RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Терміни, які потрібно розуміти хворому на діабет

Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ:
– Для того, щоб ефективно контролювати своє захворювання, пацієнтові із цукровим діабетом необхідно знати певні особливості вуглеводного обміну та розуміти основні терміни.
Інсулін. Основна дія інсуліну полягає в зниженні концентрації глюкози в крові завдяки підвищенню проникності для неї клітинних мембран. Головним регулятором вироблення інсуліну є глюкоза: чим вищий її рівень у крові, тим більше виробляється інсуліну. Крім того, у регуляції вуглеводного обміну беруть участь інші гормони та біологічно активні речовини ендокринної та нервової систем, шлунково-кишкового тракту тощо. Вироблення інсуліну регулюється настільки чітко і злагоджено, що й натще, і після прийому їжі в крові підтримується нормальний рівень глюкози.
Активність інсуліну вимірюється в одиницях дії (ОД).
Глюкоза належить до простих вуглеводів і є універсальним "паливом", оскільки більшість енергетичних потреб організму відбуваються саме завдяки їй. В організм людини глюкоза надходить з вуглеводами. Потрапляючи в кишечник, складні вуглеводи розщеплюються до глюкози, яка потім всмоктується у кров. Частина глюкози витрачається на енергетичні потреби, інша частина може відкластися у вигляді жирових запасів, а деяка кількість відкладається у вигляді глікогену (своєрідне "депо" глюкози).
В Україні рівень глюкози в крові визначається в ммоль/л. У більшості країн світу цей показник вимірюється в мг%. При цьому рівень глюкози в мг% дорівнює рівню глюкози в ммоль/л помноженому на 18.
Концентрація глюкози в капілярній і венозній крові різна і коливається залежно від прийому їжі. У нормі вміст глюкози в капілярній крові натще становить 3,3-5,5 ммоль/л, а у венозній 4,0-6,1 ммоль/л.
Визначення рівня глюкози в крові (глікемії) натще повинно здійснюватися не раніше, ніж через вісім годин після останнього прийому їжі. Збільшення вмісту глюкози в сироватці крові порівняно з нормою називається гіперглікемією.
Гіпоглікемія – хворобливий стан, коли концентрація глюкози в крові нижча, ніж 3,3 ммоль/л. Як правило, клінічні прояви гіпоглікемії починаються після зниження рівня глюкози нижче 3,0 ммоль/л. Але гіпоглікемічний стан може також виникнути, якщо високий рівень цукру в крові почав швидко знижуватися до нормальних величин.
Незважаючи на те, що глюкоза по кровоносних судинах потрапляє в нирки і фільтрується в первинну сечу, у ниркових канальцях вона всмоктується і надходить знову у кров. Доки рівень глюкози в крові не перевищує так званий "нирковий поріг" (у кожної людини індивідуальний, в середньому 8 9 ммоль/л), вона не потрапляє у кінцеву сечу. У разі збільшення концентрації глюкози в крові вище ниркового порогу вона починає надходити в сечу і виникає глюкозурія. В сечі здорової людини глюкози немає (аглюкозурія).
Редактор: Леся Токарюк
5-01-2015, 21:22
Коментарів 0 Переглядів 3 882

Теги -

Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік

Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.