RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чиновники добряче «наварили» на землі

Чиновники однієї з райдержадміністрацій області, змінюючи цільове призначення землі з сільськогосподарської під індивідуальну забудову, добряче "нагріли руки". У приміській зоні Чернівців 29 гектарів землі у такий спосіб передали під забудову. За здійснені оборудки вимагали й отримували хабарі. Одну сотку землі, залежно від наближення до міста, посадовці оцінювали від п’яти тисяч гривень до десяти тисяч доларів.

Державі завдали збитків на 2,5 мільйона гривень
– До злочинної групи належали голова однієї з райдержадміністрацій, начальник відділу земельних ресурсів райдержадміністрації та директор землевпорядної організації, – розповів під час прес-конференції заступник начальника УБОЗ УМВС в області Григорій ПОЛКОВНИКОВ. – Держслужбовці переводили з сільськогосподарських паїв під індивідуальну забудову земельні ділянки приміської зони.

Внаслідок такої оборудки ринкова ціна землі зростала у декілька разів. Посадовці своїми діями спричинили державі збитків у особливо великих розмірах на понад 2,5 мільйона гривень. Постраждали і люди, які купували ці земельні ділянки. Щоправда, не всі з них наразі усвідомили, що судовим рішенням земля може бути передана колишнім власникам, а їхні договори купівлі-продажу анулюють.

– Посадовці у складі єдиної організованої групи діяли впродовж 2007-2009 років, – пові-домив начальник слідчого відділу, заступник начальника УБОЗ УМВС в області Олександр ЧУБЕЙ. – Загалом зловмисникам вдалося змінити цільове призначення і передати під будівництво майже 29 гектарів приміської землі. Приблизно сто осіб, які встигли купити в них землю, досі не зрозуміли, що щодо них скоєно шахрайські дії. Наявність у них державного акту на землю та рішення райради, де вказано зміну цільового призначення землі під будівництво, не дає їм права на володіння цією ділянкою. У судовому порядку ухвалюватимуть рішення про визнання недійсними угод з купівлі-продажу цієї землі. Люди постраждали від цієї афери – земля їм не належатиме.

Прокуратурою області порушено кримінальну справу за фактом зловживання владою або службовим становищем, а також службове підроблення.

Чиновників затримали та помістили до ізолятора тимчасового тримання.
Підприємець, який був причетний до оборудки, перебуває під підпискою про невиїзд.
Від будь-яких відповідей на запитання журналістів щодо конкретизації району та населених пунктів, де передавали земельні ділянки, місцеві міліціонери утрималися.

Зловмисники зацікавили міліцію ще рік тому
Як повідомила прес-служба Головного управління боротьби з організованою злочинністю МВС України, злочинна діяльність службовців згаданої райдержадміністрації зацікавила правоохоронців ще рік тому. Тоді працівники Центрального антикорупційного бюро ГУБОЗ МВС України затримали начальника одного з відділів райдержадміністрації, заступника начальника відділу земельних ресурсів району, секретаря сільської ради та двох приватних підприємців. Зловмисники організували злочинну схему вимагання та отримання хабарів за зміну цільового призначення земельних ділянок, розташованих у місцях можливої забудови під багатоповерхівки та приватні будинки, розміщені поблизу міста Чернівці.

Їх затримали на хабарі один мільйон 120 тисяч гривень, який вони взяли за переведення понад чотирьох гектарів землі з сільськогосподарських паїв у землі з іншим цільовим призначенням.
Водночас, як повідомляли місцеві ЗМІ, у тому числі й "МБ", четвертого лютого 2009 року прокурор Чернівецької області Йожеф ОРОС на прес-конференції, відповідаючи на запитання журналістів з приводу затримання посадовців на хабарі за зміну цільового призначення земельних ділянок, відповів: "У цьому корупційному скандалі замішано п’ятеро осіб. Щодо участі голови РДА поки що можна стверджувати тільки те, що без нього здійснити цю оборудку було неможливо. Але довести, що він справді отримав хабар, за наявними у нас матеріалами справи поки що не можемо". Прокурор області підтвердив, що обшук здійснили у кабінеті голови Герцаївської РДА. Однак грошей, які, за свідченнями посередників, йому повинні були передати, правоохоронці не знайшли. "Хоча ті, хто передавав – посередники – говорять, і ми знаємо, що без нього це питання не вирішилося би. За моїми даними, він написав заяву про звільнення за власним бажанням, і це вже є підтвердженням того, що, як кажуть, "рильце в пушку", – зазначив тоді Йожеф Орос.

Однак після цієї заяви прокурора голова Герцаївської РДА Олег КІЦЕН продовжував працювати на своїй посаді. Тоді, коментуючи "МБ" заяву прокурора, він зазначив: "Заяву про звільнення я не писав, а перебував у відпустці і вже вийшов на роботу. Винним себе не вважаю. Якщо прокурор впевнений, що я причетний до цієї справи, нехай аргументує це доказами".
Антоніна БАБЧУК
16-03-2010, 10:14
Коментарів 0 Переглядів 4 588


"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник

У 2012 році військовий закінчив економічний факультет
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги