RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Підбирайте продукти для правильного харчування»

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ:
– Провідне значення в лікуванні цукрового діабету належить раціональному харчуванню. Проте підходи до дієти у випадку діабету 1-го або 2-го типу є різними.
При цукровому діабеті 1-го типу рекомендується багаторазовий прийом невеликих об’ємів їжі протягом доби (що знижує амплітуду коливання рівня глюкози в крові). На практиці для зручності розрахунку дієти використовують систему хлібних одиниць. Хлібна одиниця – своєрідна "мірна ложка", якою користуються, розраховуючи добову кількість вуглеводів. Відомо, що одна хлібна одиниця дорівнює 12 г вуглеводів і еквівалентна одному шматку (20 г) білого хліба. Добова потреба людини у вуглеводах становить 18-25 хлібних одиниць (залежно від фізичного навантаження). Їх доцільно розділити на шість прийомів їжі. На сніданок, обід і вечерю рекомендують приймати 3-5 хлібних одиниць, полуденок та підвечірок – по 1-2 хлібні одиниці. Більшу частину вуглеводів треба спожити в першій половині дня. Відповідно до кількості хлібних одиниць, яку збирається спожити пацієнт, розраховується доза інсуліну короткої дії, який вводиться перед основними прийомами їжі. Це дозволяє "нейтралізувати" глюкозу, яка надходить в організм. Існують спеціальні таблиці, в яких позначено, яка кількість того чи іншого продукту відповідає одній хлібній одиниці, завдяки чому пацієнт може самостійно не тільки складати власний денний раціон, а й грамотно замінювати продукти (наприклад, в межах однієї хлібної одиниці замінити 20 г білого хліба на 35 г чорного, або на 350 г капустяного салату з рослинною олією).
При діабеті 2-го типу раціональне харчування спрямоване насамперед на нормалізацію маси тіла. Дієта повинна бути низькокалорійною, із обмеженням споживання жирів, у першу чергу, тваринного походження. Оптимальним є багаторазовий прийом їжі дрібними порціями. Хлібні одиниці підраховувати не потрібно, водночас, як і при діабеті 1-го типу, необхідно уникати легкозасвоюваних вуглеводів. Справа в тому, що для нормалізації обміну речовин дуже важливо, аби надходження цукру в кров було повільним, а не стрімким. Якщо продукти викликають швидкий і значний стрибок рівня глюкози в крові, підшлунковій залозі доводиться у відповідь виробляти надто багато інсуліну, який, у свою чергу, посилює відкладання жиру в організмі. Крім того, внаслідок цього відбувається швидке падіння рівня глюкози, що викликає відчуття голоду, і людина змушена додатково приймати їжу.
З огляду на це необхідно враховувати глікемічний індекс продуктів – умовний показник, який відбиває, з якою швидкістю та чи інша їжа розщеплюється в організмі і перетворюється на глюкозу. Розроблені спеціальні таблиці, в яких зазначаються глікемічні індекси для більшості продуктів харчування. Індекс самої глюкози дорівнює 100% (наприклад, для булки з пшеничного борошна – 90-95%, картопляного пюре – 85%, білого рису – 70-80%, вареної квасолі – 30%, капусти, огірків, помідорів, кабачків, баклажанів, цибулі – до 15%). Продукти з низьким глікемічним індексом повільніше постачають в організм глюкозу, тому інсулін виробляється поступово. Людина залишаєтеся ситою набагато довше, що дозволяє організму використовувати для виробництва енергії жир, а не глюкозу і, отже, нормалізувати масу тіла. Харчові компоненти з глікемічним індексом до 15% глюкозу крові практично не підвищують. Володіючи зазначеною інформацією, можна самостійно підбирати продукти для правильного харчування.
Редактор: Леся Токарюк
23-02-2015, 20:34
Коментарів 0 Переглядів 3 090

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.