RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Свято Перемоги сторожинчанин Михайло КАСПРОВ зустрічатиме вдома: 88-річний полковник у відставці вже не може пересуватися самостійно – допомагає дружина. Іноді й пам’ять підводить, особливо коли йдеться про назви міст, які довелося визволяти.

У першому ж бою здобув орден Червоної Зірки

– У мене таке життя – хоч книжку пиши, – каже ветеран. – Змалку бідував: народився на Хмельниччині у багатодітній сім’ї. Ледве вижили під час голодомору. Перед війною мене призвали до армії й відправили служити в окрему авіаескадрилью у містечку Кобрино, що в Білорусії. Звідти подався до Мінська, де мене прийняли в танкове училище. А коли почалася війна, нас перевели до Ульяновська, а після випуску відправили на фронт.

За перший же бій лейтенанта Каспрова було нагороджено орденом Червоної Зірки – відбили у німців залізничну станцію Касторну в Курській області. Противник перебував глибоко в окопі, била артилерія й замасковані танки. Однак атака підлеглих Каспрова була вдалою, причому без втрат. Командир танкової бригади не лише похвалив молодого офіцера, але й представив до високої бойової нагороди. Незабаром старший лейтенант Каспров став командиром танкової роти. Невдовзі його підрозділ захопив хутір Первомайський, який люто обороняли танкісти-есесівці. Атакувати довелося вночі. Коли бій стих, Каспров виліз із танка, щоб оглянути бойову машину, – здалося, що пошкоджено гусеничні траки. У цю мить неподалік вибухнула міна, осколком якої командиру роти відірвало палець правої руки. За бій офіцера нагородили орденом Вітчизняної війни першого ступеня.

– Спочатку в нас були на озброєнні легкі танки Т-40, бензинові, вони горіли, як смолоскипи, – згадує Михайло Каспров. – А коли пересіли на Т-34, воювати стало безпечніше: дизельний двигун, потужність – 500 кінських сил. Щоправда, гармата була слабшою, ніж у німецьких "тигрів", але ми знали слабкі місця цих танків й підбивали їх.

Як умілого командира капітана Каспрова перед закінченням війни направили навчатися у танкову академію в Москву. Вже тут він став майором. А ще взяв участь у знаменитому Параді Перемоги 24 червня 1945 року.

У КДБ доніс товариш

– До параду нас готували два місяці, щодня по чотири години ми марширували, – продовжує ветеран. – Коли командував навчанням маршал Рокосовський, було легко, а Жуков чіплявся навіть до дрібниць. Команда була така: "Чобіт не шкодувати!" За хороші вміння я отримав подяку від Сталіна. Парад розпочався – а тут злива. Ми не дуже змокли, бо були одягнуті в однострої, пошиті з добротного англійського сукна, подарованого з нагоди такого дійства королевою Великобританії. Коли Парад завершився, я подався на квартиру, в якій мешкав.

Закінчити академію власник сталінської подяки не зміг.

– Я прочитав у книзі "Ленін – Сталін", що Йосип Віссаріонович "груб и нетактичен". Розповів про це товаришу, а той доніс на мене у КДБ. Крім цього, я розповідав і про голодомор, зокрема про випадки людоїдства, які були в моєму селі. Слідчий не повірив мені й особисто їздив до моєї матері. За "антирадянську агітацію" мене засудили.

Сидів у Луб’янці, Лефортовому. Не били, але тижнями не давали спати. Ще я чув крики в’язнів, яких піддавали тортурам.
У місцях позбавлення волі фронтовик перебував з 26 липня 1947 року до 29 листопада 1954 року. Реабілітували учасника Параду Перемоги 1957-го. Вийшовши на волю, ветеран війни подався додому, а потім переїхав до Сторожинця, в якому військовим комендантом був дядько Каспрова. Але на роботу довго не міг влаштуватися – втручалися відповідні органи. Потім почав працювати в лісгоспі, з посади головного інженера пішов на пенсію. Виховав двох дочок, має онуків і правнуків. Каспров – почесний громадянин Сторожинця.

– Мене попередили ще місяць тому, що мені потрібно буде поїхати до Москви на святковий парад до 65-річчя Перемоги, а тепер в районі сказали, що вже не треба їхати, – зітхає Михайло Каспров. – Про нас, ветеранів, влада згадує раз на рік.
Василь ГРИНЮК
6-05-2010, 10:28
Коментарів 0 Переглядів 2 382

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.