RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Експерти назвали причини здорожчання українського сала

Скибка чорного хліба і шматочок сала здорожчали з минулого року на 40%.

Одна з головних причин - рекордно низьке поголів'я через африканську чуму свиней. Якщо раніше Україні вистачало м’яса і сала на себе та ще й на сусідів, то зараз ситуація кардинально протилежна. Про це йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Ще 2014 року на 100 гривень можна було купити аж чотири кілограми сала, далі ціна поступово зростала. Дійшло до того, що зараз на цю сумму вже подекуди й кілограма не вторгувати! Галузевий експерт Андрій Панкратов причину бачить для України неприємну - мало свиней.

"Воно зараз є найнижчим за всю історію незалежності України. Це дійсно фактор, який сприяє підвищенню цін", - каже він. Починаючи з вересня минулого року, свинок косила африканська чума. Лише цього літа почалося поступове відновлення. Втім, поки сил у промислових гігантів не вистачає, аби заповнити українські ринки продукцією. Плюс мінус теж саме відбувається і в приватному секторі. Дійшло до того, що імпортуємо свинину з Німеччини та Польщі. І не просто свинину - імпортуємо сало.

"Імпорт сала він був, і був більшим, ніж імпорт свинини. Україна імпортує достатньо багато сала і в цьому році імпорт сала склав більше ніж 200 тисяч тонн і це майже рекорд. По суті, це залишки від виробництва свинини, жир", - каже експерт Андрій Панкратов.

Однак ціни ростуть не лише через імпорт. Бо з-за кордону - в українському розумінні - привозять зовсім не сало. То, швидше, промислові відходи, які коштують насправді дуже дешево.

Такий сальний продукт як правило йде на виробництво ковбас. Ще одна причина - промислові гіганти і селяни почали віддавати перевагу м'ясним породам кабанчиків. І це зразу позначилось на прилавках. Сала менше - ціна вища.

У Харкові кілограм сала коштує близько 100 гривень, а бутерброд із салом обійдеться близько шести. У Вінниці воно коштує 130 гривень, а скибка чорного хліба і 50 грамів сала - майже сім гривень. У Львові улюблений українцями продукт коштує 200 гривень за кілограм, а бутерброд - приблизно 11 гривень. Агроексперти переконують: зараз виробники тримають високі ціни ще й через сезонний фактор. Але сподіваються на зиму: коли пропозиція збільшиться, цінники поповзуть вниз. Тож смачний бутерброд з салом буде всім по кишені.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
10-09-2018, 10:08
Коментарів 0 Переглядів 1 371

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.