Тетеря: улюблена козацька страва з пшона

Новини України / Смачні рецепти
1 229
0

Тетеря — популярна серед козаків пшоняна страва, схожа на куліш. Друга назва тетері - "рябко", яку каша отримала через свій колір. Зазвичай цю страву готували без м'яса, проте могли заправляти салом.

Про те, як готувати козацьку страву тетерю, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).



Що потрібно для тетері



Для того, щоб приготувати козацьку кашу тетерю, потрібні такі продукти:

пшоно - 1 стакан;

молоко (жирність 2,5%) - 2 стакани;

вода - 2,5-3 стакани;

масло вершкове (жирність 82%) - 2 ст. л.;

борошно гречане - 3 ст. л.;

сіль - до смаку.

Як готувати тетерю



Як готували тетерю козаки

Найчастіше козаки готували каші, найвідомішою з яких стала козацька тетеря. Також її вважають різновидом юшки, яку їли в морських походах.

Попри те, що поблизу запорізьких земель жило багато диких тварин, м'ясні страви переважно були святковими, аніж на кожен день. Через це каші здебільшого готували без додавання м'яса.

Щоб тетеря була більш ситною, до неї додавали засмажку з цибулі або присмажену цибулю з салом. Іноді цю пшоняну кашу могли заправляти квасом та хріном, додаючи й часник.

Коли була можливість, тетерю могли готувати на рибній, а то й м'ясній юшці. А от спосіб приготування тетері дещо відрізнявся в селянському побуті — її заправляли не борошном, а житніми чи гречаними сухарями, які попередньо замочувалися у квасі.

Як приготувати тетерю без квасу



Спочатку готують пшоняну кашу. Для цього крупу необхідно промити, а потім висипати в каструлю та залити 2 стаканами води.

Додайте сіль до смаку, та доведіть кашу до кипіння. Після цього потрібно зменшити вогонь і готувати тетерю, допоки крупа не вбере всю воду.

Тоді потрібно влити молоко і готувати козацьку кашу протягом 20-25 хвилин. Гречане борошно залийте водою так, щоб утворилося рідке тісто, як для млинців.

За 5 хвилин до закінчення приготування тетері влийте рідке тісто з гречаним борошном. Перед подачею додайте сіль до смаку, масло, і ретельно перемішайте тетерю.

Щоб страва була ситнішою, до неї можна додати тушковане або обсмажене м'ясо та прикрасити улюбленою зеленню.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

13:20
Чернівчан закликають достойно провести загиблого воїна Артура Кузука
13:00
Стало відомо, чи відновиться туризм у Чорнобильській зоні після війни
12:40
Як вибухотехнік з Чернівців проводив розміновував Харківщину
12:20
Що буде, якщо їсти банани щодня: несподівані переваги
11:58
Епідеміолог пояснив, чому школам на Буковині рекомендують перейти на дистанційне навчання
11:40
Трамп заявив, що не полетить у Москву 9 травня
11:18
Проводили технічні роботи: на Буковині горів один із обʼєктів критичної інфраструктури
10:59
Дієтологи назвали чотири продукти, якими можна заспокоїти нерви
10:41
Україну накриє аномальна весна: що прогнозують синоптики
10:15
У Чернівцях «Mercedes» в'їхав у тролейбус: у ДТП загинув 21-річний чоловік
10:00
У Чернівцях в історичних будівлях пропонують реставрувати балкони
ексклюзив
09:38
Перевірте документи: кому від 1 березня можуть анулювати декларації із сімейними лікарями
09:15
Патрульна поліція хоче відмовиться від терміналів для оплати штрафів: пілотний проект працює на Буковині
08:52
США тиснуть на Київ щодо угоди про корисні копалини, погрожуючи відключити Starlink — Reuters
08:31
У Чернівцях успішні спортсмени будуть отримувати стипендії
08:10
Вночі Україну атакували 162 безпілотниками: які наслідки
07:49
Народження трійні та перекриття вулиці через ремонт: головні новини 21 лютого
07:30
Планові знеструмлення: де на Буковині 22 лютого не буде світла
07:18
22 лютого: кого потрібно пом'янути в цю батьківську суботу
07:00
Погода на Буковині 22 лютого
02:00
Коли сіяти капусту на розсаду у 2025 році: буде рости краще, ніж торік
01:45
Наліт з крана зникне за 1 хвилину: до чого тут звичайний кетчуп
01:30
Пийте цей сік щодня, щоб забути про високий цукор та старість. Він є у кожному магазині
01:15
Найкраща редиска для України: 6 сортів, які гарантовано дадуть багатий урожай
01:00
Яровизація картоплі: коли її робити, щоб отримати здоровий врожай
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм