RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |



Зараз у магазинах, на базарах і супермаркетах є багато солодких і ароматних слив. Вони не лише смачний десерт чи перекус, а й дуже корисний для здоров’я фрукт.

Лікарка-дієтологиня Ванда Леванюк каже, що споживання слив і свіжих, і сушених позитивно впливає на організм. Допомагає поліпшити роботу кишківника, позбутися запорів, знизити тиск, рівень поганого холестерину, сповільнити розвиток атеросклерозу тощо. Тож варто їх включати у раціон зараз і запастися сушеними на зиму.



Чому сливи варто включати у раціон

1. Нормалізують роботу шлунково-кишковогог тракту. "Сливу варто споживати тим, хто хоче поліпшити роботу кишківника, вона посилює перистальтику, підвищує апетит, покращує травлення. Сливи не тільки мають багато вітамінів та поживних речовин, а також містять багато клітковини в шкірці і пектину в м‘якоті, що робить їх одним з найкращих природніх засобів для лікування запорів. Чорнослив, тобто сушені сливи, також є чудовим засобом для лікування запорів. Специфічні каротиноїди та поліфеноли в сливах також стимулюють шлунково-кишкове травлення", – каже Ванда Леванюк.

2. Знижують ризик виникнення діабету. Сливи мають низький глікемічний індекс (22), тому не спричинить стрибків рівня цукру в крові. Різні біологічно активні сполуки в сливах (сорбітол, хінна кислота, хлорогенова кислота, вітамін К, мідь, калій, бор) діють синергічно та допомагають знизити ризик діабету. Сливи також підвищують сиворотковий рівень адипонектину, гормону, який регулює рівень цукру в крові. Клітковина в сливах уповільнює швидкість поглинання вуглеводів і може допомогти в контролі ваги.

3. Допомагають знизити фактори ризику калоректального раку. "Дослідження показали, що клітковина та поліфеноли в сушених сливах можуть допомогти знизити фактори ризику калоректального раку. В інших лабораторних тестах екстракти сливи зуміли вбити клітини раку молочної залози. Здорові клітини залишилися незмінними. Цей ефект був пов‘язаний з двома сполуками в сливах – хлорогеновою та неохлорогеновою кислотами. Саме в сливах ці кислоти знаходяться у великій кількості", – каже дієтологиня.

4. Знижують тиск і поганий холестерин, поліпшують зір. У дослідженнях люди, які вживали сливовий сік або чорнослив, мали нижчий артеріальний тиск, нижчі показники поганого холестерину та загального холестерину. Вживання сушених слив також може сповільнити розвиток атеросклерозу. Сливи містять високу дозу вітаміну А, він найкращий для очей і зору.

5. Запобігають збільшенню ваги. Поліфеноли, що місяться у сливах, запобігають збільшенню ваги тіла та іншим метаболічним і фізіологічним розладам, спричиненим ожиріння. Допомагають регулювати енергію у людей з ожирінням і мають інсуліноподібну дію та захисну дію на серце. Поліфеноли можуть поліпшити когнітивні функції. Хлорогенова кислота в сливах (і чорносливі) також можуть допомогти зменьшити тривогу.

6. Маски зі слив поліпшують стан і колір шкіри. Екстракти сливи використовують в багатьох засобах по догляду за шкірою. Маска зі сливи покращує колір обличчя, добра для тьмяної шкіри, пошкодженої і схильної до вугрів. 3-4 сливи помити, відварити в киплячій воді 3 хв, зняти шкірку, розім’ятися пальцями, видалити кісточку. Додати трішки натурального йогурта (1 чайна ложка) і кукурудзяне або вівсяне борошно. Додавати поступово, розміщувати, щоб не була густа. Нанести на шкіру на 15-20 хвилин і змити водою.

Сливи можна вживати практично всім, але в міру

Слива є низькокалорійним фруктом, який можна включати в дієту для схуднення. Енергетична цінність сливи – 43 ккал на 100 г . Їх можна додавати в пироги, вівсянку, салати, смузі, пудинги. Сушені сливи – до страв з курки, свинини, салатів.

Перекус сушеними сливами може підвищити ситість. Просто обмежте порцію 4-5 чорносливами, оскільки в них також багато цукру. Найкраще доповнити їх білком, наприклад, невеликою жменею горіхів.

Дієтологиня Ванда Леванюк каже, що сливи можна вживати всім, навіть під час вагітності та годування груддю. Скільки? На день від 3 до 6 слив дорослим, дітям –- 2-3. Їсти більше за раз не варто, бо вони багаті органічними кислотами, котрі можуть викликати шлунково-кишкові розлади. Сливи знижують PH сечі, тому надмірне споживання слив може збільшити ризик утворення каменів у нирках. Сорбітол у сливах може викликати вздуття живота. Не рекомендується їсти фрукти на ніч, оскільки це може заважати спати, призводить до проблем з травленням.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
21-08-2024, 16:56
Коментарів 0 Переглядів 40 890



Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми

Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.