RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Люди «згорають» за лічені дні

Шостого листопада поховали 25-річного чернівчанина, який помер в реанімаційному відділенні міської клінічної лікарні №3. О 01.00 четвертого листопада хлопець перестав дихати внаслідок ураження легень вірусною пневмонією.
– Два місяці у сина були симптоми застуди – температура, кашель та нежить, – розповідає мати померлого. – Впродовж цього часу він лікувався та ходив на роботу. Син захворів 28 жовтня. Наступного дня була висока температура – 39,9 °С. Син викликав терапевта. Лікар призначив "Амізон", "Лазолван" та "Німесил". Впродовж наступних днів температура коливалася від 37,8 до 38,7 °С.
У суботу, 31 жовтня, стало легше. Проте в неділю стан різко погіршився. Сина нудило, він декілька разів блював. У понеділок, другого листопада, о 14.00 прийшов лікар. Послухав легені та поставив діагноз – пневмонія. Запитав сина, де буде лікуватися – вдома чи у лікарні. Син залишився удома. Лікар виписав антибіотик. Ми пішли купити ліки в аптеку. Дали синові дві таблетки. А за сорок хвилин йому стало гірше. Почали синіти нігті. Він не міг підвестися. Зрозуміли, що треба їхати до лікарні. Насилу підвівся з ліжка, щоби дійти до ванної та вмитися. Потім знепритомнів у коридорі. Ми викликали "швидку". Син як ліг в реанімації, так більше не підвівся.

"Лише один Господь знає, чому так сталося"
– Коли син лікувався вдома, терапевт рекомендував багато пити. Проте ніхто не телефонував і не запитував, як почувається. Йому дуже швидко стало зле після антибіотиків, – каже мати. – Про "Таміфлю" ми й не чули. У лікарні синові його не давали. В реанімації йому робили системи, кололи та давали антибіотики. Ми сумку ліків придбали. Багато з того не використали. Нікого не звинувачую. Лише один Господь знає, чому так сталося.
За словами матері, ніхто у родині поки що не захворів.
– Я з сином з однієї тарілки однією ложкою їла, коли годувала його рисовою кашею у лікарні. Минув вже тиждень – почуваюся добре, – запевняє жінка. – Я його і цілувала, й обіймала, й торкалася. У родині всі здорові.
– Коли хворий потрапляє в реанімацію з вірусною пневмонією, ми застосовуємо певний алгоритм надання допомоги, – розповідає заступник головного лікаря з медичної частини лікарні №3, головний терапевт міського управління охорони здоров’я Володимир Кіршенблат. – Застосовуємо групи препаратів. Серед антибіотиків – це макроліди, фторхінолони, цефалоспорини третього та четвертого поколінь. Також застосовуємо противірусний препарат "Таміфлю". Ефективною для відновлення легень є оксигенотерапія. Якщо є проблеми з серцем, печінкою, нирками, назначаємо симптоматичні препарати.
– Типовий грип має дві фази розвитку. На початку – інтоксикація, яка виявляється у вираженій слабкості, головному болі, температурі. Голова болить у ділянці чола, надбрівних дуг, очних яблук. Кашель – сухий та надсадний. А на другий-третій день приєднується катаральний синдром – з’являється нежить. Адже спочатку спостерігається сухість слизових: ротоглотки і носа. Коли з’являються слизові виділення, хворому вже легше кашляти. Тоді хворому стає краще, – говорить завідувач кафедри інфекційних хвороб та епідеміології, доктор медичних наук Василь Москалюк. – Цього року ми такого не спостерігаємо. Особливість цієї епідемії – відсутність нежитю. Поодинокі випадки, коли є нежить. А також кашель – тривалий і надсадний.

Легені померлих – збільшені та заповнені рідиною з кров’ю
За словами Василя Москалюка, головний інфекціоніст України на нараді у Тернополі тиждень тому говорив про особливості цьогорічного перебігу хворо би.
– Це гострий початок – температура 38 – 40 °С, інтоксикація, озноб, оционоз, коли приєднується пневмонія. При кашлі може бути кровохаркання. Може бути анемія, лейкопенія, лейкоцитоз. Лейкопенія – зменшення кількості лейкоцитів – виявляється на початку. Лейкоцитоз – збільшення кількості лейкоцитів – при запальному процесі у легенях. Якщо при ГРВІ спостерігається лейкопенія, це нормально. А якщо потім з’являється лейкоцитоз, ми цього боїмося. Бо це свідчить про приєднання бактеріальної флори і розвиток ускладнень.
Також, за словами фахівця, головний патологоанатом України на нараді прокоментував патанатомічну картину під час розтину померлих від вірусної пневмонії.
– За його словами, на розтині легені збільшені у розмірах і просочені рідиною з кров’ю. Дифузна двостороння пневмонія з тотальним геморагічним компонентом – діагноз після розтину. Зміни у легенях – не типові при бактеріальних інфекціях. Зміни – характерні при вірусних пневмоніях, – переповідає Василь Деонізійович.
Головний реаніматолог країни наголошував, що штучна вентиляція протипоказана, а оксигенатори потрібні саме при таких пневмоніях. Відбувається насичення крові киснем. Так легенева тканина відновлюється краще.

Важкий перебіг хвороби у вагітних утричі частіший, ніж в інших
– Коли вірус проникає у легені, внаслідок зміни проникності судинної стінки відбуваються крововиливи у тканини легень – в альвеолярну стінку. Внаслідок цього порушується перфузія (проникнення – ред.) кисню через альвеолярну стінку, – прокоментував начальник Головного управління охорони здоров’я Ігор Шкробанець. – Врятувати пацієнта, якщо частина легень вже уражена, можливо. Згідно з певними науковими обгрунтуваннями, ураження 2/3 легень не означає, що людина вже померла. Будь-який організм має механізми регенерації – відновлення. Наприклад, в одного пацієнта було дуже потужне ураження легень. Лікарі зупинили процес ураження.
За словами Ігоря Шкробанця, жодних зв’язків померлих від вірусної пневмонії з їхнім місцем проживання та роботи немає.
– Якщо говорити про по­мер­лих, то тут є два визначених факти. По-перше, це молоді люди. 80 відсотків людей, які померли, були у віці від 25 до 40 років. Це люди працездатного віку. Померлі – достатньо соціально захищені, мали доступ до медикаментів та раціонального харчування, – коментує Ігор Дмитрович. – По-друге, велика захворюваність серед вагітних. Важкий перебіг серед вагітних спостерігається утричі частіше, ніж серед інших хворих. У вагітних імунна система послаблена. У всіх, у кого важкий стан, перебіг хвороби однаковий – це швидке ураження легеневої системи, різке наростання явища недостатнього постачання кисню крові.

Вірус каліфорнійського грипу поки що не підтвердили
Епідемія грипу та інших ГРВІ в області триває вже два тижні, проте до цього часу немає жодного підтвердженого випадку каліфорнійського грипу. Медики відверто зізнаються, що не знають, який саме вірус спричинив смерті.
– Ми направили 16 культур із вірусології у центральну СЕС та інститут Громашевського. Від померлих направили сім зразків із секційного матеріалу на підтвердження каліфорнійського грипу. Там зможемо підтвердити цей вірус, – говорить Олександр Світличний, головний санітарний лікар області. – Вважаю, що тут явно циркулює каліфорнійський грип. Однозначно можу сказати, що серед померлих точно є ті, які перенесли каліфорнійський грип. У двох випадках підтвердили штам H1N1 – сезонний. Він давно циркулює, але не називається каліфорнійським. Інші випадки ми не можемо підтвердити. Але клініка вказує на це.
У лабораторії обласної СЕС обстежили 810 хворих. Виділено ізольованих вірусологічних 249 культур. Грипу H3N2, який циркулює як звичайний сезонний, – 11 підтверджених випадків, H2N2 – підтверджено 11 випадків. Виділили шість культур штаму H1N1, з них два – з трупного матеріалу померлих. Грипу В – 16 випадків.
– Як бачимо, діапазон вірусів – обширний. Присутній мікст – взаємодія одних вірусів з іншими. Це змінює картину клінічних ознак, а також тактику лікування, – каже Олександр Васильович. – Штам H1N1 завжди був у сезонному грипі. Ми його і діагностували як сезонний грип. А каліфорнійський грип ми не можемо діагностувати, бо в області немає спеціальної лабораторії. Тому ми не можемо заявити, що на Буковині був виявлений каліфорнійський грип. 
Ольга Гнідан

Цифри

Кількість померлих
у розрахунку до кількості
госпіталізованих:

 У Чернівецькій області – 0,5%.
 У Львівській області – 0,94%,
 Івано-Франківській – 0,47%,
 Тернопільській – 0,78%, n Хмельницькій – 0,27%
(дані на 9.11.09).

Станом на ранок 11 листопада зафіксовано 22 смерті від вірусної пневмонії.
Найбільше померлих у Чернівцях, Кіцмані, Хотині та Новоселиці. На цих територіях найбільша захворюваність та більша кількість важких випадків. Місце проживання померлих – багатоповерхівки спальних районів – не варто пов’язувати з показниками смертності. Більше померлих там, де було більше інфікованих вірусом грипу. Серед померлих – люди, які потрапили у лікарню у надзвичайно важкому стані. Тому реанімаційні заходи були менш ефективними.

Довідка
Що таке пневмонія? Чим вірусна пневмонія відрізняється від бактеріальної?
– При усіх вірусних інфекціях, найчастіше при грипі – найважчій ГРВІ, виникають ускладнення. Найгрізніше ускладнення при грипі – пневмонія. Вірусна пневмонія виникає у перші три дні хвороби, – розповідає Василь Москалюк, завідувач кафедри інфекційних хвороб та епідеміології. – Якщо своєчасно розпізнати вірусну пневмонію у перші дні, можна врятувати хворого від смерті. Складність полягає у тому, що не завжди у перші дні прослуховуються хрипи і немає фізикальних даних. Тому в усіх випадках треба робити флюорографію чи рентген, де може виявитися пневмонія. Якщо вчасно розпочати лікувати вірусну пневмонію, перебіг хвороби не буде важким. Але якщо до вірусної пневмонії приєднується бактеріальна флора з третього-четвертого дня, перебіг дуже важкий. Це надзвичайно важка пневмонія, коли є поєднання вірусів та бактерій. Дуже тяжкий перебіг пневмонії, коли є поєднання декількох вірусів, так звана мікст-інфекція.
12-11-2009, 10:35
Коментарів 0 Переглядів 14 963

Теги -

Пожежу помітили сусіди, проте вже тоді, коли полум'я охопило весь будинок

Захисник загинув, а на його гроші було куплено дрони та автомобіль
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Через теплу погоду тюльпани розквітли майже на 20 днів раніше


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.