RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Вкрали майже мільйон

Своєрідна фінансова піраміда "МММ" майже чотири роки функціонувала у Заставні. Її жертвами стали сотні мешканців райцентру та навколишніх сіл і навіть жителі Заліщиків сусідньої Тернопільщини. Організували шахрайську піраміду дві жінки та чоловік. Нещодавно Садгірський районний суд засудив їх до різних термінів ув’язнення, але грошей людям так ніхто й не повернув.

2002 року троє осіб створили кредитну спілку. Головою правління була Ольга Хитрук, 1971 року народження. Головним бухгалтером – Марина Норовлива, 1967 року народження. А Микола Торбейло, 1978 року народження, виконував обов’язки менеджера з реклами. Тобто заманював до фінансової пастки довірливих людей (всі прізвища й імена в публікації з етичних міркувань змінено). Бухгалтер родом із Заставни, інші двоє – уродженці Тернопільщини.

Чотири роки тому обурені вкладники почали ходити владними кабінетами у пошуках справедливості, мітингувати. А дехто з потерпілих махнув на все рукою, мовляв, правоохоронні органи нічим не допоможуть, бо теж "причетні до наживи". Проти авантюристів порушили кримінальну справу, яку й довели до суду. Події розгорталися наступним чином.

До 2002 року в Заставні була філія кредитної спілки "Народна скарбниця" з пропискою у Заліщиках. На Буковині її представляли головний бухгалтер Ольга Хитрук і касир Марина Норовлива. Наприкінці 2002 року підприємливі жінки звільнилися з цієї спілки й організовували нову організацію під назвою "Народна скриня". Із матеріалів кримінальної справи: "Ольга Хитрук, працюючи головою правління кредитної спілки "Народна скриня", яка розташована в місті Заставна, за попередньою змовою з головним бухгалтером цієї спілки Мариною Норовливою в період з 27.01.2003 до 31.10.2007 без укладання кредитних угод та без рішення кредитного комітету вилучили з каси спілки 902 тисячі 279 гривень і привласнили ці кошти, зазначивши у видаткових касових ордерах, що кошти видані з каси спілки як кредити на ім’я О. Хитрук у розмірі 440 тисяч 686 гривень та на ім’я М. Норовливої в розмірі 461 тисяча 593 гривень. Також вони незаконно виплатили заробітну плату в розмірі 247 тисяч 259 гривень та матеріальну допомогу в розмірі 11 тисяч 250 гривень собі та п’ятьом працівникам "Народної скрині"...

Беручи у клієнтів гроші, спритні жінки обіцяли великі проценти – 30 відсотків річних. Спочатку шахрайки трохи виплачували відсотки за вкладами, але потім припинили це робити.

Тисячі доларів – на вітер
Отже, до "Народної скрині" потекли чималі гроші. Потік цей забезпечував "менеджер" Микола Торбейло.

– Якось ми зустрілися з Миколою на автостанції у Заліщиках, – розповідав потерпілий Федір Онишко. – Розговорилися, він запропонував мені вносити кошти в спілку, в якій він працює і яка є надійною. Мовляв, із поверненням вкладів проблем не буде. Миколу знав віддавна, тому повірив. За декілька разів передав йому майже 100 тисяч доларів. Гроші ці переказувала мені дочка з Італії. Торбейло давав мені угоди, кажучи, що варто до вкладів приплюсовувати ще й відсотки від них. Коли влітку 2007 року звернувся до кредитної спілки для звірки вкладів, Хитрук і Норовлива сказали мені, що всі кошти оприбутковані й труднощів із поверненням грошей немає. А в жовтні того ж року я довідався, що "Народна скриня" не виплачує ні відсотки, ні внески, бо коштів немає. Валюту ж я вкладав без згоди дочки. Хоч бери та з моста у воду!

Таких, як Федір Онишко, було понад дві сотні. Подейкують, що дехто з клієнтів спілки наклав на себе руки, інші робили спроби суїциду. Але це не турбувало злочинців.

Ось що розповіла слідчим Орися Марчук, яка працювала у спілці деякий час касиром. На роботу за домовленістю з Хитрук вона повинна була приходити о 17.00 та вести касову книгу. Марчук бачила, як Хитрук та Норовлива беруть із каси гроші, виписуючи на своє ім’я видаткові касові ордери, де було зазначено, що це кредити. Коли касир запитала про це Норовливу, та відповіла, що засновники мають право отримувати в спілці безпроцентні кредити. До речі, коли Держфінпослуг позбавив "Народну скриню" ліцензії, злочинці продовжували наповнювати кишені чужими грішми. А ще шахрайки придбали дві квартири у Заставні.

Вирок і злочинці,
і потерпілі вважають несправедливим
На цьому фоні досить дивним є повідомлення районної податкової інспекції, згідно з яким "О. Хитрук 2003 року доходів не отримувала, 2004 року отримала чистий дохід 214 гривень, 2005 та 2006 років не звітувала, за перший квартал 2007 року отримала валовий дохід 100000 гривень, за другий-четвертий квартали 2007 року не звітувала". І це тоді, коли сигнали про те, що у "Народній скрині" не все гаразд із фінансами, надходили постійно.
Згідно з вироком Садгірського районного суду, членів цієї злочинної групи засуджено до п’яти років позбавлення волі з конфіскацією майна, 4,5 років та 3,6 років відповідно.

Тобто, вкравши майже мільйон гривень, злочинці фактично відбулися легким переляком. Більше того, подали апеляцію до обласного апеляційного суду, вважаючи, що покарання несправедливе. Такої ж думки і потерпілі, які обурені м’яким вироком суду першої інстанції. Загалом же ця кримінальна справа нараховує 27 томів.
Василь Гринюк
18-03-2010, 11:23
Коментарів 0 Переглядів 3 927

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.