RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

АМКУ оцінив, як на Україну вплине злиття світових пивних гігантів

Злиття компаній Сан ІнБев Україна і Ефес Україна може спричинити зміцнення "влади покупця" на ринку, посилення конкуренції і вихід нових учасників.

Про це йдеться в проведеному Антимонопольним комітетом України (АМКУ) дослідженні, передає агентство Інтерфакс-Україна.

Згідно з ним, на даний час на українському ринку присутні три великих конкуренти і значна кількість міні-пивоварень.

Очікується, що після концентрації рівень конкуренції підвищиться, оскільки компанія отримає в свій портфель ряд міжнародних нових брендів і буде активно виводити їх на ринок. Відповідно інші учасники ринку можуть постраждати у зв'язку зі скороченням обсягів виробництва. З огляду на надлишок виробничих потужностей трьох учасників при відсутності підвищення доходів громадян, основна конкурентна боротьба буде вестися за рахунок зниження цін, що в свою чергу змушує до економії на якості продукту, скорочення ресурсу довгострокового розвитку і продажу продукту у великих упаковках (2 і більше літра).

Відомство зазначає, що в даний час на ринку пива присутній "влада покупця", в тому числі великих рітейлерів, на підприємства виробників/імпортерів пива.

Зокрема, вказується, що торгові мережі мають більші конкурентними перевагами в порівнянні з малими і середніми підприємцями завдяки можливості закуповувати достатні партії товару та інших факторів.

Крім того, вважають в АМКУ, поступове спрощення оформлення господарських відносин і розширення кордонів з країнами ЄС призведе до подальшого зростання частки міні-пивоварень на ринку, число яких за минулий рік збільшилася на десяток.

Комітет також відзначає, що в 2018 році очікується повільне скорочення українського ринку пива - на 7-10%, що посприяє посиленню конкуренції.

У дослідженні вказується, що компанія Carlsberg, а також Оболонь і Оазис (Перша Приватна Броварня) залишаться сильними конкурентами учасників концентрації. Це обумовлено незначним присутністю групи Anadolu Efes в Україні.

АМКУ зазначає, що деякі учасники ринку побоюються, що концентрація може призвести до монополізації ринку, однак відомство вважає інакше. На його думку, навпаки, відзначається відкритість ринку для нових учасників, сильна конкуренція, виведення на ринок нових брендів. Ці фактори, згідно з дослідженням, можуть нівелювати будь-які негативні наслідки концентрація і не сприяють встановленню монополії або істотного обмеження конкуренції на українському ринку пива.

Нагадаємо, що в серпні найбільший світовий пивоварний концерн Anheuser-Busch InBev (AB InBev) зі штаб-квартирою в Бельгії та найбільша пивоварна компанія Туреччини Anadolu Efes (Efes) уклали угоду про наміри щодо об'єднання свого бізнесу на території Росії та України у рівних частках.

На початку лютого АМКУ дозволив Сан ІнБев придбати активи компанії Ефес Україна.

Передбачається, що угода може бути закрита до кінця першого півріччя 2018 року. Усі зміни набудуть чинності після закриття угоди, до цього моменту AB InBev і Anadolu Efes продовжуватимуть працювати як незалежні бізнеси.

Їй передувала угода зі злиття AB InBev і SABMiller, яка завершилася в жовтні 2016 року і в результаті якої AB InBev отримала 24% акцій Anadolu Efes.

За даними агентства Інтерфакс-Україна, Сан ІнБев Україна є однією і найбільших компаній пивоварного ринку України, займаючи 30% українського ринку. Їй належать Чернігівський, Харківський і Миколаївський заводи. Портфель пивних брендів складається з глобальних торгових марок: BUD, Corona Extra, Stella Artois; міжнародних: Corona, Staropramen, TALLER, Hoegaarden, Leffe, Löwenbräu, Franziskaner, Spaten, Beck's, а також локальних: Чернігівське, Рогань, Янтар, Жигулівське.

Компанії Efes в Україні належить пивоварний завод у Донецьку, який зараз на непідконтрольній Україні території. На сайті компанії зазначено, що вона втратила контроль над цими потужностями з 1 лютого 2017 року.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
16-02-2018, 14:45
Коментарів 0 Переглядів 1 867

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.