RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Без цукру багато людей просто не уявляють своє життя. Він використовується в приготуванні страв, додається в напої та випічку. А ще вони є в продуктах харчування, які ми регулярно купуємо в супермаркетах.

Про це розповіли фахівці в Doc.ua.



Цукор — це з'єднання фруктози та глюкози, які створюють сахарозу. Коричневий цукор — це той же звичайний білий, але з додаванням патоки, яка додає відтінок і присмак.

Сахароза в травному тракті швидко починає впливати на тканини та органи, а при попаданні в кровоносну систему вона швидко розноситься по всьому тілу. Сахароза отримує доступ до клітин і стає джерелом енергії.

Для організму людини більш важлива глюкоза — майже 80% витрат нашої енергії відбувається завдяки їй.

Хороший і шкідливий цукор

Дієтологи умовно ділять цукор на дві категорії — хороший і шкідливий. Хороший — це фруктоза і лактоза, які ми отримуємо з молока і молочних продуктів. З цих продуктів людина отримує максимально корисний цукор, який не оброблений. А разом з ним — багато корисних речовин.

А ось звичайний цукор в піску або рафінаді, який ми купуємо в магазині — вважається шкідливим. Такий цукор також міститься в соках, газованій воді, солодощах, оброблених продуктах.

Користь цукру

Фруктоза має здатність розщеплюватися в клітинах на прості вуглеводи, які створюють молекули жирів. Це теж запаси енергії, але більш складні. Для їх активації в організмі повинна пройти цілий ланцюжок хімічних процесів.

Глюкоза потрібна для правильного функціонування печінки — вона допомагає нейтралізувати токсини. А ще саме ця складова цукру бере участь у виробленні серотоніну — гормону, який відповідає на гарний настрій і стабільний емоційний стан.

Шкода цукру

Викид дофаміну і звикання. Цукор провокує надмірне виробництво дофаміну. І цей процес схожий на дію наркотиків. Різкий стрибок глюкози в мозку викликає потребу в додатковій дозі, при чому цей заклик мозок не відрізняє від реального голоду.

Активізуються бета-ендорфінові рецептори та вироблення дофаміну. Цукор сприяє почуттю комфорту, захищеності та розслаблення. Ця реакція організму з'являється ще в дитинстві — через звикання до натурального цукру з молока матері.

Що дуже небезпечно: постійно провокуючи викид ендорфінів солодощами, ми доводимо організм до того, що він перестає відтворювати їх самостійно. А це загрожує перепадами настрою, дратівливістю, агресивністю — симптоми з'являються майже відразу ж, як тільки організму починає не вистачати цукру для вироблення ендорфінів.

Впливає на органи. Цукор негативно впливає на життєво важливі органи людини — вимиває вітаміни групи B, порушує баланс фосфору і кальцію, виникають проблеми з серцем, нирками, підшлунковою залозою та іншими органами. Стійкість імунітету теж залежить від рівня цукру в крові.

Запальний процес. Цукор є причиною багатьох запальних процесів в організмі. Якщо у вас часті головні болі, недолік енергії, поганий сон, висипання на обличчі, жирний блиск шкіри й проблеми з волоссям — спробуйте виключити або хоча б зменшити кількість цукру в раціоні.

Забирає енергію. Здається, що шоколадка або батончик допоможуть протриматися до обіду, вгамують голод і додадуть сили. Але насправді, цей приплив сил тимчасовий. Через цукор виникає нестача вітаміну В1, а це не дозволяє засвоюватися їжі. А значить організм не отримає потрібну дозу поживних речовин.

Зайва вага. Надмірне вживання цукру стає причиною появи зайвої ваги. Ми стимулюємо організм солодким, цукор відкладається в печінці у формі глікогену — запасного джерела енергії. Синтезувати в глікоген весь обсяг цукру, який людина вживає щодня, неможливо. Тому він починає трансформуватися в жири.

Швидше за все цей процес стає помітний на животі, стегнах і щоках. Прискорити цей процес може вживання не просто цукру, а в поєднанні з жирами — тортики, булочки, печиво.

Порція цукру і жиру швидко перетворюється в зайві сантиметри. І швидкі вуглеводи різко підвищують рівень цукру в крові, провокуючи сильний викид інсуліну, а він — перетворює отримані калорії в жир.

Старіння шкіри. Цукор допомагає прискорити процес старіння шкіри — надлишок цукру прикріплюється до білків в кровотоку та створює шкідливі молекули (AGE). Ці молекули старять вашу шкіру, вони пошкоджують колаген і еластин — білкові волокна, які допомагають зберігати шкіру пружною і молодою.

Псує зуби. Всі, напевно, з дитинства, закочували очі від слів батьків, що цукор псує зуби. Але батьки мають рацію — цукор дійсно руйнує зуби. І бактерії, які викликають карієс, люблять солодке. А залишки солодкого застряють в ваших зубах.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
21-05-2024, 17:40
Коментарів 0 Переглядів 1 628


Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік

Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.