Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Послуги | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
Писанки  не можна викидати

У неділю одне з найвеличніших християнських свят – Великдень.

Найважливіший його атрибут – писанка. Буковинська писанка вирізняється лаконічними візерунками, які завжди щось символізують. Про це розповіла майстриня із села Рідківці Світлана КРАСОВСЬКА, яка разом із подругою Наталею Суруджій веде гурток писанкарства "Воїни світла" в "Юності Буковини".

– На писанці зображено малюнки, які походять ще з трипільських часів, – каже майстриня. – Малювати писанки – це зовсім нескладно, цього може навчитися будь-яка людина. Наприклад, я за фахом – фізик та психолог. Уперше спробувала розфарбовувати писанки 2000 року.

– Буковинські візерунки на писанках беруть свій початок ще з трипільських часів, їм по 15-20 тисяч років, – розповідає писанкарка. – Кожен із них щось символізує. Наприклад, "свастика" передає сонце в русі. Бджілка – символ чистоти душі. Дітям та жінкам, які хотіли народити дитину, дарували писанки з малюнками квітів. Восьмираменна зірка на червоному тлі призначена для молоді, закоханих. Старшим людям дарують безконечники, господареві – "сорок клинців", щоби велося у господарстві.

Мають значення й кольори писанки. Жовтий – символ сонця, червоний – кохання, зелений – рослинності, синій – повітря і води, чорний, коричневий – символ землі. Старшим людям дарували писанки на чорному тлі. Бо чорне, як відомо, все у себе вбирає, тож цей колір також символізує мудрість.

– За звичаєм, писанкарка, беручись розмальовувати писанки, мала вмитися водою, принесеною до сходу сонця, одягнути чисту сорочку, – продовжує Світлана Красовська. – Кажуть, писанки писали вночі, коли ніхто не заважав працювати. Стороннім не можна бачити, як пишуть писанки. Якщо писанка вдома тріснула, значить вона ввібрала у себе якийсь негатив. Також писанки не можна викидати. Їх треба закопати у землю або кинути на воду, або спалити на вогні.

М’ясні смаколики Василя Сандуляка
Ще за місяць до Великодня 70-річного Василя Сандуляка важко застати вдома: немолодий уже чоловік порає по людях свиней. Сюди, на кут "Плай", що на околиці Сторожинця, кожен знає дорогу до різника.

– Тридцять років ріжу свиней та телят, – розповідає Василь Іванович. – Навчився ремесла від свого батька. По-справжньому цим займаюся з 40-річного віку. У середньому на рік пораю 50 свиней. Щоби зарізати кабана, виробити буженицю та іншу м’ясну продукцію, мені потрібно два дні.

– Нині у Сторожинці немає таких майстрів, щоби вміли не лише заколоти кабана, а й приготувати м’ясні делікатеси, – зауважує пан Василь. – У середу й п’ятницю не працюю.

Ковбаса. М’ясо пропускаємо через м’ясорубку. Щоби ковбаса була смачнішою, додаємо до фаршу зі свинини й телятину. На десять кілограмів свинини потрібно два кілограми телятини. Зрозуміло, що сюди додаємо й сало, але перемелюємо його крупніше, щоби було видно в ковбасі. До смаку додаємо сіль, перець, часник, трохи цукру, польську приправу "Нітріт" – 1 г на 1 кг. Добре перемішуємо. Коптити треба 2-2,5 години, дрова – лише твердої породи.

Поліндвіца, підчеревина, копчене сало. Робимо маринад: холодна вода, червоний мелений перець, лавровий мелений лист, коріандр. Маринуємо добу. Наступного дня вироби коптимо. Аналогічну процедуру здійснюємо і зі свіжим салом. До речі, не бійтеся його добре посолити – більше солі, ніж потрібно, воно не набере. До солі додається й червоний мелений перець. Після коптіння, коли вироби охолонуть, з них можна зробити асорті в банках: воно може зберігатися до двох років.

Першою пробуємо свячену паску
Доки Василь Cандуляк готує до кошика м’ясні делікатеси, дружина пече паску.

– Біле борошно розчиняю водою, додаю цукор, сіль, ваніль, олію, яйця, можна й масло, – ділиться Марія Тодорівна. – Потім тісто замішую. Дві години воно настоюється. Потім тісто розточую на три великі частини, ще три менші – на хрестики й "голуби". Паски печу в печі приблизно півтори години. Готові змащую олією з яєчком – для свіжого вигляду.

У Великодній кошик жінка кладе пасочку, ковбасу, домашній сир, грудку масла, сіль, цукор, лимони, апельсини, зелений часник, різні квіточки, зверху кошик накриває вишитим рушником. Під час освячення біля церкви священик у кожен кошик кладе шматок церковної паски – із неї ми й починаємо святкову трапезу вдома.

До кошика Сандуляки кладуть і фарбовані курячі яйця-галунки. Їх готують так. Кладуть у холодну воду, варять приблизно п’ять хвилин. Потім дві години витримують яйця у провареній з цибулинням воді, виймають і занурюють на півгодини в іншу воду, розбавлену червоною фарбою. Потім галунки ставлять на тканину й змащують їх олією. 
Василь Гринюк, Галина Марків

Коментар
Микола Щербань,
кандидат богословських наук, настоятель храму Трьох Святителів, протоієрей:

Готуватися до Великодня треба не впродовж останніх днів і навіть не протягом Великого посту, а впродовж десяти тижнів, які передують Великодню. Кожен день Страсного тижня іменується великим. Ці дні по-особливому готують нас до Великодня. Згадуються останні дні земного життя Ісуса Христа.
У Чистий четвер Христос виявив неймовірне смирення і помив ноги своїм учням. Тоді це робили тільки раби або слуги. Ісус сказав учням: "Ви чисті, та не всі". Він мав на увазі Юду. І ось тут нам варто замислитися: ми належимо до числа чистих чи тих, що "не всі"?"
Писанки  не можна викидати
Писанки  не можна викидати
Рейтинг:
(голосів: 1)
1-04-2010, 11:10
Коментарів 0 Переглядів 5865

загрузка...
У Коровії водій на «Жигулях» збив на смерть пішохода
Чоловік переходив дорогу в неосвітлюваному місці та поза пішохідним переходом
У Чернівцях автомобіль збив дівчинку, яка раптово вибігла на дорогу
Родичі дівчинки відразу почали вимагати у водія гроші
Влада Чернівців відреагувала на ситуацію з «Українською книгою»
Влада відреагувала на черговий скандал, пов'язаний з "Українською книгою"
Популярне Коментують
• Новини




















Від діктатури до діктаДури і будуще горсовєта. Блог Мостіпаки
Про головні події тижня – у блозі Олександра Мостіпаки
«Заборонений», але вартий уваги. Блог Марини Кавкало
На жаль, робиться все, щоб українське кіно не процвітало
Чому хочуть повернути Путіна. Блог Ярослава Волощука
Як можна сідати за один стіл із диктатором, на совісті якого велика кількість злочинів?
загрузка...
"Хочемо розвиватися у Чернівцях, щоб люди працювали вдома" (на правах реклами)

Як працюють на одному із найбільших підприємств Буковини ТОВ "Аутомотів Електрік Україна"
Мертве море в Чернівцях: про відкриття Салону «Edom» (на правах реклами)

Одним із закладів, де можна відпочити, відчути енергетику солоної води, вдихати справжній морський запах є Салону клімату Мертвого моря "Edom", відкриття якого відбулося 30 серпня.
Життя без варикозу – це просто. Ми завжди поруч! (на правах реклами)

Новітні технології, які використовує "Західний судинний центр" у Чернівцях, дозволяють позбавити людину варикозу за короткий час, без розрізів та зі швидким одужанням.
Суттєві знижки і акції на сезонні ліки: 5 переваг нової аптеки «Обійми любові» у Чернівцях (на правах реклами)

Аптека "Обійми любові" з’явилася у Чернівцях пів року тому. Таку назву вирішили обрати, щоб одразу стало зрозуміло, що тут завжди готові подбати про своїх клієнтів.
Якісні лабораторні аналізи стали ще доступніші в Чернівцях (на правах реклами)

Лабораторія "МедЛаб" рада повідомити, що в Чернівцях для зручності жителів міста відкрито нове відділення для забору біологічного матеріалу, яке знаходиться за адресою: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 226.