RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Недільні вибори міського голови Кіцманя – перші в області після останніх президентських виборів. Були сподівання, що активність виборців буде чималою, тим паче, що боротьбу за крісло мера вели аж тринадцятеро кандидатів. Серед них і "важковаговики" з неабиякими фінансовими "аргументами". Однак кіцманчани виборчого віку не дуже поспішали до виборчих дільниць. А ті, хто прийшли, надали перевагу людині, яка, за рейтингами, йшла другою в списку ймовірних переможців.

...Зранку на виборчій дільниці №1, що знаходилася у міському будинку культури, виборців майже не було.

Причина – у неділю вони ходять на Богослужіння у храми, які є у райцентрі. І справді, ближче до обіду виборча дільниця ожила.

– Вже проголосувало 310 осіб із 2834, але більше, ніж 1500 виборців, не буде – знаю за попередніми виборами, – розповідає Марта ЛІКАР, голова виборчої комісії. – На жаль, багатьох виборців немає у списках, чотирьох із них ми відправили до відділу реєстрів, де їм видадуть відповідні довідки, з якими вони прийдуть до нас і проголосують. Але не всі "забуті" хочуть ще кудись ходити. Списки виборців потрібно постійно оновлювати, а не користуватися старими – чотирирічної давнини. Щодо спостерігачів, то вони є майже від кожного з кандидатів на посаду мера. Вибори відбуваються без порушень.

– Порушення є, – вважає Сидір ДМИТРЮК, довірена особа одного з претендентів на посаду міського голови. – Зранку не було освітлення в кабінках, ручки не розписані, дехто з кандидатів постійно перебуває на дільниці. Для Кіцманя ці вибори – неординарна подія: так багато претендентів у нас ніколи не було, кажу це як колишній міський голова. Майбутній мер має взяти все найкраще з тринадцяти виборчих програм. А працювати є над чим: у місті висока вартість водопостачання й водовідведення, занедбані дороги, є зловживання з виділенням землі. Крім того, через два з половиною року святкуватимемо 600-річчя першої письмової згадки про Кіцмань – містечко лише на п’ять років молодше за Чернівці.

За результатами виборів, із 5640 виборців за нового мера проголосувало 2895 виборців, що більше, ніж 50 відсотків. Перемогу здобув Сергій Булега, 1979 року народження, корінний кіцманчанин, за плечима якого фізфак ЧНУ та аспірантура Національної академії державного управління при Президенті України. До останнього часу працював в апараті Верховної Ради України на посаді помічника-консультанта народного депутата України Петра Гасюка. Позапартійний. Сергій Булега набрав найбільше голосів – 480. На 130 голосів менше набрав Володимир Панчук, 1954 року народження, безпартійний, місцевий підприємець, голова місцевого клубу "Кіцманчанин". На третьому місці – Ярослав Яремій, банківський працівник. А виконувач обов’язків міського голови Валентина Павлюк опинилася на четвертому місці, набравши 320 голосів.

– Людина, яка перемогла, – м’яко кажучи, не найгірший варіант, – вважає Микола ПОДІЛЬЧУК, голова Кіцманської райради. – Знаю Сергія Булегу і як свого учня, і як учителя, адже він працював після університету педагогом-організатором у тутешній школі. Звичайно, у нього немає досвіду роботи в органах місцевого самоврядування, натомість він має чималий багаж теоретичних знань, який буде підкріплено практикою. Справи в нього підуть добре, якщо матиме надійну команду. Щодо всієї команди кандидатів на посаду мера, то лише четверо з них представляли політичні сили – БЮТ, "Фронт змін", УНП та "Єдиний центр".

– Трохи вразила низька активність виборців – лише 52 відсотки, – ділиться Василь ЯЩУК, голова Кіцманської РДА. – Але свій вибір вони зробили, тому на нього треба зважати, а новому мерові побажав би плідної роботи на користь кіцманської громади.

– Європейська тенденція формування місцевих органів самоврядування полягає в тому, щоби при формуванні місцевих інститутів самоврядування максимально враховували інтереси всієї територіальної громади, а не окремих політичних сил, незалежно від їхньої популярності і впливовості, – каже Анатолій КРУГЛАШОВ, політолог, професор ЧНУ. – Кіцманський прецедент засвідчує поворот вподобань українських виборців на користь цієї моделі. Якщо це так, то таку тенденцію можна лише вітати.
Василь ГРИНЮК
22-06-2010, 09:38
Коментарів 0 Переглядів 3 534

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.