RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Новини України » Чим млинці відрізняються від налисників і як їх готувати правильно


Млинці чи налисники — як правильно казати? Часто ці слова вживаються як синоніми для одної страви, та насправді є суттєва різниця.

Про те, чим відрізняються налисники від млинців зовнішньо і за рецептом, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).



Що таке млинці

Хоча зараз чимало хто при слові млинці уявляє страву з рідкого тіста, яке підсмажувалося на пательні до золотої скоринки, неодмінно було тоненьким та мало начинку, це дещо хибне уявлення.

Млинці не були надто пухкими, однак їх не робили й цілеспрямовано тонкими. До того ж їх здебільшого вживали без начинки, на відміну від їхніх родичів — налисників.

Як готували млинці

Для того, щоб приготувати млинці, використовували пшеничне, гречане або кукурудзяне борошно, або навіть пшоно чи манку. Тісто не було рідким, а самі ж млинці, які випікалися на добре розігрітій пательні, були досить щільної консистенції — особливо, якщо до тіста додавали дріжджі та давали йому настоятися.

Крім цього, існує думка, що млинці з густого дріжджового тіста є запозиченою стравою, однак точна історія їхнього виникнення невідома.

Що таке налисники

Налисники — це радше назва для готової страви, аніж метод приготування млинців. Хоча й тісто в цьому виді млинців значно тонше та еластичніше, головною рисою все ж є солодка або солона начинка, яка є обов'язковою для налисників — на відміну від млинців.

На лист підсмаженого тіста викладають м’ясо, сир, гриби, різноманітні фрукти, ягоди, варення — і загортають налисник або ж складають трикутником чи квадратом.

А ще налисники — традиційна страва української та польської кухонь.

Як готують налисники

Для того, щоб в нього було можливо загорнути начинку, лист тіста робили більшим, еластичнішим та тоншим, ніж для млинців. Відповідно й зазвичай прісне тісто для налисників робили досить рідким та без додавання дріжджів — і випікали на розігрітій пательні.

При цьому, надлишок тіста на пательні небажаний — адже тоді лист буде затовстим.

А на території Чернігівщини налисники готували з маком або домашнім сиром, запікаючи згорнутий лист тіста в печі, з додаванням вершкового масла.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
18-03-2024, 01:30
Коментарів 0 Переглядів 1 442

Теги -

Дівчина вчора, 23 листопада, пішла з дому та досі не повернулася
Врятував десятки побратимів: буковинець під обстрілами вивозив товаришів із передової


Андрій Дробко служить водієм батальйону буковинської тероборони


92-річний Аркадій Мардар із Кельменців на все життя запам’ятав ті страшні моменти
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.