RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Якщо ви споживаєте газовану воду у великих кількостях, цілком логічно, що вам цікаво, як вона може впливати на ваше здоров'я

Про це повідомляє Health.



Що таке камені в нирках?

Перш ніж досліджувати, чи може вживання газованої води спричинити утворення каменів у нирках, важливо зрозуміти, як саме вони утворюються.

Згідно з даними Національного інституту діабету, травлення та захворювань нирок (NIDDK), камені в нирках — це тверді відкладення з мінералів і солей, які утворюються в нирках.

Існують різні види каменів у нирках, але найпоширенішими є кальцієві. Вони утворюються, коли кальцій, який не використовується вашими кістками та м’язами, залишається у ваших нирках, замість того, щоб вимиватися з сечею. Кальцій створює кристалічну структуру, схожу на гальку, коли він з’єднується з іншими відходами, найчастіше щавлевою кислотою, яка надходить із таких продуктів, як шпинат, мигдаль і тофу.

Іншим поширеним типом каменів у нирках є камені сечової кислоти, які можуть утворюватися, коли ваша сеча містить занадто багато цього виду кислоти. Ця хімічна речовина утворюється, коли ваше тіло метаболізує пурини — сполуки, які містяться в алкоголі, молюсках та інших продуктах.

Камені в нирках можуть викликати інтенсивні симптоми, включно з гострим болем у спині, боці або в паху; рожевою, червоною або коричневою кров'ю в сечі; постійною потребою сечовипускання; труднощами із сечовипусканням.

Чи може газована вода спричинити камені в нирках?

Немає подвійно-сліпих, плацебоконтрольованих досліджень, які вважаються золотим стандартом у медичних дослідженнях, щоб встановити, чи збільшує газована вода ризик утворення ниркових каменів. "Це питання досить погано вивчене", — зазначив Веслі Маєр, доктор медичних наук, доцент урології в Бейлорському медичному коледжі, в інтерв'ю для видання Health.

Проте теоретично газована вода потенційно може підвищити ризик утворення каменів у нирках. Попри те, що дослідження показали, що вміст мінеральних речовин у газованій воді різний, через що важко робити заяви про те, як усі газовані водні напої можуть впливати на ризик утворення каменів у нирках, ці напої зазвичай містять певні стандартні інгредієнти.

Одним із них є бікарбонат натрію. Ця сполука потенційно може підвищити ваші шанси на розвиток каменів у нирках, оскільки дієта з високим вмістом натрію є фактором ризику, сказав С. Адам Рамін, доктор медичних наук, уролог-онколог і медичний директор спеціалістів з урології раку в Лос-Анджелесі, штат Каліфорнія. Якщо випити одну склянку газованої води, то, ймовірно, це не спричинить проблем, зауважив він, але вживання великої кількості щоденно може мати негативні наслідки.

“Водночас бікарбонат може впливати на pH сечі, а зміна pH може призвести до різних типів каменів у нирках”, — додав Рамін.

Але це теоретично. І насправді є шанс, що вживання газованої води може знизити ризик утворення каменів у нирках.

“Загалом будь-яке збільшення споживання негазованої або газованої води має зменшити ймовірність утворення каменів у нирках, — сказав Філіп Гокстра, доктор медичних наук, сертифікований уролог Corewell Health. — Недостатнє споживання рідини є найпоширенішою причиною утворення каменів у нирках”.

Вікас Десай, доктор медичних наук, уролог із лікарні Northwestern Medicine Delnor, погодився з цим. “Газована вода насправді може бути профілактичним засобом, залежно від мінерального складу”, — сказав він.

Цікаво, що кальцій, який міститься в багатьох газованих напоях, може лише допомогти запобігти утворенню каменів у нирках, а не спричинити їх. За словами Раміна, кальцій з їжі не впливає на ризик утворення каменів у нирках. Але згідно з Національним фондом нирок, він зв’язується з оксалатом у кишківнику. Без кальцію оксалат потрапляє в сечу, що підвищує ризик утворення каменів у нирках.

Поширені причини появи каменів у нирках

Хоча незрозуміло, чи споживання газованої води спричиняє камені в нирках, є кілька відомих факторів ризику їх виникнення.

“Головні причини, які ми бачимо з дієтичного погляду, — це недостатня кількість води, фруктів та овочів, надлишок харчового натрію й надлишок немолочного тваринного білка”, — сказав Маєр.

Згідно з NIDDK, серед інших факторів ризику:

-більш вразливими є чоловіки

-наявність у когось із членів родини каменів у нирках

-наявність певних захворювань, як-от ожиріння, запалення кишківника та деякі захворювання нирок

-приймання деяких ліків, включно з діуретиками та антацидами на основі кальцію

Як запобігти утворенню каменів у нирках

Спеціалісти зазвичай пропонують певні зміни в дієті та способі життя або ліки для людей, які мають камені в нирках, сказала Дженніфер Ллойд-Гарріс, докторка медичних наук, MPH, сертифікована урологиня та доцентка кафедри клінічної хірургії в Penn Medicine.

Якщо у вас ніколи не було каменів у нирках, ось кілька загальних рекомендацій, як запобігти їх розвитку, відповідно до порад лікарів, з якими спілкувалося видання Health:

-пийте достатньо рідини, щоб виділити два літри сечі на день

-дотримуйтеся дієти з низьким вмістом продуктів, що містять оксалати

-намагайтеся уникати продуктів з високим вмістом натрію, як-от м’ясні делікатеси або напівфабрикати

-будьте обережні щодо приймання добавок кальцію, оскільки це може підвищити ризик утворення каменів у нирках (хоча кальцій з їжі не повинен)

-обмежте щоденне споживання білка кількістю, яка не перевищує колоду гральних карт

Що стосується вашого споживання газованої води, Рамін сказав, що “може бути корисним” скоротити його, якщо ви п’єте її багато. “Якщо ви споживаєте літр або два на день, вам потрібно пити менше”, — резюмував він.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
28-05-2024, 21:00
Коментарів 0 Переглядів 1 961

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
Сподіваємося на краще, але готуймося до гіршого. Блог Ярослава Волощука
На третьому році повномасштабної війни ми знову і знову повертаємось до теми дефіциту електроенергії.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.