Чому сливи варто їсти практично усім

Новини України / Здоров'я
40 963
0


Зараз у магазинах, на базарах і супермаркетах є багато солодких і ароматних слив. Вони не лише смачний десерт чи перекус, а й дуже корисний для здоров’я фрукт.

Лікарка-дієтологиня Ванда Леванюк каже, що споживання слив і свіжих, і сушених позитивно впливає на організм. Допомагає поліпшити роботу кишківника, позбутися запорів, знизити тиск, рівень поганого холестерину, сповільнити розвиток атеросклерозу тощо. Тож варто їх включати у раціон зараз і запастися сушеними на зиму.



Чому сливи варто включати у раціон

1. Нормалізують роботу шлунково-кишковогог тракту. "Сливу варто споживати тим, хто хоче поліпшити роботу кишківника, вона посилює перистальтику, підвищує апетит, покращує травлення. Сливи не тільки мають багато вітамінів та поживних речовин, а також містять багато клітковини в шкірці і пектину в м‘якоті, що робить їх одним з найкращих природніх засобів для лікування запорів. Чорнослив, тобто сушені сливи, також є чудовим засобом для лікування запорів. Специфічні каротиноїди та поліфеноли в сливах також стимулюють шлунково-кишкове травлення", – каже Ванда Леванюк.

2. Знижують ризик виникнення діабету. Сливи мають низький глікемічний індекс (22), тому не спричинить стрибків рівня цукру в крові. Різні біологічно активні сполуки в сливах (сорбітол, хінна кислота, хлорогенова кислота, вітамін К, мідь, калій, бор) діють синергічно та допомагають знизити ризик діабету. Сливи також підвищують сиворотковий рівень адипонектину, гормону, який регулює рівень цукру в крові. Клітковина в сливах уповільнює швидкість поглинання вуглеводів і може допомогти в контролі ваги.

3. Допомагають знизити фактори ризику калоректального раку. "Дослідження показали, що клітковина та поліфеноли в сушених сливах можуть допомогти знизити фактори ризику калоректального раку. В інших лабораторних тестах екстракти сливи зуміли вбити клітини раку молочної залози. Здорові клітини залишилися незмінними. Цей ефект був пов‘язаний з двома сполуками в сливах – хлорогеновою та неохлорогеновою кислотами. Саме в сливах ці кислоти знаходяться у великій кількості", – каже дієтологиня.

4. Знижують тиск і поганий холестерин, поліпшують зір. У дослідженнях люди, які вживали сливовий сік або чорнослив, мали нижчий артеріальний тиск, нижчі показники поганого холестерину та загального холестерину. Вживання сушених слив також може сповільнити розвиток атеросклерозу. Сливи містять високу дозу вітаміну А, він найкращий для очей і зору.

5. Запобігають збільшенню ваги. Поліфеноли, що місяться у сливах, запобігають збільшенню ваги тіла та іншим метаболічним і фізіологічним розладам, спричиненим ожиріння. Допомагають регулювати енергію у людей з ожирінням і мають інсуліноподібну дію та захисну дію на серце. Поліфеноли можуть поліпшити когнітивні функції. Хлорогенова кислота в сливах (і чорносливі) також можуть допомогти зменьшити тривогу.

6. Маски зі слив поліпшують стан і колір шкіри. Екстракти сливи використовують в багатьох засобах по догляду за шкірою. Маска зі сливи покращує колір обличчя, добра для тьмяної шкіри, пошкодженої і схильної до вугрів. 3-4 сливи помити, відварити в киплячій воді 3 хв, зняти шкірку, розім’ятися пальцями, видалити кісточку. Додати трішки натурального йогурта (1 чайна ложка) і кукурудзяне або вівсяне борошно. Додавати поступово, розміщувати, щоб не була густа. Нанести на шкіру на 15-20 хвилин і змити водою.

Сливи можна вживати практично всім, але в міру

Слива є низькокалорійним фруктом, який можна включати в дієту для схуднення. Енергетична цінність сливи – 43 ккал на 100 г . Їх можна додавати в пироги, вівсянку, салати, смузі, пудинги. Сушені сливи – до страв з курки, свинини, салатів.

Перекус сушеними сливами може підвищити ситість. Просто обмежте порцію 4-5 чорносливами, оскільки в них також багато цукру. Найкраще доповнити їх білком, наприклад, невеликою жменею горіхів.

Дієтологиня Ванда Леванюк каже, що сливи можна вживати всім, навіть під час вагітності та годування груддю. Скільки? На день від 3 до 6 слив дорослим, дітям –- 2-3. Їсти більше за раз не варто, бо вони багаті органічними кислотами, котрі можуть викликати шлунково-кишкові розлади. Сливи знижують PH сечі, тому надмірне споживання слив може збільшити ризик утворення каменів у нирках. Сорбітол у сливах може викликати вздуття живота. Не рекомендується їсти фрукти на ніч, оскільки це може заважати спати, призводить до проблем з травленням.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

13:00
Стало відомо, чи відновиться туризм у Чорнобильській зоні після війни
12:40
Як вибухотехнік з Чернівців проводив розміновував Харківщину
12:20
Що буде, якщо їсти банани щодня: несподівані переваги
11:58
Епідеміолог пояснив, чому школам на Буковині рекомендують перейти на дистанційне навчання
11:40
Трамп заявив, що не полетить у Москву 9 травня
11:18
Проводили технічні роботи: на Буковині горів один із обʼєктів критичної інфраструктури
10:59
Дієтологи назвали чотири продукти, якими можна заспокоїти нерви
10:41
Україну накриє аномальна весна: що прогнозують синоптики
10:15
У Чернівцях «Mercedes» в'їхав у тролейбус: у ДТП загинув 21-річний чоловік
10:00
У Чернівцях в історичних будівлях пропонують реставрувати балкони
ексклюзив
09:38
Перевірте документи: кому від 1 березня можуть анулювати декларації із сімейними лікарями
09:15
Патрульна поліція хоче відмовиться від терміналів для оплати штрафів: пілотний проект працює на Буковині
08:52
США тиснуть на Київ щодо угоди про корисні копалини, погрожуючи відключити Starlink — Reuters
08:31
У Чернівцях успішні спортсмени будуть отримувати стипендії
08:10
Вночі Україну атакували 162 безпілотниками: які наслідки
07:49
Народження трійні та перекриття вулиці через ремонт: головні новини 21 лютого
07:30
Планові знеструмлення: де на Буковині 22 лютого не буде світла
07:18
22 лютого: кого потрібно пом'янути в цю батьківську суботу
07:00
Погода на Буковині 22 лютого
02:00
Коли сіяти капусту на розсаду у 2025 році: буде рости краще, ніж торік
01:45
Наліт з крана зникне за 1 хвилину: до чого тут звичайний кетчуп
01:30
Пийте цей сік щодня, щоб забути про високий цукор та старість. Він є у кожному магазині
01:15
Найкраща редиска для України: 6 сортів, які гарантовано дадуть багатий урожай
01:00
Яровизація картоплі: коли її робити, щоб отримати здоровий врожай
00:45
Сприяє росту волосся. Ось як правильно робити масаж голови
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм