RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Залізо — один із ключових мікроелементів для здоров’я людини. Його дефіцит може призводити до серйозних проблем, серед яких погіршення когнітивних функцій, зниження фізичної активності, серцева недостатність та навіть підвищений ризик смерті.

Видання HealthLine розповіло, як розпізнати дефіцит заліза, уникнути його та підтримувати оптимальний рівень в організмі.



Чому залізо важливе для здоров’я

Залізо виконує численні життєво важливі функції:

є компонентом гемоглобіну, який переносить кисень у крові.
бере участь у синтезі ДНК.
сприяє виробленню енергії в організмі.
Одним із найпоширеніших наслідків низького рівня заліза є залізодефіцитна анемія. Проте дефіцит цього мікроелемента також асоціюється з:

синдромом неспокійних ніг
зниженням фізичної витривалості
погіршенням роботи мозку
серцевою недостатністю
Ознаки дефіциту заліза

Симптоми, які можуть свідчити про низький рівень заліза:

блідість
втома
задишка, особливо під час фізичних навантажень
слабкість
прискорене серцебиття
головний біль
ламкість нігтів або випадання волосся

Фактори ризику включають:

менструацію
вагітність і період лактації
операції чи травми
захворювання шлунково-кишкового тракту (наприклад, целіакія чи виразкова хвороба)
веганський чи вегетаріанський раціон
Надлишок заліза також небезпечний. Гемохроматоз — стан, при якому залізо накопичується в тканинах, — може викликати серйозні наслідки. Тому приймання добавок із залізом має бути узгоджений із лікарем.

Як підвищити рівень заліза через харчування

Залізо у продуктах поділяється на два типи: гемове (тваринного походження) та негемове (рослинного походження). Гемове залізо легше засвоюється організмом.

Джерела Гемового заліза:

червоне м’ясо
птиця
риба
молюски
яйця
Однак надмірне споживання червоного м’яса, особливо жирних або оброблених продуктів (ковбас, бекону), може підвищити ризик серцево-судинних захворювань і раку.

Джерела Негемового заліза:

темна листова зелень (шпинат, капуста)
бобові (сочевиця, горох, квасоля)
тофу, соєві боби
цільнозернові продукти
горіхи та насіння
сухофрукти (чорнослив, фініки, інжир)
томатна паста, артишоки, картопля
какао-порошок та чорний шоколад

Покращення засвоєння заліза

Вітамін С: їжа, багата вітаміном С, допомагає організму краще засвоювати залізо. Додавайте до свого раціону:

цитрусові (апельсини, лимони, грейпфрути)
болгарський перець
ягоди (полуниця, чорниця)
тропічні фрукти (ківі, ананас)
помідори

Залізний посуд: приготування їжі у залізному посуді може підвищити вміст заліза в готовій страві.

Обмеження напоїв, що перешкоджають засвоєнню: чай та кава містять дубильні речовини, які знижують абсорбцію заліза. Уникайте їх споживання під час їжі. Червоне вино містить поліфеноли, які також зменшують засвоєння заліза.

Розділяйте приймання кальцію: молочні продукти та додатки з кальцієм можуть зменшувати абсорбцію заліза. Вживайте їх окремо від продуктів, багатих залізом.

Збалансоване харчування, правильне поєднання продуктів та уважне ставлення до сигналів організму допоможуть уникнути дефіциту заліза та забезпечити міцне здоров’я на довгі роки.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Анна Семьонова
15-11-2024, 20:00
Коментарів 0 Переглядів 910

Теги - поради

Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік

Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Можна побачити роботи Тараса Полатайка, Станіслава Туріни, Віолетти Олійник та інших


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.