І кава, і чай складаються всього з двох інгредієнтів, один з яких завжди незмінний – вода. І якщо до вибору чайного листя чи зерен кави споживачі підходять з особливою увагою, то на воду зважають дуже рідко. Втім, дарма.
Про це
пише 24 Канал.
Зверніть увагу Мистецтво лате-арту: секрети та техніки для початківців
Яка роль води у приготуванні напоїв?
Смак води може змінюватися залежно від кількості мінералів, розчинених у ній – це стосується кальцію, магнію, натрію тощо. Не всі ці мінерали можна виявити смаковими рецепторами, і зазвичай люди навіть не можуть розрізнити мінеральну та джерельну воду. Втім, вода все ж активує деякі рецепторні молекули смаку.
До речі, тип води, який ви використовуєте для напою, може суттєво вплинути на його кінцевий смак. Ось кілька найбільш поширених типів:
Водопровідна вода. Зазвичай вона тече прямо в дім. Такі джерела води часто обробляють фтором, а це впливає на кінцевий смак. Не можна забувати й про те, що старі труби також можуть додати воді незвичайний і не завжди приємний посмак. Вона занадто жорстка і дуже сильно впливає на смак будь-якого продукту, який готується на такій воді.
Джерельна вода. Її набирають з природного джерела прісної води, і часто такі можна знайти у гірських регіонах з великою кількістю чистого стоку від снігу та дощу. І під час стікання вода набирає різноманітні мінерали, які можуть впливати на смак води.
Колодязна вода. Її набирають з підземних вод і в ній також міститься висока концентрація мінеральних речовин.
Лужна вода. В ній ви знайдете природні іонізовані матеріали, які підвищують pH, і це робить воду більш кислою та надає їй “м’якший” смак.
Дистильована вода. Її виготовляють з пари кип’яченої води, і вона є повністю очищеною від будь-яких мінералів, бактерій та хімічних речовин. Та хоч ця вода і суперочищена, вона також не підходить для приготування кави: смак буде плоским і ніяким, адже мінерали важливі для кави, але лише в певній кількості.
Як обрати воду для приготування кави й чаю?
Ми вже з’ясували, що смак чаю та кави значною мірою залежить від смаку та якості води. І з поганою водою зварити смачний напій не вийде, навіть якщо ви оберете найкращі зерна та найкращі чайні листи.
Отож, що саме у воді, окрім наявності мінералів, впливає на її смак, і як це вплине на напій? Передусім це рівень pH води, тобто те, наскільки кислою чи лужною вона є.
pH води сильно впливає на процес настоювання чаю, адже характерний смак та аромат з’являються саме завдяки екстракції водою речовин з листя. В ідеалі рівень pH води має становити приблизно 7 – тобто бути нейтральним. Дуже кисла чи надто лужна вода може змінити спосіб, у який хімічні речовини вивільняються з чайного листя, і це дасть напою інший смак.
А ось для кави ідеальний pH води трохи відрізняється – він має бути в діапазоні 6,5 – 7,5. Такий показник у нейтральної чи злегка лужної джерельної води.
Що ж до типу води, то тут кавомани й поціновувачі чаю трохи сходяться – найкраще для приготування чаю та деяких видів кави підходить м’яка вода. Вона може забезпечити найбільший витяг натуральних інгредієнтів чаю та створити складніший напій.
М’яка вода також ідеально підходить для приготування еспресо та кавових зерен світлого й середнього обсмажування. Але через низький вміст мінеральних речовин її не варто використовувати для приготування кави темного обсмажування. Окрім того, м’яка вода також може видаляти природні олії з меленої кави швидше, ніж більш жорсткі типи води.
А ось де гармонія точно досягнута, так це у твердженні, що воду з-під крана не варто використовувати для приготування напоїв взагалі, адже це може суттєво вплинути на смак і чаю, і кави – і не у кращий бік. Водопровідна вода містить хлор, який часто додають як дезінфекційний засіб, і він може вступати в реакцію зі специфічними хімічними речовинами у чайному листі під час кип’ятіння.
А як щодо дистильованої води? Виявляється, вона не є найкращим варіантом, адже відсутність мінеральних речовин з одного боку забезпечує найчистіший смак напою, а з іншого – мінерали не можуть покращити цей смак, і зрештою він виходить плоским і тьмяним.
Як правильно підготувати воду до приготування напою?Звісно, у більшості людей немає можливість кожного ранку набирати ідеальну джерельну воду для того, щоб заварити кухлик чаю чи приготувати каву. Та, на щастя, це не єдиний спосіб досягти максимально насиченого і приємного смаку.
Звичайну водопровідну воду може суттєво покращити вуглецевий фільтр. Цей варіант забезпечить для вас найкращий баланс між смаком та зручністю без накопичення мінеральних речовин. І для приготування кави та чаю вдома цей тип води підійде найкраще.
Та якщо фільтру все-таки немає, радять залишити водопровідну воду на кілька хвилин, аби неприємні речовини у ній зникли або осіли на дно – це допоможе збалансувати смак напою та зробити його приємнішим.
Але якісна вода – це тільки перший крок до ідеально звареного напою. А є ще один, також надзвичайно важливий – температура.
Наприклад, на смак чаю температура води під час заварювання впливає максимально сильно. І для різних типів чаїв вона має бути різна, аби максимально розкрити потенціал напою.
Зокрема, для чорного чаю буде корисною гаряча вода – приблизно 90 – 95 градусів за Цельсієм. А ось зелений чай смакуватиме краще, якщо його заливати прохолоднішою водою – приблизно 60 – 85 градусів.
З кавою все теж не так просто: якщо ви заллєте мелені зерна водою, в якій ще не зупинився процес кипіння, тоді в напої буде набагато більше дубильних речовин, і він матиме набагато жорсткіший і терпкіший смак.
Більшість еспресо-кавоварок нагрівають воду до температури 93 +- 3 градуси, а ось для домашнього запарювання зазвичай рекомендують температуру води у 92 – 96 градусів.
Отож, вода – це, виявляється, не менш важливий інгредієнт напою, ніж кава чи чайне листя, і до її вибору потрібно ставитися з великою увагою. Компанія Gemini рекомендує використовувати тільки якісну воду для приготування кави та чаю, щоб розкрити смак та аромат по максимуму.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
12-10-2024, 17:23
0
840