«Підбирайте продукти для правильного харчування»

Ваше здоров'я / Школа цукрового діабету
3 254
0
«Підбирайте продукти для правильного харчування»

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ:
– Провідне значення в лікуванні цукрового діабету належить раціональному харчуванню. Проте підходи до дієти у випадку діабету 1-го або 2-го типу є різними.
При цукровому діабеті 1-го типу рекомендується багаторазовий прийом невеликих об’ємів їжі протягом доби (що знижує амплітуду коливання рівня глюкози в крові). На практиці для зручності розрахунку дієти використовують систему хлібних одиниць. Хлібна одиниця – своєрідна "мірна ложка", якою користуються, розраховуючи добову кількість вуглеводів. Відомо, що одна хлібна одиниця дорівнює 12 г вуглеводів і еквівалентна одному шматку (20 г) білого хліба. Добова потреба людини у вуглеводах становить 18-25 хлібних одиниць (залежно від фізичного навантаження). Їх доцільно розділити на шість прийомів їжі. На сніданок, обід і вечерю рекомендують приймати 3-5 хлібних одиниць, полуденок та підвечірок – по 1-2 хлібні одиниці. Більшу частину вуглеводів треба спожити в першій половині дня. Відповідно до кількості хлібних одиниць, яку збирається спожити пацієнт, розраховується доза інсуліну короткої дії, який вводиться перед основними прийомами їжі. Це дозволяє "нейтралізувати" глюкозу, яка надходить в організм. Існують спеціальні таблиці, в яких позначено, яка кількість того чи іншого продукту відповідає одній хлібній одиниці, завдяки чому пацієнт може самостійно не тільки складати власний денний раціон, а й грамотно замінювати продукти (наприклад, в межах однієї хлібної одиниці замінити 20 г білого хліба на 35 г чорного, або на 350 г капустяного салату з рослинною олією).
При діабеті 2-го типу раціональне харчування спрямоване насамперед на нормалізацію маси тіла. Дієта повинна бути низькокалорійною, із обмеженням споживання жирів, у першу чергу, тваринного походження. Оптимальним є багаторазовий прийом їжі дрібними порціями. Хлібні одиниці підраховувати не потрібно, водночас, як і при діабеті 1-го типу, необхідно уникати легкозасвоюваних вуглеводів. Справа в тому, що для нормалізації обміну речовин дуже важливо, аби надходження цукру в кров було повільним, а не стрімким. Якщо продукти викликають швидкий і значний стрибок рівня глюкози в крові, підшлунковій залозі доводиться у відповідь виробляти надто багато інсуліну, який, у свою чергу, посилює відкладання жиру в організмі. Крім того, внаслідок цього відбувається швидке падіння рівня глюкози, що викликає відчуття голоду, і людина змушена додатково приймати їжу.
З огляду на це необхідно враховувати глікемічний індекс продуктів – умовний показник, який відбиває, з якою швидкістю та чи інша їжа розщеплюється в організмі і перетворюється на глюкозу. Розроблені спеціальні таблиці, в яких зазначаються глікемічні індекси для більшості продуктів харчування. Індекс самої глюкози дорівнює 100% (наприклад, для булки з пшеничного борошна – 90-95%, картопляного пюре – 85%, білого рису – 70-80%, вареної квасолі – 30%, капусти, огірків, помідорів, кабачків, баклажанів, цибулі – до 15%). Продукти з низьким глікемічним індексом повільніше постачають в організм глюкозу, тому інсулін виробляється поступово. Людина залишаєтеся ситою набагато довше, що дозволяє організму використовувати для виробництва енергії жир, а не глюкозу і, отже, нормалізувати масу тіла. Харчові компоненти з глікемічним індексом до 15% глюкозу крові практично не підвищують. Володіючи зазначеною інформацією, можна самостійно підбирати продукти для правильного харчування.
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Читайте також

02:00
Розчинна проти заварної: ось яка кава корисніша насправді
01:45
5 неефективних вправ, які варто припинити виконувати у спортзалі
01:30
Її не потрібно дотримуватись щодня. Названо найкращу дієту для схуднення
01:15
Ці 5 горіхів найкорисніші для вашого здоров'я: варто додати їх на тарілку
01:00
Небезпечно для очей: скільки часу можна дивитися телевізор без шкоди?
00:30
Чому корисно пити чай із кориці: названо 7 цілющих властивостей цього напою
00:30
Що станеться з організмом, якщо регулярно їсти насіння чіа: дієтологи дали відповідь
00:15
Як зробити рушники м'якими без кондиціонера: метод шокує простотою

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм