RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Зими потеплішали на 1,5 градуса - відбуваються небезпечні кліматичні зміни

Науковці зі США та Великої Британії вважають, що в найближчі кілька сотень років людство може занепасти через нестерпні умови для його проживання на Землі, йдеться в офіційному повідомленні для Національної академії наук США.

На думку фахівців, існує серйозна небезпека у зв’язку з прийдешніми кліматичними змінами, внаслідок чого станеться критичне підвищення температури на нашій планеті. Однією з основних причин вони називають надмірне споживання енергії, яке з роками лише збільшуватиметься.

Відомий британський вчений-фізик Стівен Гокінг вважає: якщо людство не зменшить викиди парникового газу, то Земля ризикує перетворитися на пекло й повторити долю Венери, де температура понад 400 градусів з плюсом.

За підрахунками науковців, за останні сто років концентрація вуглекислого газу в атмосфері збільшилася на 40 відсотків, що є найбільшим показником за тисячоліття. А в звіті міжнародної групи вчених зі зміни клімату йдеться про те, що останні 11 років були найтеплішими з початку вимірювання температури повітря. На їхню думку, якщо викиди парникових газів не контролюватимуться, то зміна клімату протягом найближчих сотень років буде відбуватися зі швидкістю, не відомою з початку розвитку цивілізації. Це може призвести до незворотної зміни клімату з екстремальними природними явищами: посухами, повенями, ураганами.

– Найближчі сто років у нас ставатиме все тепліше й тепліше, – прогнозує експерт-кліматолог, начальник відділу стратегічного планування Держагентства екоінвестицій Ірина ТРОФІМОВА. – Водночас головною тенденцією можна вважати мінливість погоди – різкі перепади температур вже стають нормою. Крім того, збільшиться кількість та інтенсивність природних катаклізмів.

– Кожні сто років температура повітря на Землі підвищується на один градус. За прогнозами, до кінця століття цей показник може збільшитися на 1,5-2 градуси, – говорить фахівець з астробіології Михайло РЯБОВ. – Однією з основних причин цього є людська діяльність, зокрема викиди від автомобілів та спалення нафти, газу, вугілля. Поєднання великої кількості вуглекислого газу і метану створює парниковий ефект, що призводить до постійного підвищення середньосвітової температури повітря. Щоби цей процес не був таким стрімким, до кінця століття людство має відмовитися від викопного палива і перейти на відновлювані джерела енергетики.

– Глобальне потепління вплинуло і на клімат Буковини. Хоча у нас більш теплішим став зимовий період, ніж літній, – запевнила начальник Чернівецького обласного центру з гідрометеорології Тетяна НЕГАДАЙЛОВА. – Це стосується передусім початку весни, який змістився на місяць раніше. За останнє десятиліття літня температура підвищилася в середньому на 0,5 градуса, а зимова – на 1,5 градуса.

– Ми провели аналіз клімату в Чернівцях за останні 135 років. І зробили висновок, що вплив глобального потепління почався з 1989 року і триває вже понад чверть століття, – розповів Андрій НІКОЛАЄВ, директор навчально-наукової геофізичної обсерваторії ЧНУ. – За цей період середня річна температура повітря у місті підвищилася на 0,94-1,26 градуса. Внаслідок потепління почали зміщуватися часові границі кліматичних сезонів, зокрема весняного і літнього. Якщо середня річна температура повітря зростатиме надалі на 0,04 градуса, то критична межа в два градуси на території нашої області буде перевищена орієнтовно у 2029-2030 роках.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Надія Будна
27-01-2018, 15:39
Коментарів 0 Переглядів 2 216

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До збірки увійшли вірші, написані впродовж багатьох років.


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.