RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Троє померло від пневмонії, четверо – у реанімації


За три останні дні (27-29 жовтня) у місті померло три людини від ускладненої пневмонії. За вчорашню добу до лікарні швидкої допомоги поступило п’ятеро хворих. Четверо з яких, у тому числі вагітна жінка, перебувають у реанімації з важкою формою пневмонії. У лікарню №3 госпіталізовано семеро хворих із пневмонією, у дитячу лікарню – шестеро.

МіськСЕС рекомендує продовжити канікули в школах і закрити дитсадки. Про це на сесії міськради повідомив в.о. головного санітарного лікаря міста Валерій Востріков.
За останні кілька днів у Чернівцях спостерігається різкий спалах захворюваності на ГРВІ. Якщо на ранок 28 жовтня було 2600 хворих, то 29 жовтня – вже 4050.

Рішення про продовження канікул ухвалить 30 жовтня міська надзвичайна протиепідемічна комісія. Вона також розгляне питання про припинення навчання у вузах.

У ЧНУ та деяких інших вузах захворюваність сягнула 20 відсотків. У таких випадках потрібно припиняти навчання.
Захворіли? Одразу ж викликайте лікаря
За висновками лікарів, наразі спостерігається неідентифікована вірусна інфекція, яка раніше не зустрічалася. Перші результати вірусологічного дослідження, які дозволять роз­пізнати вірус, будуть лише через два тижні.

За словами Валентини Тарасюк, усі лікувальні заклади міста забезпечені ліками для надання першої медичної допомоги.
Міське управління охорони здоров’я звернулося до операторів аптечної мережі з проханням регулярно поповнювати запаси засобів проти грипу.
Чернівчан закликають не займатися самолікуванням. А при підвищенні температури та появі інших симптомів ГРВІ одразу ж викликати лікаря.
Викликів до "швидкої" стало вдвічі більше
Майже вдвічі збільшилася кількість викликів на станцію швидкої допомоги. Лише за минулу добу їх було до 300.

– Це дуже велике навантаження, ледве встигаємо виїхати за всіма викликами, – зізналася головний лікар станції швидкої медичної допомоги Любов ЧОВГАН. – Особливо важкими були минулі вихідні, коли отримували по 350-360 викликів. Зараз їх не менше. Хворіють переважно діти і молоді люди. У багатьох спостерігається дуже висока температура – до сорока і більше градусів, сильна інтоксикація, яка дає ускладнення. Госпіталізувати хворого "швидка" може лише в тому випадку, коли важка токсична форма захворювання або є значні ускладнення. Проте дехто відмовляється їхати до лікарні. Так сталося і з 24-річною дівчиною, яка померла. Бригада швидкої була в неї у суботу, виявила пневмонію. Однак хвора відмовилася від госпіталізації, навіть написала заяву. Тому якщо лікарі швидкої радять їхати до лікарні, хворі не повинні відмовлятися.
Як запевнила Любов Юріївна, чимало людей, які не працюють і яким не потрібний лікарняний листок, не звертаються до лікарів, а лікуються самотужки. Через це немає реальної картини захворюваності.

– Кожен третій виклик – симптоми грипу чи ГРЗ, – розповідає директор служби швид­кої допомоги "Діомед" Галина КОСТАЩУК. – Переважно це люди середнього віку та діти, які більше перебувають у багатолюдних місцях. Хоча ажіотажу не помітно, бригади не перевантажені і їх вистачає.
"Амізон" і пов’язки з аптек зникли

Препарати і пов’язки, що зупиняють вірус грипу, дедалі рід­ше можна знайти в аптеках. Найчастіше аптекарі розводять руками, мовляв, пов’язки розійшлися ще в середу і на складах їх немає. Вакцинація від грипу знайшлася тільки в одній аптеці з п’ятнадцяти, які обійшов кореспондент "МБ". Та й то в одному екземплярі. "Амізон" теж знайти майже неможливо, є тільки "Лаферон", але він дорожчий.
Якщо упаковку вітаміну "С" кілька днів тому можна було придбати за три гривні, то зараз ставлять ціну сім-вісім. Упаковку "Анаферону" можна було купити за 35 гривень, тепер у деяких аптеках на цінниках написано 45.

– Приватні аптекарі мають право ставити будь-які ціни, – пояснив заступник голови державної інспекції з контролю лікарських засобів Ігор МОЙСЕЮК. – Переважно вони дають націнку на 20-30 відсотків від гуртово-відпускної. Також останнім часом люди більше купують дорожчі ліки, відмовляючись від дешевих. Панікувати через нестачу ліків не варто – зараз розкуповують все, незалежно від того, чи допоможе це.
У міському управлінні охорони здоров’я радять не панікувати і запевняють, що медичні заклади ліками забезпечені. "Це тимчасовий ажіотаж, фармацевти вчасно реагують на попит на ринку, і ліки завозять швидко", – пояснила заступник начальника міського управління охорони здоров’я Любов БОГОНЕНКО. 
Надія БУДНА, Михайло САЛІТРА

Довідка

Маску можна
зробити самостійно
Шматок марлі скласти ушестеро і прогладити гарячою праскою. Маска повинна закривати рот і ніс. Краще користуватися одноразовими масками, змінювати їх щогодини.

Профілактика
Вживати часник, цибулю, цитрусові, малину, калину, мед, прополіс.
Із ліків – "Інтерферон", "Імуноглобулін", "Оксолінову мазь".
Приміщення постійно провітрювати, здійснювати вологе прибирання.
Обмежити перебування у громадських місцях, особливо дітей.
Менше їздити тролейбусами і маршрутками.
Не відвідувати масові заходи.
30-10-2009, 10:38
Коментарів 0 Переглядів 3 883

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.