RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Зсуви підступають до центру міста

В одного з мешканців будинку на вулиці Барбюса, 57, що перебуває у зоні зсуву, Богдана АНТИМІЙЧУКА з дня на день має народити дружина.

– Сьогодні-завтра очікуємо поповнення, – розповідає Богдан. – Чекаємо дівчинку. Наразі нас обіцяють відселити до тимчасового гуртожитку. Прикро, що дитина після народження житиме не в рідній домівці. Але, слава Богові, в нас, окрім тимчасового гуртожитку, ще є варіанти. Умови в гуртожитку, звичайно, не дуже хороші: один туалет та кухня на двадцять кімнат.

Зранку на нашому будинку з’явилася перша тріщина. Хоча сам будинок ще не дуже зачепило, але земля на подвір’ї вже "тікає". Ми вже тиждень як не живемо вдома. Приходимо, збираємо потроху речі. Дали вантажівку безкоштовно. Вже легше. Також давали трактор, щоби вивезти з подвір’я гараж. Сказали, щоби всі важкі конструкції з подвір’я позабирали, оскільки вони сприяють зсуву.

Богдан разом із батьком завантажують меблі та побутову техніку на вантажівку ГАЗ. Вагітна дружина оглядає подвір’я та щойно відремонтований за 25 тисяч доларів дім, який потрібно покидати. Богданові Антимійчуку чиновники пообіцяли нове житло, враховуючи кількість прописаних у "повзучому" будинку. "Щодо компенсації за ремонт, то я не впевнений, що це врахують", – сумно каже Богдан.
Група студентів хімічного факультету ЧНУ спеціальності "Екологія та охорона навколишнього середовища" ознайомлюються з перебігом зсувних процесів.

– Зараз у них період проходження практики, до курсу якої входить відвідування місць, де відбуваються зсувні процеси, – розповідає професор, завідувач кафедри фізичної хімії та екології хімічних виробництв Ярема ТЕВТУЛЬ. – Раніше студенти розглядали подібні ситуації теоретично. А тепер мають можливість побачити, як це відбувається на практиці. В нашому місті, на жаль, є чимало зсувних ділянок, але приклад на вулиці Барбюса є найбільш показовим.

Вулицю Глухівську, що знаходиться за декілька сотень метрів від "будинку-корабля" та зупинки тролейбусів "Шкільна", теж віднесли до зсувонебезпечної зони. Але тамтешні мешканці вважають, що природа тут ні до чого. Кажуть, що винні водії вантажівок, які їздять вуличкою, і, звісно, ті, хто дозволяє їм це робити.

– Я не впевнена, що тріщини в квартирах утворюються саме через зсув, – вважає мешканка вулиці Глухівської Зінаїда МОСКАЛЮК. – Нашою вулицею постійно їздять вантажівки. Будинки старі, від руху транспорту в нас дрижить стеля. Скільки ми не вмовляли водіїв не їздити – все марно. Ми дуже хвилюємося за власні оселі. Звісно, ми усвідомлюємо, що зараз у міського керівництва і так багато проблем, але нехай поставили би перед вулицею Глухівською знак, що забороняв би рух вантажного транспорту. Їдуть на Барбюса через нашу вулицю, бо їм через Шолом Алейхема далеко… Чоловіче добрий, та якби ти тут жив, ти їхав би тут цією машиною?! Нікому ми не потрібні, що ще вам казати… Років три тому зробила ремонт, стіни позакладала пластиком, тому в мене в квартирі нічого не видно. А ось у сусідів цього тижня стіна тріснула сильно.

За інформацією прес-центру мерії, станом на четверте липня виникли нові заколи грунту на прибудинковій території біля будинку №57 на вул. Барбюса. З’явилися тріщини на будинках №8 та №12 на вулиці Глухівській. Триває обстеження будинків на вулиці Гараса, де також активізувалися зсувні процеси. Під спостереженням перебувають зсувонебезпечні ділянки на вулицях Орловській, Сагайдачного, Мінській. 
Михайло САЛІТРА
6-07-2010, 09:44
Коментарів 0 Переглядів 4 589

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.