Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Послуги | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
Писанки  не можна викидати

У неділю одне з найвеличніших християнських свят – Великдень.

Найважливіший його атрибут – писанка. Буковинська писанка вирізняється лаконічними візерунками, які завжди щось символізують. Про це розповіла майстриня із села Рідківці Світлана КРАСОВСЬКА, яка разом із подругою Наталею Суруджій веде гурток писанкарства "Воїни світла" в "Юності Буковини".

– На писанці зображено малюнки, які походять ще з трипільських часів, – каже майстриня. – Малювати писанки – це зовсім нескладно, цього може навчитися будь-яка людина. Наприклад, я за фахом – фізик та психолог. Уперше спробувала розфарбовувати писанки 2000 року.

– Буковинські візерунки на писанках беруть свій початок ще з трипільських часів, їм по 15-20 тисяч років, – розповідає писанкарка. – Кожен із них щось символізує. Наприклад, "свастика" передає сонце в русі. Бджілка – символ чистоти душі. Дітям та жінкам, які хотіли народити дитину, дарували писанки з малюнками квітів. Восьмираменна зірка на червоному тлі призначена для молоді, закоханих. Старшим людям дарують безконечники, господареві – "сорок клинців", щоби велося у господарстві.

Мають значення й кольори писанки. Жовтий – символ сонця, червоний – кохання, зелений – рослинності, синій – повітря і води, чорний, коричневий – символ землі. Старшим людям дарували писанки на чорному тлі. Бо чорне, як відомо, все у себе вбирає, тож цей колір також символізує мудрість.

– За звичаєм, писанкарка, беручись розмальовувати писанки, мала вмитися водою, принесеною до сходу сонця, одягнути чисту сорочку, – продовжує Світлана Красовська. – Кажуть, писанки писали вночі, коли ніхто не заважав працювати. Стороннім не можна бачити, як пишуть писанки. Якщо писанка вдома тріснула, значить вона ввібрала у себе якийсь негатив. Також писанки не можна викидати. Їх треба закопати у землю або кинути на воду, або спалити на вогні.

М’ясні смаколики Василя Сандуляка
Ще за місяць до Великодня 70-річного Василя Сандуляка важко застати вдома: немолодий уже чоловік порає по людях свиней. Сюди, на кут "Плай", що на околиці Сторожинця, кожен знає дорогу до різника.

– Тридцять років ріжу свиней та телят, – розповідає Василь Іванович. – Навчився ремесла від свого батька. По-справжньому цим займаюся з 40-річного віку. У середньому на рік пораю 50 свиней. Щоби зарізати кабана, виробити буженицю та іншу м’ясну продукцію, мені потрібно два дні.

– Нині у Сторожинці немає таких майстрів, щоби вміли не лише заколоти кабана, а й приготувати м’ясні делікатеси, – зауважує пан Василь. – У середу й п’ятницю не працюю.

Ковбаса. М’ясо пропускаємо через м’ясорубку. Щоби ковбаса була смачнішою, додаємо до фаршу зі свинини й телятину. На десять кілограмів свинини потрібно два кілограми телятини. Зрозуміло, що сюди додаємо й сало, але перемелюємо його крупніше, щоби було видно в ковбасі. До смаку додаємо сіль, перець, часник, трохи цукру, польську приправу "Нітріт" – 1 г на 1 кг. Добре перемішуємо. Коптити треба 2-2,5 години, дрова – лише твердої породи.

Поліндвіца, підчеревина, копчене сало. Робимо маринад: холодна вода, червоний мелений перець, лавровий мелений лист, коріандр. Маринуємо добу. Наступного дня вироби коптимо. Аналогічну процедуру здійснюємо і зі свіжим салом. До речі, не бійтеся його добре посолити – більше солі, ніж потрібно, воно не набере. До солі додається й червоний мелений перець. Після коптіння, коли вироби охолонуть, з них можна зробити асорті в банках: воно може зберігатися до двох років.

Першою пробуємо свячену паску
Доки Василь Cандуляк готує до кошика м’ясні делікатеси, дружина пече паску.

– Біле борошно розчиняю водою, додаю цукор, сіль, ваніль, олію, яйця, можна й масло, – ділиться Марія Тодорівна. – Потім тісто замішую. Дві години воно настоюється. Потім тісто розточую на три великі частини, ще три менші – на хрестики й "голуби". Паски печу в печі приблизно півтори години. Готові змащую олією з яєчком – для свіжого вигляду.

У Великодній кошик жінка кладе пасочку, ковбасу, домашній сир, грудку масла, сіль, цукор, лимони, апельсини, зелений часник, різні квіточки, зверху кошик накриває вишитим рушником. Під час освячення біля церкви священик у кожен кошик кладе шматок церковної паски – із неї ми й починаємо святкову трапезу вдома.

До кошика Сандуляки кладуть і фарбовані курячі яйця-галунки. Їх готують так. Кладуть у холодну воду, варять приблизно п’ять хвилин. Потім дві години витримують яйця у провареній з цибулинням воді, виймають і занурюють на півгодини в іншу воду, розбавлену червоною фарбою. Потім галунки ставлять на тканину й змащують їх олією. 
Василь Гринюк, Галина Марків

Коментар
Микола Щербань,
кандидат богословських наук, настоятель храму Трьох Святителів, протоієрей:

Готуватися до Великодня треба не впродовж останніх днів і навіть не протягом Великого посту, а впродовж десяти тижнів, які передують Великодню. Кожен день Страсного тижня іменується великим. Ці дні по-особливому готують нас до Великодня. Згадуються останні дні земного життя Ісуса Христа.
У Чистий четвер Христос виявив неймовірне смирення і помив ноги своїм учням. Тоді це робили тільки раби або слуги. Ісус сказав учням: "Ви чисті, та не всі". Він мав на увазі Юду. І ось тут нам варто замислитися: ми належимо до числа чистих чи тих, що "не всі"?"
Писанки  не можна викидати
Писанки  не можна викидати
Рейтинг:
(голосів: 1)
1-04-2010, 11:10
Коментарів 0 Переглядів 4979

загрузка...
Популярне Коментують
• Новини
«Свиноматка» на бусику і Мак’явеллі за фіранкою. Блог Мостіпаки
Про головні події минулого тижня - у блозі Олександра Мостіпаки
загрузка...
Свято морозива "Рудь" об’єднало чернівецькі родини (новини компанії)

У Чернівцях 12 травня пройшло "Мегасвято Морозива" від компанії "Рудь" - найбільшого виробника "солодкого холоду". Вкотре компанія "Рудь" подарувала мешканцям та гостям міста незабутні враження та яскраві емоції
З таким молодим поколінням на Україну чекає успіх (на правах реклами)

У Чернівцях вже вдруге відбувся "Форум стартапів", який організувала філія Міжнародної освітньої мережі Бізнес-шкіл для дітей та підлітків "Miniboss Business School" у м.Чернівцях за сприяння [b]Європейської Асоціації Розвитку Бізнесу (ЄАРБ).
Чернівчан та гостей міста запрошують на "Форум стартапів" для дітей і підлітків (на правах реклами)

28 квітня 2018 року о 11:00 год., в ресторанному комплексі "Palazzo" (м.Чернівці, вул. Руська, 242) за сприяння Європейської Асоціації Розвитку Бізнесу відбудеться Форум стартапів, який організовує філіал Міжнародної освітньої мережі Бізнес-шкіл для дітей та підлітків Miniboss Business School у м.Чернівці.
І знесла курочка яєчко, не золоте, а просте... (на правах реклами)

Куряче яйце – це справжня скарбничка вітамінів та мікроелементів. У цьому продукті високий вміст вітамінів групи А, D, Е, фолієвої кислоти, вітамінів В3, В12, біотину і холіну.
Ідеальна шкіра обличчя – тепер це реально! (на правах реклами)

Здорова пружна ідеальна шкіра обличчя – це візитівка будь-якої людини. Щоб досягти такого результату, часто витрачають неймовірно великі кошти на косметичні засоби для догляду за шкірою, які, на жаль, не завжди ефективні...
Ощадбанк діє: Голову правління Ощадбанку Андрія Пишного визнано Банкіром року (прес-реліз)

Голова правління Ощадбанку Андрій Пишний посів І місце в номінації "Банкір року" рейтингу "Фінансовий Оскар 2017" від ділового тижневика "Бізнес".
Lifecell першим запустив 4.5G у Чернівцях (новини компанії)

31 березня lifecell запрошує всіх бажаючих мешканців Чернівців взяти участь у промо-акції, що відбудеться на перетині вул. Героїв Майдану та проспекту Незалежності з 12:00 до 18:00
Передменстуральний синдром: що відбувається у вашому тілі?

Предменструальний синдром – це складний патологічний симптомокомплекс, що з’являється за 1-14 днів до менструації і зникає відразу після її початку.
Рубрика здоров'я ...