RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


В Україні планують тимчасово дозволити приватизацію приміщень та споруд закладів вищої освіти.

Такі положення передбачені в законопроєкті "Про Державний бюджет України на 2025 рік", який схвалив Кабінет міністрів 13 вересня 2024 року, пише Українська правда.



Про мету ініціативи та особливості її реалізації у коментарі для "Української правди. Життя" розповів голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

Навіщо потрібно продавати майно університетів?

У прикінцевих положеннях законопроєкту пропонують на період 2025 року призупинити окремі положення Закону України "Про освіту" та "Про приватизацію державного і комунального майна".

Зняти заборону на продаж приміщень українських університетів вирішили на тлі об’єднання вишів, в результаті чого деякі споруди можуть більше не використовувати під час освітнього процесу, каже Бабак.

За словами очільника освітнього комітету, МОН та Мінфін обґрунтовує необхідність приватизації тим, що внаслідок об’єднання університетів часом з’являється надлишкове майно.

У законопроєкті дійсно йдеться про скасування "заборони приватизації державних закладів вищої освіти", що може викликати помилкове уявлення про ідею продавати виші.

За словами Сергія Бабака, це положення було сформульовано некоректно, тому його планують змінити, оскільки стаття 80 закону "Про освіту" регулює питання майна закладів вищої освіти, а не форми власності вишів.

Комітет освіти, науки та інновацій Верховної Ради запропонував викласти ці положення в дещо іншому формулюванні, аби запобігти зловживанню продажу майна університетів.

Народні депутати, які входять до складу комітету, вважають, що більш доцільно було б зазначити те, що приватизацію дозволяють лише для окремих приміщень чи споруд закладів вищої освіти, які реорганізували шляхом об’єднання чи приєднання.

На думку Сергія Бабака, на заваді дії норми навіть у зміненому вигляді стоятиме Указ Президента від 16 червня 1995 року № 451/95.

Цим документом заборонено передавати майно закладів вищої освіти, які мають статус національного.

Куди надходитимуть кошти за приватизоване майно?

У законопроєкті про держбюджет зазначено, що 90% отримані кошти за продаж майна університетів підуть на розвиток реорганізованих закладів освіти, а інші 10% – у державний бюджет. У такий спосіб ці гроші зможуть залишитися у сфері освіти, каже Бабак.

Як відбуватиметься приватизація "надлишкового майна"?

Як пояснює Сергій Бабак, наразі немає механізму, за яким відбуватиметься приватизація приміщень укрупнених вишів.

Натомість комітет звернувся до Кабміну з проханням запропонувати процедуру приватизації, яка запрацює після ухвалення законопроєкту про держбюджет.

Однак члени комітету мають своє бачення цього механізму. Як говорить Сергій Бабак, об’єднані заклади вищої освіти мають самостійно визначати наявність надлишкового майна.

Після цього погодити рішення щодо продажу приміщення чи споруди мають у Міністерстві освіти й науки.

"Університети можуть помилятися або зловживати. Тому вони з цією пропозицією мають звертатися до МОН, яке визначає, чи справді це майно надлишкове і не потрібне закладу освіти", – пояснює нардеп.

Після погодження пропозиції університету відомство має звернутися до Кабміну – засновника всіх державних університетів. Саме уряд ухвалюватиме рішення щодо того, чи варто виставляти приміщення вишів на продаж.Очікується, що порядок приватизації мають остаточно затвердити постановою Кабінету міністрів після того, як Верховна Рада ухвалить законопроєкт про держбюджет.

Водночас наразі, за словами Сергія Бабака, немає конкретного переліку "надлишкового майна", яке може бути проданим.

За результатами засідання 30 вересня 2024 року, комітет звернувся до МОН із проханням створити перелік державних закладів та наукових установ, які вже реорганізували шляхом об’єднання або приєднання, та план укрупнення на 2025 рік.

Також в реорганізованих університетах протягом найближчих шести місяців мають провести інвентаризацію майна.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Учора, 18:25
Коментарів 1 Переглядів 377

Hаписав: oligofren, Коментарів: 5, Новин: 0, Учора, 19:08
В новині:
Цитата: studentka
От що не буду радити - йти після школи до ЧНУ.
Там "світила" науки хочуть від дєвочок лише одного, сосати х"й.
Щоб це ремесло робити вік взагалі не має значення. І різниця у вікови також значення не має.
А не зробиш, не здаш залік чи екзамен і виженуть.


Цитата: Марина
Є викладачі котрі серед студенток вибирають одну і вона його декілька місяців, чи навіть рік,два ублажає.
Є такі котрі кладуть за заліком в чергу.
Якщо дівча крім досвіду має клепки в голові потому закінчує з червоним дипломом, після того беруть до аспірантури, а потому навіть дають вчену ступінь.
Самі знання взагалі мало що вартують.
Оті дитячі стереотипи один хлопець чи чоловік і на завжди у ЧНУ ламаються після першої сесії.
Бо ніяка не хоче щоб її відчислили.
Перед тим як іти до будь-якого закладу вищої освіти треба добре все обдумати.
Бо без цего там майже не обходиться.


Цитата: Батьки
Не всі батьки пройшли 90-ті.
А в ЧНУ як тоді хотіли щоб студентки здавали екзамени натурою так і тепер.
Трохи лаконічно треба викладати свої думи.
Навіть Європа від цього не втекла.
І БДМУ від цього не втік.


КОМЕНТАРІ ШАНОВНИХ:
STUDENTKA 01.09.2024 18:16
МАРИНА 01.09.2024 18:41
БАТЬКИ 01.09.2024 21:53
ПРО НАДЖАХІТТЯ, ВИДАЛЕНІ З ЦЬОГО САЙТУ ЗЛОЧИННИМИ ВИРОДКАМИ

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Конференція спрямована на обговорення ключових питань підтримки України


Україна не Ізраїль. Блог Ярослава Волощука
Наївності нашої влади немає меж.
Маленьких Парижів не існує. Блог Юлії Пацаранюк
Минулого місяця довелося провести кілька незабутніх днів у прекрасному Парижі.
ВІДЕО Переглянути все відео


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Власний автомобіль не просто функціональна та дорога техніка, а необхідність – те, що приносить комфорт, відчуття стабільності, свободи, самодостатності та мобільності. Однак ставши власником авто кожен бере на себе відповідальність перед іншими учасниками руху.