RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Пиво дітям  продають біля шкіл


Кореспондент "МБ" спільно з кримінальною міліцією у справах дітей Шевченківського райвідділу і службою у справах дітей міської ради побувала у рейді торговими точками. Виявляли тих, хто продає неповнолітнім слабоалкогольні напої (відповідна заборона набула чинності нещодавно, у зв’язку з ухваленням нового закону).

Однак, як з’ясувалося, купити дитині пиво у Чернівцях не проблема. Це навіть можна зробити, перебігши дорогу біля власної школи.

Продавці продавали дітям пиво, а потім їх не впізнавали
В усіх магазинах продтоварів, де продали дітям пиво, навіть не поцікавилися, скільки їм років. Лише після того, як "на гарячому" затримували підлітків з пивом у руках і пред’являли продавцям посвідчення правоохоронців та соціальних працівників, жінки за прилавками відхрещувалися. Відмовки майже усі однакові: "Я стажер. Не знала, що пиво дітям продавати не можна", "Він бреше, у мене не купував", "Запитували, скільки років, сказав, що 18". При цьому продавці телефонували своїм директорам чи людям, які "прикривають" магазини. До того ж, практично всі відмовлялися назвати прізвище, гадаючи, що так уникнуть відповідальності. Були й такі, які прокуратурою погрожували.

У продуктовому магазині "Клен" близько 11.00 ми побачили підлітка, який вільно купував пиво. Продавець навіть не здогадалася запитати у хлопця, скільки йому років. А підлітку було лише 16 – неформал із сережкою у вусі та невеликим рюкзаком з малюнком з черепами. Підліток розрахувався на касі і хотів уже виходити, коли його затримали правоохоронці. Продавець запевняла, що бачить дитину вперше і нічого йому не продавала. Коли цей факт підтвердили свідки, жінка відмовилася говорити і почала телефонувати директорові магазину. Почала лякати, що з правоохоронцями розберуться. Ні паспорта, ні медичної книжки у неї, звісно, на роботі не виявилося. Для протоколу через півгодини все-таки назвала своє ім’я. Але переконувала, що лише стажер і нічого не знає про заборону.

Школяр з пляшкою пива – не дивина
Споглядати, як продають неповнолітнім пиво, довелося ще в кількох магазинах. У "Міні-Маркеті", продавши дитині пиво, навіть чек вибили. Без директора взагалі відмовлялися розмовляти з міліцією. Дорікали, що за рахунок таких, як вони, підприємців, місто живе, а їх ще й штрафують.
Найбільше вразив той факт, що діти можуть купити пиво, лише перебігши дорогу біля школи. Так, у гастрономі прямісінько біля школи №24 продали пиво школяру. Те, що юнак шкільного віку, нікого й не здивувало.

На вулиці Стасюка ми зафіксували ще два аналогічні випадки. При цьому в одному з магазинів вже раніше були такі проблеми. Торік школярі, придбавши у ньому пляшку горілки, розпили її і потрапили до лікарні з отруєнням. А цього разу продавець запевняв, що повірив хлопцю на слово, що йому вже 18 років. Насправді ж дитину ніхто про її вік і не запитував.

Трапляються
й совісні продавці
Потішив лише той факт, що в кожному другому магазині казали, що продавці майже зі скандалом випроваджують з магазинів підлітків, яким захотілося пива.

– Не все так погано, – каже начальник служби у справах дітей міської ради Валерій ГАЙСЕНЮК. – Добре, що не всі порушують закон. Але погано, що пиво дітям все-таки продають. Це велика проблема. Загалом здивувала нахабна поведінка продавців. Не думаю, що вони не обізнані із законом. Це просто шлях наживи.

– За усіма виявленими фактами продажу неповнолітнім слабоалкогольних напоїв складено протоколи. Винуватців буде притягнено до адміністративної відповідальності, – каже начальник кримінальної міліції у справах дітей Шевченківського райвідділу УМВС Артем ДУБІН. – З підлітками провели бесіди. Загалом, беручи до уваги той факт, що закон набув чинності нещодавно, результат перевірки непоганий. Єдине, чого не хотілося б, – щоб адміністративну відповідальність несли лише самі продавці, які вчинили правопорушення. Карати треба й власників магазинів. Крім того, штрафи незначні. Законослухняність громадян варто було б виховувати суворіше. Єдине, що тішить, – що траплялися такі продавці, які ще до заборони продажу слабоалкогольних напоїв дітям принципово їх не продавали.
Вікторія ПИСАРЕНКО
25-02-2010, 11:03
Коментарів 0 Переглядів 4 898

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.