RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Долар – по 30, а газ – по 8,5: що буде з валютою, «комуналкою» і цінами на продукти

Початок осені приніс в Україну чергову цінову "лихоманку". Гривня нестабільна, пальне дорожчає, анонсують і зростання тарифів на газ для населення. Крім того, дорожчає низка продуктів харчування.

Експерти та посадовці пояснили, чого нам чекати у наступні місяці, пише molbuk.ua.

Долар по 28,8 на найближчий час

За оцінками експертів, курс долара, який протягом серпня стрибнув на майже півтори гривні, у вересні може стабілізуватися. Однак, на думку директора департаменту ринкових досліджень компанії IBI-Rating Віктора Шулика, до листопада долар може вперше з 2015 року пробити позначку в 30 гривень.

У Нацбанку падіння гривні пояснюють відтоком капіталу з різних сфер. Разом із цим зазначається, що утримувати курс від падіння регулятор не буде.

Зміцнити національну валюту допоможе валютна виручка аграріїв, яка почне заходити в країну цього місяця, вважають експерти. Прогноз банкірів та аналітиків на найближчий час – коливання в межах 27,5-28,8 гривень за долар за відсутності значних політичних та економічних ризиків.

"Здорожчання газу неминуче"

Підвищення ціни на газ для населення є ключовою вимогою для надання Україні чергового траншу кредиту Міжнародним валютним фондом. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман неодноразово наголошував, що зростання тарифів неминуче. Ціну узгодять протягом найближчих тижнів.

За словами заступника голови НБУ Дмитра Сологуба, прогнозують підвищення тарифів на газ на 23-25 відсотків цього і на 15 відсотків наступного року. Очікується, що по-новому нараховуватимуть використаний газ вже з 1 жовтня. Кубометр може коштувати орієнтовно 8,5 гривень замість нинішніх 6,9 гривень.

Крім того, з 1 жовтня зростуть тарифи на електроенергію для енергокомпаній, але це не вплине на вартість світла для населення. Незначно зростуть тарифи для не побутових споживачів – на 0,5-1 відсоток.

З 12 вересня нові тарифи на воду оприлюднив "Чернівціводоканал". Так, мешканці приватного сектору платитимуть 14,5 гривень за кубометр водопостачання та водовідведення. Для мешканців багатоквартирних будинків тариф зріс до 15,79 гривень за кубометр.

Додадуть до мінімалки і пенсій

Наприкінці року розмір мінімальної зарплати можуть підвищити до майже 4200 гривень, заявив президент Петро Порошенко.

За підрахунками президента, заробітки за кордоном перестануть бути вигідними для українців, коли середня зарплата в Україні досягне 12-15 тисяч гривень за рахунок підвищення ефективності праці. Згідно із прогнозом економічного і соціального розвитку на 2019-2021 роки, зарплати досягнуть цієї позначки через два роки, у 2020-му.

Щодо пенсій, то за словами заступника голови Пенсійного фонду Владислава Машкіна, планують підвищити виплати на 50 відсотків від показника інфляції та на 50 відсотків зростання мінімальної зарплати.

Наступного року заплановано здійснити перерахунок пенсій через зростання зарплат. Під час перерахунку обіцяють також підвищити пенсії військовим.

Хліб дорожчає, бо мало якісного зерна

Цього року на вартість деяких харчів вплинули погодні умови протягом літа, зокрема на хліб. Як пояснив заступник директора Чернівецького хлібокомбінату Василь Сандуляк, свіжого зерна не мало, але воно поганої якості, тому хліб поступово дорожчав і може дорожчати далі.

"Ми сподівались, що ситуація стабілізується якщо не в серпні, то у вересні. Та майже щотижня ціна на борошно піднімається. На найпопулярнішу продукцію – хліб "Орільський" і батон стараємось ціну підвищувати мінімально, – пояснив він. – Щоб зерно було якісним за різними параметрами, зокрема клейковини, його треба тричі підживлювати: двічі – для урожаю, втретє – для якості. Мало хто зумів підживити втретє – через засуху. Але людям важливо їсти якісний, смачний хліб, тому стараємось брати там борошно, де воно дорожче, але кращої якості".

Борщ подорожчає на третину

За даними Асоціації постачальників торгівельних мереж, Буковина разом з Донеччиною і Закарпаттям – серед регіонів, де найбільше зросли в ціні деякі соціальні продукти. Зокрема, в області, порівняно з рештою регіонів, значно стрибнула ціна на олію (+14%, в Україні +5%), варену ковбасу (+55% , в Україні +28%) і сало (+77%, в Україні +40%).

Крім того, варто чекати на дорожчі овочі та фрукти з нового врожаю. За прогнозами генерального директора асоціації Олексія Дорошенка, найпомітніше ціни зростуть на борщовий набір.

"Ці овочі подорожчають на 30-40%. Але чи буде це в грудні чи в лютому – не відомо. Зараз спрогнозувати це неможливо. Який обсяг запасів, у нашій країні не знає ніхто, тому запаси продукції нормальної якості можуть закінчитися у січні, а, можливо, у березні. Швидшими темпами точно будуть дорожчати овочі, можливо, м’ясо, можливо, вершкове масло, але його ціна залежить від попиту на зовнішньому ринку – зараз експорт менший, тому ми бачимо, що ціна на вершкове масло навіть знизилася влітку, хоча інші молочні продукти – дорожчали, – пояснює він. – Соняшникова олія в Україні зараз дорожчає через невідомі причини. На світовому ринку ціна стабільна, а у нас після зміни власника одного з холдингів лише подорожчання щомісяця. Тому для цього причин немає, окрім внутрішніх".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
18-09-2018, 22:02
Коментарів 0 Переглядів 2 516

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.