. Для даху шифер ще не брали...

Уже половину суми з отриманої компенсації сто тисяч гривень родина витратила.

– Нам хоча б одну кімнатку до зими зробити, – каже Родіка РУСУ, ще одна сестра потерпілої. – Поштукатурити, всередині побілити. Ось два роки тому давали людям по 260 тисяч гривень компенсації. Нам хоча би ще 50 тисяч гривень. Цього навряд чи вистачить, але ми би вже допомогли сестрі.

З нового року сестри страхуватимуть майно, адже на повторну допомогу від держави вже не сподіваються.

– У селі кажуть: беремо 10-12 тисяч доларів, даємо президентові Януковичу – нехай збудує мені будинок! – діляться горбівчани. – Ми всі були за нього. А тут за 100 тисяч побудуйся з нуля й увійди в хату до зими. Але вдячні й за ці 100 тисяч.

У селі Великий Кучурів Сторожинецького району компенсацію сто тисяч отримали семеро осіб. 53-річній мешканці села Олені ПЕТРОВІЙ з отриманих 100 тисяч гривень компенсації за 43 тисячі гривень придбали хату в сусідньому Снячеві. Решту суми витратять на ремонт сараю (35 тисяч) та підвального приміщення (5-7 тисяч).

– Вода повністю зруйнувала хату. Жінка залишилися без паспорта, без нічого, – розповідає сільський голова Великого Кучурова Микола ЄРИЧУК. – Жінка – інвалід, мешкає із 20-річним сином, також інвалідом. Тож односельчани допомагали з переселенням.

Решті потерпілих також пропонують придбати будинки в одному із сусідніх сіл, адже землі під будівництво у земельному запасі села немає. Проте люди відмовляються – хочуть будуватися у Великому Кучурові.

– Тому плануємо частину земельних паїв перевести у землі запасу села та передати їх під будівництво, – каже сільський голова. – П’ятеро осіб отримають по 11-12 соток під будівництво. На початку вересня відбудеться сесія сільської ради.

За словами Миколи Георгійовича, придбати будинок у Великому Кучурові за 100 тисяч гривень практично нереально.

– Хати дуже дорогі – по 100-200 тисяч доларів, – каже сільський голова. – За 150-200 тисяч гривень можна придбати будинок – але не
вздовж траси, яка веде до міста, а у глибинці.

А у Снячеві, що поруч, хороші будинки продають у середньому за 10-15 тисяч доларів.
Ольга ГНІДАН

думки експертів

Василь КАГЛЯНЧУК,
генеральний директор "ПМК-76":

За сто тисяч гривень нічого пристойного збудувати не можна. У Новоселицькому та Вижницькому районах, наприклад, будинки коштують від 20 до 35 тисяч доларів".

Олексій КАСПРУК,
директор підприємства "Містобуд":

Вартість квадратного метра житлової площі коливається від 4500 до 6000 гривень. У принципі, у сто тисяч гривень можна вкластися, якщо будувати невеликий будинок. Без урахування вартості робіт на ці гроші можна звести фундамент, стіни, перекрити дах та, можливо, встановити вікна".

позиція влади

Михайло ПАПІЄВ,
голова ОДА:

Ми об’їхали постраждалі райони і поцікавилися, скільки коштують будинки. У жодному селі вартість більше, ніж сто тисяч, не назвали. У нас є відповідні розрахунки, а виділених коштів буде цілком достатньо".
12-08-2010, 10:38
Коментарів 0 Переглядів 3 692

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.