RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Робочі місця – «паперові»

Торік у Чернівецькій області створено 12 тисяч 662 нові робочі місця. Таку цифру вирахували в Головному управлінні праці та соціального захисту населення облдержадміністрації. При цьому в галузях економіки навіть перевиконали план (117,8 відсотка), а щодо підприємців і найманих ними працівників, то недовиконали на якихось неповні 10 відсотків. Чи зітхнули від таких досягнень із полегшенням буковинські безробітні? І яка насправді відстань між привабливими цифрами статистики і реальною можливістю працевлаштуватися?

Майже сім тисяч найманих працівників перейшли у тінь
З 13 тисяч нових робочих місць 2121 створили на підприємствах і 10 тисяч 541– за рахунок діяльності фізичних осіб-підприємців та найманих ними осіб. Найбільше пощастило Чернівцям (5473 нових можливостей працевлаштуватися), Кіцманському району (1450), Глибоцькому (853), Сторожинецькому (838) та Новоселицькому (832).

Тобто коли в усій Україні роботодавці скорочували штати і мобілізовували витрати, ринок праці нашої області опинився у винятковому становищі?
З цими цифрами категорично не погоджується начальник Головного управління Пенсійного фонду України в області, Михайло Романів:

– Така статистика, мабуть, здивувала навіть тих, хто її складав. Торік кількість найманих працівників в області скоротилася на вісім тисяч осіб. І на 1046 збільшилося число тих, хто перейшов на спрощену систему оподаткування, тобто на єдиний або фіксований податок. Таким чином майже 6,9 тисячі осіб пішло або в тінь через податковий тиск, або втратили роботу. За даними центру зайнятості, нині в області 11 тисяч офіційно незайнятого населення. Але якщо у нас створили таку кількість нових робочих місць, то безробітних не повинно бути взагалі. А хіба минулого року відкрили хоча би одне нове юридичне підприємство в області, яке запропонувало, наприклад, тисячу робочих місць?

Насправді на початку березня на обліку в державній службі зайнятості перебувало 10,9 тисячі буковинців. Навантаження на одну вакансію на початку березня, наприклад, становило 25 осіб. Найбільше офіційно потерпають від неможливості знайти роботу мешканці Новодністровська – на одну вакансію претендують 800 безробітних, у Заставнівському – 241 особа, в Кельменецькому – 232, Кіцманському (до речі, цей район серед лідерів за кількістю новостворених робочих місць) – 192.

І це також лише видима частина айсберга. Насправді непрацевлаштованих чи принаймні офіційно не працевлаштованих буковинців значно більше.

– Статистика охоплює тільки тих людей, які офіційно шукають роботу, – вважає Ярослав КИРПУШКО, директор Буковинського центру реконструкції та розвитку. – Буковина – регіон специфічний. Чи не три чверті людей тут – самозайняті і працюють без офіційних трудових угод і соціальних гарантій. Наприклад, у селянських господарствах, на заробітках тощо. Це специфіка нашого ринку праці.

Чи не тому офіційний рівень безробіття в області один із найнижчих в Україні, як зрештою і в сусідніх заробітчанських Закарпатті, Тернопільщині, Прикарпатті…

Про створені сказали, про ліквідовані – забули
На думку Ярослава КИРПУШКА, загалом 12,6 тисячі нових робочих місць, які виникали впродовж року, з точки зору ринку праці, – це не так вже й багато. Тим більше під час кризи завжди відбувається структурна перебудова економіки: люди з одних галузей і секторів переходять в інші. Одні підприємства створюють, інші банкрутують, треті йдуть в тінь…

Тому говорити про реальні робочі місця можна лише в одному випадку, якщо також врахувати ліквідовані за цей період. Проте в звіт обласної влади про соціально-економічний розвиток регіону такі цифри не вписуються.

А тільки за перших вісім місяців минулого року кількість вакансій в обласному центрі зайнятості скоротилася майже наполовину, порівняно з аналогічним періодом попереднього року, а інформацію щодо наявності вільних робочих місць подало на 39,6 відсотка підприємств менше.
І ще одна цифра. Торік в області звільнено через зміни в організації виробництва майже в 2,5 разу більше працівників, ніж 2008-го. І це найбільше за останніх п’ять років.

Є і така цікава річ – як реорганізація. Наприклад, в органах влади відділ чи управління переформатували, посади назвали по-іншому, хоча працівники залишилися ті самі. А в статистиці – це новостворені робочі місця.

Тільки офіційна статистика уперта річ: нових робочих місць на Буковині створено на кілька тисяч більше, ніж є офіційних безробітних. І хоча проблема безробіття на Буковині тільки поглибилася торік, але область черговий план виконала.

Погляд роботодавців
Чи вдалося створити минулого року нові робочі місця?
Людмила ЧЕБОТАРЬОВА, директор з праці та персоналу товариства "Розма":

– Торік нові робочі місця (50-55) у нас з’явилися в листопаді, ми запрошували працівників на громадські роботи. Проте на постійну роботу взяли нових людей тільки у лютому цього року, тобто за створення нових робочих місць звітували вже 2010 року. Минулого року всі наші люди працювали, але набирати додатково працівників ми не могли.

Тетяна КОЗЛОВА, директор ВАТ "Трикотажна фірма "Розма":
– 2008 року ми виграли в номінації "Найкращий роботодавець" в акції "Визання року". Своїх працівників минулого року не скорочували, навіть вдалося збільшити обсяги виробництва. Проте якими зусиллями? Виробникам сьогодні доводиться працювати не завдяки створеним умовам, а, навпаки, всупереч їм.

Надія РУДИК, інженер з праці ВАТ "Чернівецький хлібокомбінат":
– Торік ми створили кілька нових робочих місць, наймали кондитерів у нове кондитерське відділення. Розширюємо кондитерське виробництво обережно, оскільки завоювати ринок зараз складно. Людей не скорочували, але й працевлаштувати більше не можемо. На сьогодні на нашому підприємстві є лише кілька вакансій – одні люди звільняються, на їхні місця добираємо інших. Щоправда, могли би взяти на роботу хорошого електрика, але знайти фахівця сьогодні проблема.

Претенденти на одну вакансію (на 01.03.2010)
– Чернівці – 4;
– Новодністровськ – 800;
– Заставнівський р-н – 241;
– Кельменецький – 232;
– Кіцманський – 192.

На початок березня на обліку в державній службі зайнятості перебувало 10,9 тисячі осіб. Кількість вакансій – 439, що на 34,8 відсотка менше, ніж у березні 2009-го.
Марина Карасьова
15-04-2010, 11:33
Коментарів 0 Переглядів 3 443

Теги -
Працівники Служби порятунку тричі виїжджали на розпилення повалених дерев у місті Чернівці.
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!