RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Новини України » Тетеря: улюблена козацька страва з пшона


Тетеря — популярна серед козаків пшоняна страва, схожа на куліш. Друга назва тетері - "рябко", яку каша отримала через свій колір. Зазвичай цю страву готували без м'яса, проте могли заправляти салом.

Про те, як готувати козацьку страву тетерю, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).



Що потрібно для тетері



Для того, щоб приготувати козацьку кашу тетерю, потрібні такі продукти:

пшоно - 1 стакан;

молоко (жирність 2,5%) - 2 стакани;

вода - 2,5-3 стакани;

масло вершкове (жирність 82%) - 2 ст. л.;

борошно гречане - 3 ст. л.;

сіль - до смаку.

Як готувати тетерю



Як готували тетерю козаки

Найчастіше козаки готували каші, найвідомішою з яких стала козацька тетеря. Також її вважають різновидом юшки, яку їли в морських походах.

Попри те, що поблизу запорізьких земель жило багато диких тварин, м'ясні страви переважно були святковими, аніж на кожен день. Через це каші здебільшого готували без додавання м'яса.

Щоб тетеря була більш ситною, до неї додавали засмажку з цибулі або присмажену цибулю з салом. Іноді цю пшоняну кашу могли заправляти квасом та хріном, додаючи й часник.

Коли була можливість, тетерю могли готувати на рибній, а то й м'ясній юшці. А от спосіб приготування тетері дещо відрізнявся в селянському побуті — її заправляли не борошном, а житніми чи гречаними сухарями, які попередньо замочувалися у квасі.

Як приготувати тетерю без квасу



Спочатку готують пшоняну кашу. Для цього крупу необхідно промити, а потім висипати в каструлю та залити 2 стаканами води.

Додайте сіль до смаку, та доведіть кашу до кипіння. Після цього потрібно зменшити вогонь і готувати тетерю, допоки крупа не вбере всю воду.

Тоді потрібно влити молоко і готувати козацьку кашу протягом 20-25 хвилин. Гречане борошно залийте водою так, щоб утворилося рідке тісто, як для млинців.

За 5 хвилин до закінчення приготування тетері влийте рідке тісто з гречаним борошном. Перед подачею додайте сіль до смаку, масло, і ретельно перемішайте тетерю.

Щоб страва була ситнішою, до неї можна додати тушковане або обсмажене м'ясо та прикрасити улюбленою зеленню.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
28-09-2024, 14:05
Коментарів 0 Переглядів 976

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вранці температура повітря становить -1°


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.