Тетеря: улюблена козацька страва з пшона

Новини України / Смачні рецепти
1 749
0

Тетеря — популярна серед козаків пшоняна страва, схожа на куліш. Друга назва тетері - "рябко", яку каша отримала через свій колір. Зазвичай цю страву готували без м'яса, проте могли заправляти салом.

Про те, як готувати козацьку страву тетерю, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).



Що потрібно для тетері



Для того, щоб приготувати козацьку кашу тетерю, потрібні такі продукти:

пшоно - 1 стакан;

молоко (жирність 2,5%) - 2 стакани;

вода - 2,5-3 стакани;

масло вершкове (жирність 82%) - 2 ст. л.;

борошно гречане - 3 ст. л.;

сіль - до смаку.

Як готувати тетерю



Як готували тетерю козаки

Найчастіше козаки готували каші, найвідомішою з яких стала козацька тетеря. Також її вважають різновидом юшки, яку їли в морських походах.

Попри те, що поблизу запорізьких земель жило багато диких тварин, м'ясні страви переважно були святковими, аніж на кожен день. Через це каші здебільшого готували без додавання м'яса.

Щоб тетеря була більш ситною, до неї додавали засмажку з цибулі або присмажену цибулю з салом. Іноді цю пшоняну кашу могли заправляти квасом та хріном, додаючи й часник.

Коли була можливість, тетерю могли готувати на рибній, а то й м'ясній юшці. А от спосіб приготування тетері дещо відрізнявся в селянському побуті — її заправляли не борошном, а житніми чи гречаними сухарями, які попередньо замочувалися у квасі.

Як приготувати тетерю без квасу



Спочатку готують пшоняну кашу. Для цього крупу необхідно промити, а потім висипати в каструлю та залити 2 стаканами води.

Додайте сіль до смаку, та доведіть кашу до кипіння. Після цього потрібно зменшити вогонь і готувати тетерю, допоки крупа не вбере всю воду.

Тоді потрібно влити молоко і готувати козацьку кашу протягом 20-25 хвилин. Гречане борошно залийте водою так, щоб утворилося рідке тісто, як для млинців.

За 5 хвилин до закінчення приготування тетері влийте рідке тісто з гречаним борошном. Перед подачею додайте сіль до смаку, масло, і ретельно перемішайте тетерю.

Щоб страва була ситнішою, до неї можна додати тушковане або обсмажене м'ясо та прикрасити улюбленою зеленню.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
Вчителька з села Розтоки написала перший роман «Анна» на діалекті Буковинської Гуцульщини
4 796
Понад 40 років навчала української мови та літератури: не стало багаторічної викладачки коледжу у Чернівцях
3 525
Зросте мінімальна зарплата та курс валют: що передбачає державний бюджет на 2026 рік
3 130
Півтори тисячі років під ногами. Поблизу центру Чернівців виявили унікальну пам’ятку
2 882
У Чернівцях попрощалися з диригентом Володимиром Шнайдером
2 671
«Ці діти пожертвували своїми життями»: у ліцеї Чернівців – уже 14 загиблих на війні випускників
2 536
Зеленський відзначив високими нагородами двох педагогів з Буковини
2 444
«Купуй чернівецьке»: на Центральній площі триває ярмарок-презентація локальних виробників
2 431
"З'їжте за мене бутерброд "мальва": нацгвардійці з передової привітали Чернівці - відео
2 107
Не стало захисника із Буковини Степана Мартинюка
2 099


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.