RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Україна Януковича: для людей чи для себе?


Попри нинішню судову тяганину, лідер Партії регіонів Віктор Янукович все-таки став Президентом України. Рішення про його обрання оголосила 14 лютого Центральна виборча комісія. Він уже встиг зробити чимало політичних заяв, які свідчать про можливі зміни.

Зокрема Янукович не виключає, що російський флот залишиться у Криму після 2017 року. Він також заявив, що програми співпраці з НАТО розширюватися не будуть. Що ж нас очікує у сфері зовнішньої і внутрішньої політики та економіки? Про це розмірковують експерти і в Україні, і за кордоном.
Чи буде капітуляція перед Росією?

Політолог, кандидат історичних наук Ігор БУРКУТ, вважає, що у сфері зовнішньої політики особливу увагу звертають на себе дві заяви Януковича. Перша – це те, що Чорноморський флот Росії може залишитися в Україні після 2017 року. "Нагадаємо, цю дату як останню для перебування флоту на нашій території зафіксовано у чинній Конституції України. Іншими словами, ще не ставши гарантом Конституції, Янукович вже збирається її порушувати", – зауважує Ігор Буркут. – Друга – це те, що Віктор Федорович оголосив про можливість передачі газотранспортної системи в управління міжнародного консорціуму, де головну скрипку гратиме Росія. Крім цього, він заявив про готовність України увійти до Єдиного економічного простору, який теж ініційований Росією. А також підтримав ідею будівництва газопроводу "Північний потік" в обхід України".

– Усе це нагадує повну капітуляцію перед північно-східним сусідом. Але ми аналізуємо лише слова. Конкретні справи можуть бути іншими, – зазначає Ігор Буркут. – Адже за спиною Януковича стоять донецькі олігархи – конкуренти російських капіталістів. Частина російських політологів вважає: зближення Києва і Москви відбуватиметься лише на словах, а насправді відносини між двома столицями залишаться прохолодними. Недарма перший візит Президента Януковича заплановано не до Москви, а до Брюсселя.

"Сам Янукович і проросійська частина його партії змушені будуть постійно робити якісь жести на користь Росії. А це викликатиме відповідну реакцію і на Заході України, і в Україні загалом", – переконаний політолог, керівник центру "Пента" Володимир ФЕСЕНКО.

– Щодо НАТО Янукович зазначив, що програми розвитку відносин з цим військово-політичним альянсом Україна розширювати не буде. Щодо Євросоюзу і перспектив членства у ньому, лідер Партії регіонів висловлюється дуже обережно, – говорить Ігор Буркут. – А ось відносини зі США будуть менш тісними, ніж були за президента Ющенка. Але і роль США у сучасному світі поступово зменшується. Якщо новий Президент України і справді піклується про державний інтерес країни, він повинен особливу увагу приділити розвитку відносин з Китаєм та Індією – країнами, що швидко розвиваються.

Тих, хто за Януковичем, не цікавить наша свобода
Не менш важливим аспектом діяльності нового президента стане внутрішня політика. Адже саме Глава держави виступає гарантом конституційних прав і свобод громадян.

– Віктор Янукович заявив, що обов’язково побудує свою внутрішню політику так, щоб вона сприяла об’єднанню країни, була справедливою стосовно кожної людини, незалежно від того, хто в якому регіоні проживає. Однак я сумніваюся, що цього йому вдасться досягти, оскільки він прийшов до влади не для того, – зазначає політолог, кандидат історичних наук Ігор МЕЛЬНИЧУК. – На мою думку, його патронів не цікавлять такі речі, як свобода, верховенство права, якість життя, громадянське суспільство, правова держава тощо. Адже все це у них є – там, де вони тримають свої гроші, володіють нерухомістю, відпочивають, лікуються та навчають своїх дітей. В Україні вони просто роблять гроші, а тому їх тут цікавить тільки робоча сила для якої достатньо реалізувати принцип "хліба і видовищ" плюс забезпечення своєрідного порядку – щоб не виступали проти влади.

"Виконувати передвиборчі обіцянки ніхто не збирається. За оцінками експертів, 70 відсотків обіцянок нового президента залишаться словами, адже багато з них взагалі не входять до компетенції президента або навіть Кабінету Міністрів, а їх виконання залежить від волі парламенту, а в окремих випадках – від волі народу, – зазначає Ігор Мельничук. – Інші вимагають фінансування, яке український бюджет не може собі дозволити найближчими роками. Як підтвердження цього можна навести результати голосування за законопроекти про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям та повернення десятирічного навчання у школах, які були провалені саме депутатами від Партії регіонів".

"Ні переможці,
ні переможені не знають, що робити"
– Щодо подальшого розвитку внутрішньої політичної ситуації найближчим часом, то вона буде розвиватися зигзагоподібно й алогічно. Причина цього в тому, що ні переможці, ні переможені не знають, що робити, – зауважує Ігор Мельничук. – Як приклад можна навести питання щодо проведення місцевих виборів. Майже всі політичні сили на словах хочуть повернути мажоритарну систему при обранні депутатів місцевих рад, але реальних дій в цьому напрямку не спостерігається. На мою думку, рішення Верховної Ради України про перенесення місцевих виборів пов’язане не з тим, що не вистачає часу для запровадження мажоритарки, а більше для того, щоби зміцнити свої позиції на місцях, особливо у тих регіонах, де Віктор Янукович програв.
"Ще одна цікава ініціатива – обрання місцевої влади на місцях, але для її впровадження потрібно внести зміни до Конституції. До того ж, виборність губернаторів не вигідна для президента, – говорить Ігор Мельничук. – Тому "регіонали" пі­дуть на виконання цієї обіцянки лише, якщо побачать, що наступні президентські вибори їм не виграти".

– Щодо судової реформи, то ідея виборності суддів викликає звичайне нерозуміння. Найбільш ймовірно, що це красиві слова, які ніхто не знає, як впровадити їх в реальність, а юристи взагалі цю ідею саботують, – говорить І. Мельничук.

"Ще одним актуальним питанням залишається обіцянка надання російській мові статусу державної. Депутат від Партії регіонів Борис Колесніков заявив, що "закон по мові готовий. Зрозуміло, що у нас немає 300 голосів і ми не можемо змінити Конституцію". На мою думку, ідеальним варіантом для Януковича буде рішення законодавчо передати регіонам право визначати регіональну мову", – вважає Ігор Мельничук.

– Якщо Янукович чи його оточення порозумнішали і є розумнішими, ніж виглядають на телебаченні, це означає, що вони тяжітимуть до прагматичних компромісів і консенсусів, – вважає відомий український історик Ярослав ГРИЦАК. – Західна Україна не любить Януковича. І важко уявити, щоб полюбила. Але вона здатна його терпіти, якщо він поводитиметься достатньо розумно. Це є тест на його розум чи, швидше, на розум його оточення.
"Янукович буде намагатися, як свого часу Кучма, демонструвати Західний Україні, що поважає українські національні цінності, що хоче бути Президентом усієї країни. Для цього, між іншим, йому й потрібна коаліція з НУ-НС", – переконаний політолог Володимир ФЕСЕНКО.

Янукович – ставленик великого капіталу
Ми також запитали в експертів, чого українцям очікувати в економічній площині.

– Передусім Віктор Янукович є представником великого капіталу, що спрямований на експорт. Тому від нього слід очікувати кроків, що мають на меті захист інтересів експортерів, – зауважує директор Буковинського центру реконструкції та розвитку Ярослав КИРПУШКО. – Насамперед це стосується приведення у відповідність до цих інтересів митної політики і митного законодавства. Галузями, що можуть розраховувати на особливу підтримку, є металургія, хімія та енергетика.

"Позитивним моментом цього можна назвати створення великої кількості робочих місць, що є необхідною умовою для створення експортної продукції", – зазначає Я. Кир­пушко.

Малому і середньому бізнесу буде нелегко
– Віктор Янукович у своїй передвиборчій риториці неодноразово згадував про наміри влаштувати для малого та середнього бізнесу "податкові канікули", – зазначає Ярослав Кирпушко. – Проте президент представляє інтереси крупного монополістичного капіталу. А він завжди протистоїть малому та середньому бізнесу, якому буде нелегко зайняти свою нішу в структурі економіки.

"Зовнішньоторговельні операції будуть спрямовані насамперед на Близький Схід, Південно-Східну Азію та країни СНД. На азійському ринку основним конкурентом виступатиме, звичайно, Китай. Діяльність на ринках Росії також не буде простою, особливо під час економічної кризи, – говорить Ярослав Кирпушко. – Щодо економічної співпраці з європейськими країнами, то вона буде будуватися на прагматичних засадах. На відміну від "помаранчевої" влади, яка переважно лише декларувала наміри мати ефективні економічні відносини з Європою, деякі бізнесмени із команди Януковича мають практичний досвід створення власного бізнесу в Угорщині, Польщі, Австрії".

"Бідні й далі платитимуть самі за себе"
"Регуляторна політика, ймовірно, не зазнає суттєвих змін, – говорить Я. Кирпушко. – У нашій країні і далі, замість принципу "багаті платять за бідних", буде продовжена практика, коли бідні платять самі за себе, а багаті від цього самоусуваються".
А ось валютна політика майбутнього президента, на думку Я. Кирпушка, є цілком прогнозованою. "Оскільки, як я вже говорив, Янукович представляє інтереси експортерів, то цілком ймовірною здається ситуація із високим доларом та низькою гривнею", – вважає директор Буковинського центру реконструкції та розвитку. 
Олександр МОСТІПАКА
18-02-2010, 11:17
Коментарів 0 Переглядів 12 810


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!