RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Зрада заради вигоди?

Верховна Рада у вівторок ратифікувала угоду з Росією про продовження перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на військовій базі у Севастополі на 25 років – до 2042 року (перший термін перебування флоту закінчується 2017 року, – ред.).

Незважаючи на протидію опозиції та її намагання не допустити проведення голосування, "за" ратифікацію проголосувало 236 народних депутатів.

Опозиція вважає, що через це Україна перестала бути суверенною державою і почала перетворюватися на генерал-губернаторство Росії.

Iноземна база обмежує суверенітет країни

– Суверенітет кожної держави, на території якої розміщуються іноземні військові бази, можна вважати обмеженим, – говорить політолог, кандидат історичних наук Ігор БУРКУТ. – В Україні ситуація погіршилася. У Конституції 1996 року було встановлено межу перебування в Криму ЧФ Росії, і кожен українець міг дізнатися з Конституції, що 2017 року іноземних баз в Україні не буде. Тоді суверенітет буде повним. Нині ж перебування флоту продовжили аж до 2042 року. Росія провадить власну політику, характерну для держав із великими амбіціями. Не виключено, що вона може бути втягнутою у військовий конфлікт. Відтак її противник може завдати удару по території Криму – базі ЧФ РФ. А це різко обмежує суверенітет держави, яку Росія називає своїм стратегічним партнером. Партнером, якого не посвячує у свої стратегічні плани. Так, 2008 року ЧФ РФ брав участь у війні проти іншого нашого стратегічного партнера – Грузії.

– Проблема також у тому, що ЧФ Росії базується не тільки в Севастополі, – переконаний голова облорганізації партії "За Україну!", експерт із питань національної безпеки Георгій МАНЧУЛЕНКО. – Площа, яку займає російський флот в Україні, – приблизно 25 тисяч гектарів, із них лише майже 4,5 тисячі гектарів у Севастополі. Усе решта – це Крим і майже все Чорноморське узбережжя України. Досі не вирішена проблема маяків. Згідно з міжнародним законодавством, за безпеку плавання у своїх територіальних водах відповідає Україна. Але це ми не можемо робити, бо засоби навігації, тобто маяки, знаходяться в російських руках. Всі іноземні бази у країнах світу – зокрема й Гуантанамо на Кубі, є територіальними. Тобто вони займають чітку територію, обмежену стінами, а військовослужбовці не мають права вільно пересуватися за цими межами. Натомість у місцях дислокації ЧФ російські військові поводяться як господарі – відверто працює розвідка, кримчанам видають паспорти РФ.
Водночас із військової точки зору ЧФ РФ не представляє собою серйозної сили. Більшість кораблів – кінця 1960-х – початку 1980-х років. Практично щороку якісь із них списують, а нові в стрій майже не вводять.

Чорному морю флот не потрібен

– Флот як такий у самому Чорному морі не потрібен, – пояснює Ігор Буркут. – Море замкнене й маленьке. У ньому цілком можна обмежитися прикордонними сторожовими кораблями й катерами. ЧФ СРСР головним чином діяв у Середземному морі з виходом в Атлантику та Індійський океан і був потужним інструментом впливу на світову політику. Нинішній ЧФ РФ ні на що не здатний. Але керівництво Росії заявляє, що продовження терміну базування флоту в Криму дозволить його модернізувати. Відтак можна зробити висновок, що Росія знову хоче виходити на простори океанів. Інша річ, чи потрібно це Україні.

Про те, що ЧФ не може виконувати стратегічні завдання, говорять і в Росії. Однак президент Дмитро Медведєв у Харкові заявив, що йдеться насамперед про Севастополь, який має для Росії особливе значення. За кошти, які накопичаться від знижки на газ для України, Росія могла би збудувати військову базу в Новоросійську. Однак імперські амбіції переважили.

Янукович віддячив спонсорам
Президент Віктор Янукович пішов на поступки у продовженні перебування ЧФ РФ в обмін на економічні інтереси спонсорів.

– Можна говорити про продаж Януковичем суверенітету України за преференції економічним спонсорам Партії регіонів, – вважає депутат Верховної Ради від "Нашої України", політолог Олесь ДОНІЙ.
На його переконання, знижки на російський газ не стосуватимуться звичайних українців, які отримують газ за рахунок власного видобутку України. Знижка стосуватиметься лише промисловості, більша частина якої зосереджена у руках спонсорів партії Януковича. Доній вважає, що політик, який поважає інтереси України, а не лише своїх спонсорів, має бути зацікавлений у виведенні ЧФ РФ, який є дестабілізуючим фактором.

Натомість опоненти опозиції, зокрема представники нинішньої владної Партії регіонів, вважають, що харківська угода – благо для України.

– Це не зрада, це пролонгація угоди про флот на дуже вигідних для України умовах, – коментує ситуацію народний депутат Микола РОМАНЮК, який 27 квітня склав присягу у Верховній Раді. – Треба дати можливість промисловості запрацювати, що без дешевого газу неможливо. Крім того, збільшено орендну плату за перебування ЧФ РФ.
Ігор ДОВГАНЬ

Довідка
Чорноморський флот Російської Федерації – частина військово-морських сил РФ на Чорному морі. Флот виходить також у Середземне море.
Командування знаходиться у місті Севастополі (Україна).
Інша важлива військо-морська база – Новоросійськ.
У складі флоту – 15 великих кораблів, два дизельні підводні човни, 23 малі кораблі.
Після розпаду Союзу 1992 року флот мав бути поділений порівну між Україною і РФ.
Однак фактично перейшов під повний контроль Росії.
9 червня 1995 року Кучма і Єльцин вирішили поділити флот у пропорції: 18,3 відсотка –
до ВМС України і 81,7 відсотка – до ВМС РФ.
Військово-морські бази в Ізмаїлі, Одесі, Очакові, Керчі, Донузлаві і Балаклаві і ще 10 баз морської авіації перейшли під контроль ВМС України.
У використанні РФ залишилося 16 командних пунктів з 80, 11 об’єктів зв’язку з 39, а також 5 об’єктів забезпечення ракетно-артилерійською і міноторпедною зброєю.
За домовленістю України й Росії Чорноморський флот Росії на території України може мати 338 кораблів і судів. Кількість особового складу не може перевищувати 25 тисяч осіб.
29-04-2010, 10:34
Коментарів 0 Переглядів 3 085

Теги -

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!