Чому квашена капуста кисла, гірчить і пліснявіє: як цього уникнути

Новини України / Їжа
1 601
0

Квашена капуста — смачна та корисна зимова страва, яка містить чимало вітамінів, мінералів та корисних речовин. Заготовляється вона просто, але інколи без проблем не обійтися.

Про це пише ТСН.



Чому квашена капуста має кислий смак

Кислою квашена капуста стає завдяки процесу ферментації (молочнокисле бродіння). Бактерії, які присутні на поверхні капусти, переробляють цукор у молочну кислоту. Саме вона й надає страві приємного кислого смаку. Додатково молочна кислота є природним консервантом, який запобігає розвитку шкідливих мікроорганізмів. Тому цей продукт може довго зберігатися і не втрачати своїх властивостей.

Навіщо під час заквашування капусти додають сіль

Сіль — дуже важливий інгредієнт під час заквашування капусти, тому що вона допомагає вирішити одразу кілька важливих задач:

Завдяки солі створюються ідеальні умови для зростання молочнокислих бактерій, які і відповідають за весь процес ферментації.
Сіль витягує з капусти сік, утворюючи розсіл, в якому й відбувається процес квашення.
Сіль є природним консервантом, вона пригнічує зростання шкідливих бактерій і плісняви.
Завдяки солі капуста залишається хрумкою та набуває характерного смаку.
Однак, надзвичайно важливо не переборщити з сіллю. Зазвичай беруть 2-3% солі від ваги капусти.

Чому квашена капуста виходить надто кислою — як виправити

Іноді так трапляється, що квашена капуста виходить дуже кислою, такою, що її не хочеться їсти. Причин може бути декілька:

тривалий час ферментації — чим довше капуста буде ферментуватися, тим більше в ній накопичиться молочної кислоти, а, отже, тим кислішою вона буде. Якщо ви не хочете, щоб капуста вийшла надто кислою, спробуйте раніше завершити процес ферментації.
висока температура за ферментації — в такому разі процес буде проходити швидше, оптимальною температурою є від 18 до 22 градусів.
використання надто великої кількості солі — через сіль уповільнюється розвиток молочнокислих бактерій, натомість починають формуватися інші — маслянокислі, які роблять капусту надто кислою.

Як виправити квашену капусту, коли вона надто кисла


Не поспішайте засмучуватися, якщо ваша квашена капуста вийшла надто кислою. Все ще можна виправити:

промийте капусту в холодній воді перед подаванням на стіл;
змішайте страву з тертою морквою чи яблуком, що пом'якшить смак;
додайте дрібку цукру;
використовуйте її в тих стравах, де її кислота буде перевагою, наприклад, рагу чи супах;
змішайте кислу капусту зі свіжою шаткованою в пропорції 1:1.

Чому квашена капуста починає гірчити

Причин для появи гіркоти в квашеній капусті може бути декілька:

Ви підібрали неправильний сорт — для квашення найкраще підходять середньопізні і пізні сорти з солодкуватим присмаком.
Капуста перебродила — якщо її надто довго ферментувати чи зберігати, то бактерії встигнуть "з'їсти" весь цукор і почнуть виробляти сполуки, що надають страві гіркого смаку.
Ви погано помили капусту перед квашенням — в бруді міститься інша мікрофлора, яка може перемогти і викликати гіркоту.
Попадання качанів чи великих прожилок з листя.

Анаеробне бродіння — відбувається, коли під час сквашування ви недостатньо насичуєте капусту киснем.

Чи можна квасити молоду капусту

Не варто. В молодій капусті міститься замало цукрів, ніж в зрілій. А саме вони потрібні бактеріям для ферментації.

Також в молодій капусті більше води. А це означає, що замість хрумкої страви ви отримаєте неприємну на вигляд кашу. Також в ній менше тих ферментів, які необхідні для квашення. Листя молодої капусти надто ніжне, під час квашення воно втрачає свою форму.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Читайте також

15:58
Україна та США вперше детально обговорили угоди про копалини
15:43
СБУ назвала імена генералів РФ, які наказали вдарити Іскандером по драмтеатру у Чернігові
15:36
Швеція надасть Україні найбільший з 2022 року пакет допомоги
15:18
Під приводом роботи в інтернеті: на Буковині шахраї ошукали жінку на понад 23 тисячі гривень
15:00
Вчені назвали найнебезпечнішу кавоварку: може отруювати вас щодня
15:00
Видалення каталізатора: покращення роботи двигуна чи ризик для авто?*
реклама
14:40
Спланували цілу спецоперацію, але вона зірвалася: на Буковині прикордонники затримали чоловіків, які тікали до Румунії
14:20
Найбільший держорган України отримає нові повноваження

Колонка

Читають Коментують
У Чернівцях під час ремонтних робіт у кав’ярні виявили автентичний фасад
19 675
Депутатка Чернівців заявила, що хтось дав вказівку на знищення Калинівського ринку
5 769
30 березня: церковне свято сьогодні, особливі прикмети дня і чого не можна робити
4 365
Контролювали весь повітряний простір Європи: відомий мандрівник показав колишній секретний об’єкт на Буковині - відео
4 242
Не перевищуйте швидкість: де у Чернівцях працюють камери, які фіксують порушення ПДР
3 954
У Чернівцях відбувся всеукраїнський освітянський форум
3 912
На зупинку на Калинівському ринку витратять майже три мільйони
3 884
Герої Буковини: під час виконання бойового завдання загинув Григорій Малиш
3 506
У Покровську загинув військовослужбовець Чернівецького обласного ТЦК
3 360
У Чернівцях завтра перекриють завантажену вулицю: будуть обрізати дерева
2 420

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм