RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Для приготування улюбленого багатьма напою — кави — найбільше використовуються два сорти: арабіка і робуста. Попри те, що зовні, особливо в меленому вигляді ці види дуже подібні, між ними є досить значна і відчутна різниця.

Про те, в чому різниця між арабікою і робустою та що краще купувати, пише РБК-Україна (проєкт Styler).



Чим відрізняються арабіка і робуста

Ці два види кави відрізняються насамперед смаком, антиоксидантними властивостями й вмістом кофеїну. Окрім цього, відрізняються й умови вирощування рослин, що впливає на вартість і доступність зерен.

Як вирощують робусту й арабіку

Кавова рослина арабіка краще росте в екстремальних кліматичних умовах, на більшій висоті над рівнем моря ніж робуста. Саме тому її більше вирощують у Південній та Центральній Америці, а також у деяких частинах Африки.

Робусту ж вирощувати легше — рослина краще пристосовується до різних погодних умов і температур. На відміну від арабіки, вона віддає перевагу більш теплому клімату і може процвітати й в більш низько розташованих регіонах.

До того ж сорти робусти демонструють більший імунітет до хвороб і підвищену продуктивність порівняно з арабікою.

Також робуста дає плоди набагато швидше, ніж арабіка, якій потрібно кілька років для дозрівання, і приносить більше врожаю з одного дерева.

Як відрізнити зерна робусти від арабіки

Робуста й арабіка також відрізняються й формою та розміром зерен. Зерна робусти, як правило, невеликі та більш круглі в порівнянні з зернами арабіки.

А зерна арабіки, як правило, більші, мають видовжену і пласку форму, а також злегка вигнуту борозну в поздовжньому розрізі.

Різниця у вартості робусти й арабіки

Через особливості вирощування арабіка зазвичай коштує дорожче. Безумовно, можна спробувати знайти арабіку, яка коштуватиме дешевше, проте якість і смакові властивості будуть відповідні.

Крім цього, арабіку можуть змішувати з дешевшою робустою — та справа не лише в економії, а й в урізноманітненні смаку.

Чим відрізняється робуста від арабіки на смак

Арабіка має більш насичений, але водночас м'який смак, який, попри легку "кислинку" ягід чи фруктів, має нотки шоколаду і цукру. Іншими словами, зерна арабіки надзвичайно універсальні.

Робуста, з іншого боку, має різкіший, гіркіший і "жорсткіший" смак, який трохи нагадує арахіс. Однак це не значить, що робуста загалом гірша - все залежить від індивідуальних вподобань.



Яка кава міцніша

Завдяки вищому вмісту кофеїну рослини менш сприйнятливі до шкідників. Робуста — не виняток.

Вміст кофеїну в робусті вдвічі-втричі вищий, ніж в арабіці. У той час як вміст кофеїну в арабіці становить лише 0,8-1,4%, вміст кофеїну в робусті — цілих 1,7-4,0%.

Та попри те, що робуста може бадьорити краще, ніж арабіка, більший вміст кофеїну — не зажди корисно.

Що краще обирати

Відповідь на це питання залежить від особистих вподобань і від виду кавового напою. Хоча арабіка має більш вишуканий смак, робуста дає кращу пінку — тому її часто використовують для еспресо.

Крім цього, через вищий вміст кофеїну, робуста краще підійде для вживання вранці — або задовго до сну.

Врешті-решт, поєднання в різних пропорціях арабіки й робусти використовують у так званих купажах — завдяки цьому кава набуває неповторного та унікального смаку.

Тому найкращий варіант — дегустувати різні види кави й обирати арабіку чи робусту, орієнтуючись на смак і корисні переваги.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
30-04-2024, 01:15
Коментарів 0 Переглядів 3 171

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.