Чи блокують горіхи засвоєння кальцію та заліза в організмі. Відповідь дієтологині

Новини України
1 912
0

Горіхи є, безумовно, корисним продуктом, який збагачує організм багатьма живильними мікроелементами. Але вони також містять фітати, які можуть перешкоджати засвоєнню заліза, цинку та кальцію.

Про це розповідає нутриціологиня Галина Сеник в Instagram.



Що потрібно знати про горіхи

"Чи чули ви від деяких експертів, що горіхи й насіння потрібно замочувати? замочити горіхи. Так, вона є й у бобових, і у зернових. Вона захищає насіння від ушкодження – це важливо", - каже дієтологиня.

Сеник пояснює, що фітати насправді здатні знизити засвоєння певних мікроелементів, таких як залізо, кальцій, цинк, але лише у великих кількостях.

"Можна навіть сказати, що це непрямий захист від каміння в нирках. А ще фітати здатні пов'язувати та токсичні метали — важливі для нашого організму і в невеликих кількостях фітинова кислота є потрібним антиоксидантом. Все в цьому житті корисне в міру і навпаки", - додає лікарка.

При цьому вона зазначає, що бобові та зернові крупи слід замочувати "від фітатів".

"Тому, що ми їмо їх часто й у великих кількостях. Замочування також допоможе їх швидше готувати. А ось замочування горіхів та насіння не має сенсу. Ми не їмо їх кілограмами, тому рівень фітатів мізерний. Користь з горіхів значно перевищує "ризик", – каже Сеник.

Також вона додає, що дослідження показують, що замочування горіхів зменшує кількість фітатів лише на 12%, а доступні мікроелементи зростають на 10%. Але насправді це не суттєво, і ви ніяк це не відчуєте.

Які факти потрібно знати про горіхи:


Замочений мигдаль збільшує фітати;

Замочений волоський горіх в результаті втрачає кальцій і цинк;

Замочений арахіс має трохи більше цинку, а не замочений – заліза;

Вміст важливих вітамінів групи В зменшується при тривалому замочуванні, оскільки вони водорозчинні;

Тому їжте горіхи спокійно і не ускладнюйте собі життя моченням. Це унікальний природний суперфуд, готовий до вживання.

Які рекомендації слід дотримуватись:

Горіхи повинні бути сухі, чисті та без ознак цвілі;

Клітковина в горіхах та жири здатні зменшувати поганий холестерин;

Сміливо додавайте їх до салатів, каш, макаронів – це дуже смачно. І як перекус теж можна їсти;

Денна порція горіхів поміститься у ваш кулак – це 10-20 г;

"Звичайно, ніхто не забороняє вам вимочувати та просушувати горіхи, якщо у вас достатньо часу. Але наука це не виправдала", - зазначає Сеник.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.